Koolhydraatarm amandel koekje

2014-07-13
  • Porties : 24
  • Voorbereidingstijd : 1:25 h
  • Kooktijd : 12m
  • Klaar In : 1:37 h

 Introductie:

Heerlijke zachte koolhydraatarme koekjes met een zoete amandelsmaak
Vandaag heb ik deze heerlijke koolhydraatarme amandelkoekjes gemaakt. Deze koekjes zijn makkelijk te maken en hebben een lekkere zoete amandelsmaak. Het is belangrijk om de koekjes goed af te laten koelen, voor het serveren. Als je koekjes wel warm serveert hebben ze een zachte structuur i.p.v. krokant. Je kan de koekjes serveren bij een kopje koffie of thee of eten als snack voor onderweg.

Bij het maken van de koekjes heb ik gebruik gemaakt van de zoetstof Steviala kristal. Naar mijn mening is dit de beste zoetstof die je kan gebruiken bij het maken van koolhydraatarme baksels. De smaak van Steviala kristal lijkt heel erg op die van tafelsuiker en het geeft geen bittere nasmaak aan je baksels. Je kan de koolhydraatarme amandelkoekjes een aantal dagen buiten de koelkast bewaren. Zelf bewaar ik de koekjes geportioneerd in de vriezer.

Benodigdheden:
Amandelmeel
Steviala kristal zoetstof

Ingrediënten

  • 90 gr zachte boter
  • 150 gr amandelmeel
  • 1/2 tl vanille aroma
  • 1/2 tl amandel aroma
  • 1 tl bakpoeder
  • 16 amandelen, door tweën gesneden
  • Steviala naar smaak (30 gr)
  • 1 ei

Bereidingswijze

Stap 1

Klop met een garde de boter los in een middelgrote kom. Voeg vervolgens de helft van de amandelmeel, de Steviala kristal, het ei, vanille aroma, amandel aroma en bakpoeder toe aan de kom. Klop de inhoud van de kom vervolgens goed door elkaar zodat de ingrediënten goed mengen. Voeg tijdens het kloppen van het mengsel de rest van de amandelmeel toe. Dek de schaal af en laat het ongeveer een uur staan.

Stap 2

Vorm van het deeg 24 kleine balletjes van ongeveer 2,5 cm in diameter. Rol ze snel want het deeg wordt snel zacht in je handen. Plaats de balletjes op een ingevette bakplaat en druk ze plat. Doe nu op elk stukje deeg een amandel.

Stap 3

Bak de koekjes op 180 graden voor 10-12 minuten tot de koekjes lichtbruin kleuren. Laat goed afkoelen voordat je de koekjes serveert!

Voedingswaarden per koekje:

  • Calorieën: 73 kcal
  • Eiwitten: 1,8 gram
  • Vetten: 7,2 gram
  • Koolhydraten: 0,9 gram
Gemiddeld cijfer

(4 / 5)

4 4 21
Geef dit recept een cijfer

21 people hebben dit recept een cijfer gegeven

Recept reacties

Comments (24)

  1. gepost door Tamara on 7 september 2015

    Hallo, superlekker lijken mij deze koekjes echter vraag ik mij af of ik het amandelmeel door kokosmeel kan vervangen ..

    • Quint Kames

      gepost door Quint Kames on 7 september 2015

      Hoi Tamara,

      Ik ben bang dat dat niet gaat lukken. Kokosmeel neemt namelijk erg veel vocht, waardoor de textuur van het koekje veranderd.

      Groetjes,

      Quint

  2. gepost door wendy on 3 oktober 2015

    hoi, Er word in het gesproken over een ingevette bakplaat mag en kan je er ook voor kiezen om bakpapier te gebruiken ?

    • Quint Kames

      gepost door Quint Kames on 3 oktober 2015

      Hoi Wendy,

      Je kan inderdaad ook een een vel bakpapier gebruiken!

      Groet,

      Quint

  3. gepost door Alex on 17 oktober 2015

    Hoi,
    Klopt het dat de koekjes een beetje slap/zacht zijn. Of horen ze knapperig te zijn?😁

    • Quint Kames

      gepost door Quint Kames on 31 oktober 2015

      Hoi Alex,

      De koekjes zijn inderdaad een beetje zacht. Je kan proberen de volgende keer het beslag iets dunner te verdelen. De koekjes zullen dan een stuk knapperiger worden.

      Groet,

      Quint

    • gepost door Toor on 16 november 2017

      Lang bakken op een lage temperatuur. 50 0f 60 graden en dan minimaal een uur, liefst nog wat langer., dan zijn ze knapperig.

  4. gepost door Sammy on 14 november 2015

    Als je het ei weglaat wordt het koekje dan niet knapperiger?

    • Quint Kames

      gepost door Quint Kames on 15 november 2015

      Beste Sammy,

      Het ei is nodig om alles tot een geheel te binden. Zonder het ei zal het koekje uit elkaar vallen!

