Bloemkoolpuree met als garnering zwarte peper en een beetje olijfolie.

Bloemkoolpuree

Een koolhydraatarm alternatief voor aardappelpuree!

Bloemkoolpuree is net zoals bloemkoolpizza, bloemkoolrijst en bloemkool couscous een populair bloemkool gerecht. Deze gerechten zijn zo populair geworden door de toenemende vraag naar gezonde en koolhydraatarme alternatieven voor producten voor meer koolhydraten. Het is nu zelfs mogelijk om kant-en-klare bloemkoolrijst te kopen in de grote supermarkten. Bloemkoolpuree is een gerecht wat ook populair is onder mensen die geen dieet volgen. Bloemkoolpuree is namelijk licht verteerbaar en heeft een gewaardeerde nootachtige smaak. Daarnaast is het ook een makkelijke manier om meer groente te eten. Bloemkoolpuree is lekker om te eten bij een stoofpotje, zalm, of kip.

Bereidingstips:
Laat de bloemkool na het koken goed uitlekken in bijvoorbeeld een vergiet. Zo voorkom je dat de bloemkoolpuree een waterige structuur krijgt. De bloemkoolpuree heeft een nootachtige/knoflook smaak. Als je de smaak niet zo lekker vindt, kun je voor het pureren eventueel geraspte kaas toevoegen. Dit zorgt voor een hartige smaak en geeft de puree een romige structuur. Ik hoop dat jullie het een lekker recept vinden. Plaats onderaan de pagina een reactie als je vragen of opmerkingen hebt over het recept!

Print
Bloemkoolpuree met als garnering zwarte peper en een beetje olijfolie.

Bloemkoolpuree

  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 10
  • Kooktijd: 8
  • Totale tijd: 18 minutes
  • Porties: 4 porties 1x
  • Categorie: Voorgerechten

Schaal

Ingrediënten

  • 1 middelgrote bloemkool
  • 23 tl fijngemalen knoflook
  • 4 el boter
  • 1/2 tl zout
  • 1/2 tl peper
  • olijfolie naar smaak

Bovenstaande ingrediënten en/of meer lekkere koolhydraatarme producten vind je in onze webshop: Lowcarbcenter.nl

Bereidingswijze

  1. Pak de bloemkool en snijd alle bruine en zwarte plekken weg. Verwijder vervolgens de bladeren van de bloemkool en snijd de bloemkool in kleine stukjes.
  2. Kook of stoom de bloemkool in een steelpannetje met water gaar, ongeveer 10-15 minuten. Giet het overtollige water na het koken weg m.b.v. een deksel of vergiet. Doe vervolgens de bloemkool, boter, knoflook en de overige kruiden in een grote kom en mix tot een gladde puree met een staafmixer. Als je geen staafmixer hebt kan je ingrediënten ook mengen in een blender of keukenmachine. Verdeel in 4 porties en serveer! Garneer eventueel met een beetje olijfolie en extra verse zwarte peper.

Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1/4
  • Calorieën: 142
  • Vetten: 12,4
  • Koolhydraten: 8,0
  • Eiwitten: 2,9
Bloemkoolpuree met als garnering zwarte peper en een beetje olijfolie.

25 Reacties

  1. Ik gebruik een zakje waar je in de supermarkt de groente en fruit in doet (die netjes) om het vocht uit de bloemkool te knijpen. Tip ergens op deze site gelezen werkt super!

    Reageer
  2. HEERLIJK, nog lekkerder dan aardappelpuree. Zou je deze ook in kunnen vriezen ?

    Reageer
  3. erg lekker, klein beetje roomkaas en nootmuskaat er extra door gedaan, flinke hand rauwe andijvie en uitgebakken spekjes erdoor. ik ga dit zeker vaker gebruiken!

    Reageer
  4. Lekker met roomkaas, geraspte kaas, beetje komijn en nootmuskaat.

