Gesneden spruitjes met bacon, ui en pijnboompitten

2013-12-25
  • Porties : 4
  • Voorbereidingstijd : 20m
  • Kooktijd : 25m
  • Klaar In : 45m

Introductie:

Een heerlijk en gezond koolhydraatarm hoofdgerecht, gesneden spruitjes met bacon, ui en pijnboompitten. Dit is recept is super lekker ook voor de mensen die niet zo van spruitjes houden. De spruitjes krijgen namelijk een heel andere smaak bij het roerbakken.

Daarnaast zijn de spruitjes ook nog is super gezond. Wist je dat spruitjes spruitjes meer vitamine C bevatten dan sinaasappels? Verder zijn ze rijk aan B-vitaminen, magnesium, kalium, foliumzuur en vezels! Tenslotte bevatten spruitjes glucosinolaten. Dit zijn stoffen die zorgen voor een bittere koolsmaak, maar deze smaak verdwijnt na het koken of bakken van de spruitjes. De glucosinolaten in spruitjes zouden een beschermende werking hebben tegen kankerverwekkende stoffen! Ik hoop dat jullie het lekker vinden, als er nog vragen zijn over de ingrediënten of de bereidingswijze kan je die hieronder stellen!

Ingrediënten

  • 115 gr gesneden bacon
  • 30 gr boter
  • 45 gr pijnboompitten
  • 450 gr gesneden spruitjes
  • 1 of 2 groene uien
  • zout en peper naar smaak

Bereidingswijze

Stap 1

Plaats de gesneden bacon in een grote en diepe koekenpan. Bak de bacon op middelhoog vuur tot dat de bacon knapperig is. Bewaar 2 eetlepels jus en laat de rest van jus uitlekken.

Stap 2

Smelt vervolgens de boter in dezelfde koekenpan en voeg hier de aparte gezette jus bij toe. Voeg de pijnboompitten toe en bak deze totdat ze bruin zijn.

Stap 3

Voeg de gesneden spruitjes en groene uien bij de pijnboompitten toe en strooi er wat zout en peper op naar smaak. Bak dit op middelhoog vuur totdat de spruiten wat zachter zijn, ongeveer 10 a 15 minuten.

Stap 4

Strooi de gesneden en knapperige bacon op de spruitjes, uien en pijnboompitten voor het serveren.

Voedingswaarden per portie:

  • Calorieën: 217 kcal
  • Eiwitten: 10,2 gram
  • Vetten: 15,8 gram
  • Koolhydraten: 12,4 gram
Recipe Type: , Tags: , ,
Gemiddeld cijfer

(4.4 / 5)

4.4 4.4 24
Geef dit recept een cijfer

24 people hebben dit recept een cijfer gegeven

Verwante Recepten:
  • Ovenschotel met broccoli en kip

  • Boeuf bourguignon met bloemkoolrijst

  • Koolhydraatarme runder-pompoenstoofpot

  • Mini courgette pizza’s

  • Romige bloemkool risotto

Recept reacties

Comments (21)

  1. gepost door Chrisje on 1 februari 2015

    Heel lekker… ikzelf lust normaal gezien geen spruitjes maar mijn man en kinderen zijn er gek op. Met deze bereiding heb ik ze ook gegeten en zelfs een tweede portie genomen. De 1.5 kilo was zo goed als op

    • Quint Kames

      gepost door Quint Kames on 1 februari 2015

      Super leuk om te horen Chrisje. Spruitjes kunnen best lekker zijn!

      Groetjes,

      Quint

  2. gepost door roos68 on 4 maart 2015

    Hoi,
    Vraagje: Als ik de bacon ga bakken dan komt er helemaal geen jus vrij. Moet ik soms iets van vet toevoegen?
    Verder een super lekker recept.

    • Quint Kames

      gepost door Quint Kames on 4 maart 2015

      Beste Roos,

      Leuk om te horen dat je het recept lekker vindt. Misschien heb je de verkeerde bacon gebruikt. Er is namelijk bacon voor op brood en speciale bakbacon. Bij het maken van dit recept heb je bakbacon nodig.