  5. gepost door Bianka on 25 mei 2016

    Kan ik de boter ook vervangen door een zelfde hoeveelheid kokosolie?

    • Quint Kames

      gepost door Quint Kames on 25 mei 2016

      Dat kan zeker Bianka!

      Groetjes,

      Quint

  6. gepost door Sara on 29 juni 2016

    Klopt het dat ze als balletjes in de oven gaan of moet ik ze eerst nog plat maken?

    • Quint Kames

      gepost door Quint Kames on 29 juni 2016

      Hoi Sara,

      Dat klopt de balletjes moeten eerst plat! Ik was het vergeten erbij t zetten in de bereidingswijze. Ik heb het er inmiddels bijgezet!

      Succes met het bakken

  7. gepost door Kim on 11 september 2016

    Hallo, ik heb ze zojuist gebakken. Mijn “deeg” was echter meer beslag dan deeg te noemen. Ik heb me exact aan het recept gehouden. Klopt dat?

    • Quint Kames

      gepost door Quint Kames on 11 september 2016

      Beste Kim,

      Dat klopt! Bij het bakken met koolhydraatarme melen kan je niet zoals bij het bakken met bloem een gluten netwerk vormen. De gluten netwerken die normalite ontstaan zorgen voor een stevigere structuur. Schrik dus niet als je bij het bakken met een koolhydraatarm meel geen deeg kan vormen, een beslag is ook prima! Ik hoop dat de koekjes hebben gesmaakt!

      Groetjes,

      Quint

  8. gepost door Bryan on 8 november 2016

    Hoi, ik wil graag deze koekjes maken maar vindt het lastig in te schatten hoeveel stevia er in zou moeten heb je een richtlijn voor me??

    • Quint Kames

      gepost door Quint Kames on 11 november 2016

      Beste Bryan,

      1 druppel vloeibare stevia staat gelijk aan 1 theelepel suiker. Ik gebruik meestal zelf ongeveer 10-12 druppels. Ik proef na het toevoegen ook altijd even het beslag, als het niet zoet genoeg is doe ik nog extra stevia erbij!

      Groetjes,

      Quint

  9. gepost door Anoniem on 23 januari 2017

    Vandaag de koekjes gemaakt. Ze plakken erg als je ze plat moet drukken maar als ik eerst mijn vinger in wat water deed ging het prima.
    Ik heb toen ze bijna klaar waren de oven uitgezet maar de koekjes nog een tijdje laten liggen en ze zijn prachtig en heerlijk! Dank je wel.
    Misschien dat ik de volgende keer een losgeklopte ei eroverheen zal smeren. Dan krijgen ze vast een mooie glans ook nog eens en iets steviger misschien?

  10. gepost door Anita Licht on 3 februari 2017

    Het beslag is erg slap en kan ik bijna geen bolletjes maken. Hoe krijg ik het steviger

    • Quint Kames

      gepost door Quint Kames on 4 februari 2017

      Beste Anita,

      Als het te slap is kan je wat extra amandelmeel toevoegen om het iets steviger te maken. Ook kan je bij het vormen van de bolletjes eerst even je handen met koud water wassen. Hierdoor kleeft het beslag niet aan je handen. Als dit echt niet lukt kan je de bolletjes ook proberen te vormen met een lepel i.p.v met de handen!

      Groetjes,

      Quint

  11. gepost door Kathy on 6 april 2017

    Hallo,
    Ik heb de koekjes gemaakt en ze zijn goed gelukt, alleen zijn mijn halve amandelen in het midden niet gekleurd.
    Hoelang kan je ze bewaren en waar?
    Kan ik ze in een blikken doos leggen? en zou een klontje suiker erbij (dit absorbeert het vocht), bij deze koekjes ook helpen tegen het terug zacht worden?
    Alvast bedankt voor het antwoorden.
    Groetjes
    Kathy

    • Quint Kames

      gepost door Quint Kames on 7 april 2017

      Beste Kathy,

      Je kan de koekjes zeker een paar dagen bewaren. Het trucje met een klontje suiker ken ik niet, maar dat zou best kunnen werken! Je kan de koekjes het beste in een koektrommel bewaren! Als het teveel koekjes zijn kan je ze ook invriezen. Geniet ervan!

      Groetjes,

      Quint

  12. gepost door Judith on 27 mei 2017

    Omdat het deeg zo slap is, heb ik het in een spuitzak gedaan en vrij plat op het bakpapier gespoten, dan worden het vanzelf een soort koeievlaaien. Prima gelukt, al klinkt het niet smakelijk.

    • gepost door Diana on 13 november 2017

      Je zou ze dan ook in macaronvormpjes kunnen spuiten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Like ons op facebook!

Door ons te liken blijf je op de hoogste van de nieuwe recepten en acties! Als je het leuk vindt om zelf recepten toe te voegen om te delen met je vrienden of familie stuur dan een mailtje naar info@lowcarbchef.nl.