Boeuf bourguignon met bloemkoolrijst

2017-10-10
  • Porties : 5
  • Voorbereidingstijd : 0m
  • Kooktijd : 0m
  • Klaar In : 0m

Introductie:

Na het maken van het koolhydraatarme runder-pompoenstoofpotje kreeg ik van een volger op Facebook het advies om een keer boeuf bourguignon te proberen. Boeuf bourguignon is een populair Frans stoofgerecht op basis van rundvlees gestoofd in rode bourgogne-wijn, champignons, uitjes en spek. Het was voorheen een Frans boerengerecht, maar is uiteindelijk doorgedrongen tot de haute cuisine. Met haute cuisine bedoelen de Fransen  exclusieve gerechten die deel uit maken van de Franse keuken.

Bij het maken van dit recept heb ik rekening gehouden met het aantal koolhydraten. Ik heb een aantal ingrediënten zoals aardappelen en wortelen weggelaten om zo het aantal koolhydraten laag te houden. Het belangrijkste ingredient is natuurlijk de rode wijn. Je hoeft je geen zorgen te maken over de koolhydraten in de rode wijn. De rode wijn uit bourgogne bevat ongeveer 3 gr koolhydraten per 100 ml. Tijdens het koken verdampt een groot gedeelte van de alcohol, desondanks blijft er een restje van 5% alcohol over in het stoofpotje. Dit is niet super veel aangezien we maar 300 ml rode wijn gebruiken. Toch raad ik aan om kinderen en zwangere vrouwen niet mee te laten eten. Zij kunnen beter het runder-pompoenstoofpotje maken

De koolhydraatarme boeuf bourguignon kan je serveren met een portie bloemkoolrijst of bloemkoolpuree! Voor de mensen die het dieet niet volgen, is de stoofpot erg lekker met een portie aardappelpuree. Vragen over de ingrediënten of bereidingswijze kan je hieronder in de comment sectie stellen!

Ingrediënten

  • 800 gr runderstoofvlees (hacheevlees of magere runderlappen)
  • 3 el olijfolie
  • 100 gr gerookte spekblokjes
  • 1 middelgrote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2-3 laurierblaadjes
  • 250 gr kastanjeschampignons
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 300 ml rode wijn uit bourgogne streek
  • 350 ml vleesbouillion
  • 600 gr bloemkoolrijst

Bereidingswijze

Stap 1

Snijd op een grote snijplank de ui, knoflook en champignons in kleine stukjes. Zet dit opzij maak de plank even schoon en snijd dan ook het vlees in blokjes. Verhit de olijfolie in een stoofpan en braad 5 minuten al roerend rondom bruin.

Stap 2

Haal het vlees dan uit de pan en bak in het overgebleven vet de ui, knoflook en de laurier bladen, ongeveer 3-4 minuten totdat de uitjes en knoflook begint te kleuren. Voeg de champignons toe en bak nog eens 2 minuten mee. Voeg tenslotte de tomatenpuree toe en bak dit al roerend kort mee.

Stap 3

Doe het vlees dan weer terug in de pan en schenk de wijn en de bouillon gelijkmatig in de pan. Breng dit aan de kook en draai het vuur dan laag. Stoof het vlees afgedekt 2 uur gaar. Neem na 1,5 uur stoven de deksel van de pan zodat het stoofvocht tot de gewenste dikte kan inkoken. Breng de stoof op smaak met peper.

Stap 4

Wanneer de boeuf bourguignon klaar is kan je de bloemkoolrijst klaarmaken. Verhit hiervoor een el olie in een middelgrote koekenpan. Voeg de bloemkoolrijst toe en wok totdat de bloemkool warm en beetgaar is, ongeveer 4 minuten. Serveer de boeuf bourguignoin met de bloemkoolrijst en breng op smaak met een beetje peterselie.

Voedingswaarden per portie:

  • Calorieën: 381 kcal
  • Eiwitten: 43,9 gram
  • Vetten: 13,7 gram
  • Koolhydraten: 11,0 gram
Recipe Type:
Gemiddeld cijfer

(4.5 / 5)

4.5 4.5 2
Geef dit recept een cijfer

2 people hebben dit recept een cijfer gegeven

Verwante Recepten:
  • Koolhydraatarme runder-pompoenstoofpot

  • Kapsalon met pastinaak frietjes

  • Mexicaanse ovenschotel met gehakt

  • Courgetti bolognese

  • Mexicaanse kipfilet met bloemkoolrijst

Recept reacties

Comments (2)

  1. gepost door Van Cleef Josefina on 10 oktober 2017

    Ga ik ook eens maken maar met bloemkoolpuree

  2. gepost door Potatolady on 15 oktober 2017

    Lekker recept! Heb zelf nog wortel toegevoegd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Like ons op facebook!

Door ons te liken blijf je op de hoogste van de nieuwe recepten en acties! Als je het leuk vindt om zelf recepten toe te voegen om te delen met je vrienden of familie stuur dan een mailtje naar info@lowcarbchef.nl.