      Groetjes,

      Quint

  3. gepost door Inge on 4 juni 2015

    Goedendag,
    Even een klein vraagje. Moeten de spruiten gekookt zijn voordat je ze klein snijdt?
    Grietjes, Inge

    • Quint Kames

      gepost door Quint Kames on 4 juni 2015

      Beste Inge,

      Het is de bedoeling dat je de spruitjes vooraf klein snijdt!

      Groet,

      Quint

      • gepost door Inge on 4 juni 2015

        Oké maar moet ik ze vooraf koken?
        Groet, Inge

        • Quint Kames

          gepost door Quint Kames on 5 juni 2015

          Beste Inge,

          Dat is niet nodig!

          • gepost door Anoniem on 5 juni 2015

            Super! Ik ga het morgen uitproberen. Lijkt mij heerlijk!!
            Bedankt voor de snelle reactie.
            Groetjes, Inge

             
      • gepost door Simone on 31 oktober 2017

        Ik heb ze klein gesneden, maar na een half uur in de pan nog steeds hard. Ik heb er bouillon bij gedaan en deksel op de pan om ze te garen. Denk dat het makkelijker is om ze eerst even te koken, de pijnboompitten moeten nu ook lang meebakken.
        Maar de combinatie is lekker!

  4. gepost door Joyce on 7 januari 2016

    Wat serveren jullie hier nog bij?! Geen aardappels maar wat anders?!

    • Quint Kames

      gepost door Quint Kames on 10 januari 2016

      Beste Joyce,

      Je kan er van alles bij serveren! Bijvoorbeeld gevulde champignons of een gevulde bloemkooltaco. Bekijk onze voorgerechten om zo een complete maaltijd samen te stellen.

      Met vriendelijke groet,

      Quint

  5. gepost door tammeke on 8 maart 2017

    hallo, ik ga dit vandaag maken maar nu vraag ik me af wat is een portie bij jullie?

    • Quint Kames

      gepost door Quint Kames on 9 maart 2017

      Beste Tammeke,

      De hoeveelheid porties staat onder de foto. In dit geval maakt u met dit recept 4 porties gesneden spruitjes!

      Groetjes,

      Quint

  6. gepost door Gonny Rutten on 1 mei 2017

    Het ziet er erg lekker uit, ga heterogeen maken.

  7. gepost door Nina on 1 september 2017

    ZOU u MIJ KUNNEN ZEGGEN WAT GROENE UIEN ZIJN, IK KEN WEL GELE RODE BRUINE MAAR VAN GROENE UI HEB IK NOG NOOIT GEHOORD, OF BEDOELT U BOSUIEN DIE ZIJN GROEN MET WIT
    ALVAST HARTELIJK DANK

    • Quint Kames

      gepost door Quint Kames on 3 september 2017

      Beste Nina,

      Met groene uien bedoelen wij inderdaad bosuien of lente-uitjes! Excuses voor de verwarring.

      Groet,

      Quint

  8. gepost door Sharon on 17 oktober 2017

    Hallo,
    Kun je ook zalm of gerookte kip gebruiken ipv bacon?
    Groet Sharon

    • Quint Kames

      gepost door Quint Kames on 21 oktober 2017

      Beste Sharon,

      Dat kan zeker. Laat ons weten hoe het smaakt!

  9. gepost door lenie kaptein on 24 oktober 2017

    ga het vanavond maken, maar 450 gr voor 4 porties spruitjes, vind het niet veel groenten, we nemen wel wat meer spruitjes!

  10. gepost door karin on 26 oktober 2017

    heb het gemaakt en was heerlijk voor herhaling vatbaar zelfs me man vond het lekker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Like ons op facebook!

Door ons te liken blijf je op de hoogste van de nieuwe recepten en acties! Als je het leuk vindt om zelf recepten toe te voegen om te delen met je vrienden of familie stuur dan een mailtje naar info@lowcarbchef.nl.