Alcohol drinken en het koolhydraatarm dieet

Het is een vraag die vaak wordt gesteld. Wie de ingrediënten en voedingswaarden van bier, wijn en vooral cocktails opzoekt ziet dat al deze dranken in enige (of grote) mate koolhydraten bevatten. Er is echter wel een verschil in de hoeveelheid koolhydraten tussen de alcoholische dranken. In dit artikel leggen wij uit wat de verschillen zijn en wat het effect van alcohol is op je dieet.

Productie van alcohol

Alcohol ontstaat door de omzetting van koolhydraten. Dit productieproces heet gisting of fermentatie. Bij wijn worden vruchtensuikers uit fruit omgezet, bij bier zetmeel uit granen. Bij bijvoorbeeld port en sherry voegen de producenten alcohol toe. Bij jenever en whisky wordt de alcohol gedestilleerd.

Hoeveel suiker blijft er na het fermentatieproces over?

Dat is sterk afhankelijk van het type drank. Om sterke drank te maken wordt het gefermenteerde goedje gedestilleerd. Bij dit proces worden (nagenoeg) alle suikers verwijderd en blijft alleen de alcohol over. Bij wijn is het afhankelijk van de kwaliteit. Over het algemeen bevat een goede kwaliteit wijn minder koolhydraten (suikers) dan een goedkopere wijn. Bier bevat over het algemeen een redelijke hoeveelheid suiker.

Hoeveel koolhydraten zit er in een glas alcoholische drank?

Ben je lekker bezig met je koolhydraatarme dieet, maar heb je geen zin om je favoriete drankje te laten staan? Dan hoeft dat niet meteen een probleem te zijn. Het is handig als je ervoor zorgt dat je voor jezelf een algemeen beeld hebt van hoeveel koolhydraten er in je favoriete drankje zitten. Daarmee krijg je voor jezelf een beeld hoeveel je ervan kan drinken zonder dat je over de door jezelf gestelde grens gaat.

Koolhydraten in wijn

Zelfs wanneer je een strikt koolhydraatarm dieet (<20 gr koolhydraten per dag) volgt is het mogelijk om af en toe een glas wijn te drinken. Droge witte of rode wijnen bevatten namelijk slechts 0,5-2 gr koolhydraten per glas. Zoete dessertwijnen daarentegen bevatten veel meer koolhydraten, ongeveer 10-14 gr per glas. Een glas wijn kan dus prima bij het volgen van een koolhydraatarm dieet. Kies dan wel voor een droge wijn of champagne. Het is natuurlijk niet verstandig om elke dag een glas te drinken, maar eens in de week kan geen kwaad.

Koolhydraten in bier

Bier is echter wel een probleem wanneer je een koolhydraatarm dieet volgt. Het is namelijk niet voor niets dat men het vaak heeft over de beruchte bierbuik. Er zit namelijk een grote hoeveelheid koolhydraten in bier. Een normaal glas bier bevat gemiddeld 13 gram koolhydraten. Wij raden het dan ook af om bier te drinken bij het volgen van een koolhydraatarm dieet.

Koolhydraten in sterke drank en mixdranken

Sterke dranken zoals whiskey, cognac, vodka en tequila bevatten weinig tot geen koolhydraten. Een groter probleem zijn de cocktails en mixdranken. Deze worden vaak met een suikerhoudende drank gemengd of op smaak gebracht met tafelsuiker. Wij raden het daarom af om cocktails of mixdranken te nuttigen wanneer je het koolhydraatarm dieet volgt.

Wil je toch graag van een drankje genieten? Gebruik dan voor het maken van mixdranken of cocktails ‘light’ drank. Dus geen Bacardi & Cola met normale cola maar een Bacardi & Cola met cola light of zero. Sommige sterke dranken zoals wodka en gin zijn goed te mixen met bijvoorbeeld spa rood. Pas op met vruchtensappen in je drankje, deze kunnen zonder dat je het in de gaten hebt vrij veel koolhydraten bevatten. In plaats van gebruik te maken van sapjes, likeurtjes of suiker kun je ook een drank kiezen waar al een smaakje aan toegevoegd is. Denk bijvoorbeeld aan wodka-lime.

Invloed van alcohol op gewichtsverlies

Dat alcohol iets anders is dan koolhydraten, eiwitten en vet, wil natuurlijk niet zeggen dat alcohol geen energie levert. 1 gram alcohol levert zelfs 7 kcal op, ten opzichte van 1 gram koolhydraten wat 4 kcal levert. Probeer dus zeker als je af wilt vallen niet te veel te drinken. Een ander probleem met alcohol, afvallen en koolhydraatarm eten is het effect dat alcohol op je eetlust heeft. Door alcohol vallen grenzen weg, maar krijg je ook meer trek. Dit kan komen doordat alcohol ook zorgt voor een stijging in je bloedsuiker, maar kan ook komen doordat die grenzen dus wegvallen. Je wordt beduidend minder goed in het weerstaan van verleidingen. En een patatje oorlog of broodje döner is behoorlijk verleidelijk na een avondje goed stappen en drinken!

Conclusie

Al met al kan een alcoholische versnapering eens in de zoveel tijd geen kwaad. Wel is het verstandig om te kiezen voor een drankje met weinig koolhydraten, zoals een droge rode of witte wijn. Als je (weer) alcohol drinkt en vervolgens geen gewicht meer verliest of zelfs aankomt, dan kan dat zeker aan de alcohol liggen. Het is dan ook verstandig om je alcoholconsumptie verder te beperken of zelfs te staken. Bedenk ook dat alcoholische dranken verder nauwelijks iets toevoegen aan je dieet qua voedingsstoffen. Alles met mate!

4 Reacties

  1. bedankt voor de duidelijkheid. nu weet ik welk drankje ik in de tiramisu kan verwerken ipv amaretto

    Reageer
  2. R. Hogervorst

    Bedankt voor de korte en duidelijke uitleg. Maakt keuzes gemakkelijker.

    Reageer
  3. Nou zeg, wat een toffe en adequate informatie!!! Hartelijk dank!

    Reageer
  4. het stukje munt uit door duidelijkheid. hulde daarvoor. Er is één passage die afbreuk doet :en die beter kan. Het betreft de uitleg waarom alcohol tot meer trek (?) of tot meer eten (?) of tot gewichtstoename leidt. Gesproken wordt van een stijging ‘in de bloedsuiker’. Wat gaat er dan omhoog? en is een hogere bloedsuiker – als dat het geval is – dan een oorzaak of een gevolg?

    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*