    Reageer
  5. Gewoon heeeeeeerlijk 😋

    Reageer
  6. Heerlijk. Met roomkaas en een beetje geraspte kaas.

    Reageer
  7. Vandaag voor het eerst gemaakt
    Super lekkker ga dit vaker eten en
    Dan een x met roomkaas proberen
    Dank je wel quint kames 👍🏻

    Reageer
  8. Superlekker Eet het altijd ipv aardappelen.

    Reageer
  9. Heerlijk gerecht!
    Ook lekker uit de oven met kaas
    Knoflook meekoken is inderdaad heerlijk
    Bedankt voor alle tips

    Reageer
  10. Misschien een idee om na t uitlekken de bloemkool in een schone theedoek nog even uit te wringen. Scheelt nattigheid.

    Reageer
  11. Aafje van der werf

    Gister gegeten met hachee , was heerlijk , vandaag nog de left over .

    Reageer
  12. Ik Heb nog een pak bloemkoolrijst kan toch ook mee.

    Groet henny

    Reageer
    • Hi Henny,

      Dat kan zeker. Bloemkoolrijst even kort voorkoken en vervolgens met de staafmixer tot puree malen :).

      Gr,

      Quint

      Reageer
  13. Wilma van Hassel

    Goedemorgen
    Kan ik dit in porties gewoon invriezen?

    Reageer
    • Hi Wilma

      Je kunt de puree per portie invriezen. Ik raad wel aan om vershouddoosjes of diepvriezbakjes te gebruiken.

      Groetjes,

      Quint

      Reageer
  14. Smaakte heerlijk, gecombineerd met geroerbakte spruitjes met ui, bacon en pijnboompitten!

    Reageer
    • Brigitte Broodhaers

      Ik ga dit nu maken voor morgen, ( ik ben benieuwd 🤗) ik lees hier een paar keer roomkaas?? Welk type of merk kan ik het beste kopen?? Klinkt heel lekker ….

      Reageer
  15. Gisteren een eerste keer gemaakt. Wel met roomkaas i.p.v. boter. Zeer lekker in combinatie met gebakken zalm. Vandaag de rest in ovenschaaltje bij mijn kipfilet in airfryer gezet omdat de microgolf bezet was. Resultaat bovenaan een krokant korstje. Heeft gesmaakt !!!

    Reageer
  16. Lekker recept en simpel om te maken. Ik heb de bloemkool uit laten lekken in en vergiet en daarna drooggedept met een papiertje. Hierdoor was de puree beter van smaak en minder waterig!

    Reageer
  17. Richard Brinkerhof bedankt … ik doe het nu altijd zo de knoflook teenjtes (5) meelaten koen met de bloemkool
    en Quint Kames dankje wel voor dit heerlijke recept wat ik nu veelvoudig gebryuik … alleen red ik het niet met de bloemkool 8 minuten koen maar maak er 15-20 minuten van :p

    Reageer
  18. Richard Brinkerhoff

    Je kunt de knoflook samen met de bloemkool koken. Dat geeft meer smaak. En je kunt ook roomkaas i.p.v. boter gebruiken.

    Reageer
  19. Mamaloe Huizinga

    Ik heb het gemaakt en de smaak was super bij mij is die alleen een beetje dun gebleven ik zou graag willen weten hoe ik dat kan verbeteren

    Reageer
    • Beste Mamaloe,

      Zorg ervoor dat je het water na het koken van de bloemkool goed laat uitlekken. Verder is de bloemkoolpuree iets dunner van structuur dan normale aardappelpuree. Dit komt omdat bloemkool minder zetmeel bevat dan aardappelen.

      Groet,

      Quint

      Reageer
      • Henk van gulik

        Als je de bloemkool in weinig water kookt en goed laten inkoken tot water helemaal verdwenen is wordt puree stuk droger ik voeg bij koken ook wel knolselderij toe maakt het ook lekker Ivm meer koolhydraten niet te veel nootmuskaat erbij ook altijdlekker

        Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*