Een bord met een portie heerlijke gesneden spruitjes met bacon, ui en pijnboompitten.

Gesneden spruitjes met bacon, ui en pijnboompitten

Een heerlijk en gezond koolhydraatarm hoofdgerecht, gesneden spruitjes met bacon, ui en pijnboompitten. Dit is recept is super lekker ook voor de mensen die niet zo van spruitjes houden. De spruitjes krijgen namelijk een heel andere smaak bij het roerbakken. Je kan de gesneden spruitjes eten als hoofdgerecht of als lunch. Zelf vind ik het lekker om een stukje kipfilet bij de spruitjes te serveren.

Spruitjes, een gezonde keuze!

Wist je dat spruitjes spruitjes meer vitamine C bevatten dan sinaasappels? Verder zijn ze rijk aan B-vitaminen, magnesium, kalium, foliumzuur en vezels! Tenslotte bevatten spruitjes glucosinolaten. Dit zijn stoffen die zorgen voor een bittere koolsmaak, maar deze smaak verdwijnt na het koken of bakken van de spruitjes. De glucosinolaten in spruitjes zouden een beschermende werking hebben tegen kankerverwekkende stoffen! Ik hoop dat jullie het lekker vinden. Plaats onderaan de pagina een reactie als je vragen hebt over het recept.

Print
Een bord met een portie heerlijke gesneden spruitjes met bacon, ui en pijnboompitten.

Gesneden spruitjes met bacon, ui en pijnboompitten

  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 10
  • Kooktijd: 20
  • Totale tijd: 30
  • Porties: 2 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht, Lunch

Schaal

Ingrediënten

  • 100 gr bacon of spekreepjes
  • 350 gr spruitjes, schoongemaakt en fijngesneden
  • 2 el boter
  • 40 gr pijnboompitten
  • 2 stengels lente-ui, fijngesneden
  • zout en peper smaak
  • optioneel: gehakte amandelen

Bovenstaande ingrediënten en/of meer lekkere koolhydraatarme producten vind je in onze webshop: Lowcarbcenter.nl

Bereidingswijze

  1. Snijd op een snijplank de bacon in kleine reepjes. Bak de bacon in een grote koekenpan boven een middelhoog vuur totdat de bacon knapperig is. Bewaar 2 eetlepels jus en laat de rest van jus uitlekken.
  2. Smelt vervolgens de boter in dezelfde koekenpan en voeg hier de bacon jus aan toe. Voeg de pijnboompitten toe en bak deze totdat ze lichtbruin kleuren.
  3. Voeg dan de gesneden spruitjes en lente-ui toe aan de pan en breng op smaak zout en peper. Bak dit boven een middelhoog vuur totdat de spruiten wat zachter zijn, ongeveer 10 à 15 minuten.
  4. Strooi de knapperige bacon op de spruitjes, uien en pijnboompitten voor het serveren. Eet smakelijk!

Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1/2
  • Calorieën: 388
  • Vetten: 28,1
  • Koolhydraten: 12,6
  • Vezels: 7,5
  • Eiwitten: 16,9

22 Reacties

  1. Dat ziet er lekker uit. Is het ook koud te eten zodat ik de lunch mee kan nemen?

    Reageer
  2. Heerlijk recept, niet moeilijk te maken en erg smakelijk. Zo krijgen spruitjes een hele nieuwe smaak.

    Reageer
  3. ***** is dik verdiend want dit is een heel lekker gerecht!! Ook de kinderen (eerder moeilijke eters) zijn blij als ze dit krijgen. Wij eten er röstis bij.
    Ik zoek wel nog een manier om de spruitjes sneller fijngesneden te krijgen…

    Reageer
  4. Heerlijk gerecht. Wij houden van spruitjes, dus alleen gehalveerd, dan blijven ze lekker knapperig. Ook twee teentjes knoflook en Chilipeper vlokken erbij gedaan. Voor herhaling vatbaar

    Reageer
  5. Dit gerecht is echt zooooo lekker, ik maak het elke week! Voor 2 personen is het een volwaardig hoofdgerecht, genieten dus.

    Reageer
  6. Verrassend lekker, ook ik (66jaar) lustte vroeger geen spruitjes, maar heb dit met smaak opgeeten,de laatste tijd eten we regelmatig spruitjes dit recept had ik nog niet uitgeprobeerd een blijvertje , bedankt voor de inspiratie

    Reageer
  7. Heerlijk! Ik heb zelf nog twee eieren geklutst en tijdens het wokken (laatste stap) bijgevoegd. Hierdoor heeft het wat weg van nasi goreng! Hmm

    Reageer
  8. Ik ga dadelijk dit recept maken. Eten jullie hier geen aardappelen of rijst of purree bij?

    Reageer
  9. Heerlijk recept, wij lusten in ons gezin allemaal spruitjes maar iedereen was aangenaam verrast. De kinderen hadden ook niet direct door dat ze spruitjes aan het eten waren.

    Reageer
  10. Dit recept gaan zeker vaker klaar maken! De kinderen vonden het ook erg lekker.

    Reageer
  11. Ik wil komend jaar wat kilo’s kwijt en wel lekker eten. Ik ben iemand die graag nieuwe dingen proberen en dingen die ik niet lekker vind opnieuw proberen. Zodoende kwam ik op dit recept uit. En ik kan nu met eerlijkheid zeggen dat ik spruitjes eet. Zeker voor herhaling vatbaar!

    Reageer
  12. In plaats van pijnboompitten gebruik ik (net als op de foto) amandelen die ik in stukken hak.

    Reageer
  13. In plaats van pijnboompitten gebruik ik (net als op de foto)) amandelenn stukken hak.

    Reageer
  14. Heb nooit spruitjes gegeten omdat ik het echt vies vondt als kind en later toen ik een grote meid was…nu ben ik 50 en eten wij dit regelmatig en ik vindt het heeerlijk

    Reageer
  15. Een heerlijk gerecht. Mijn vrouw houdt niet van spruitjes, maar dit vond ze erg lekker. In plaats van de bacon heb ik spekreepjes gebruikt.

    Reageer
  16. Nooit gedacht dat ik spruitjes ooit nog een x lekker zou vinden.?

    Reageer
    • Ik zie allemaal heerlijke recepten langskomen, maar ik begrijp dat met schaal 1, 2 of 3 niet goed… 🤔 Is een portie voor 1 persoon, schaal 1??

      Reageer
      • Hi K. Barnhoorn,

        Wat leuk dat je de recepten wilt proberen. Met schaal 1x, 2x, 3x kun je het recept verdubbelen of verdrievoudigen. Met dit recept maak je 4 porties. Als je op schaal 2x klikt kun je het recept verdubbelen en maak je 8 porties. Dit is handig als je het recept wilt uitprinten, dan hoef je niet zelf alles te berekenen.

        Met vriendelijke groet,

        Quint

        Reageer
  17. Nooit meer saaie spruitjes, de kinderen vonden het geweldig!
    Als je dit eet met je ogen dicht lijkt het net op bami van de chinees.
    Heerlijk!

    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*