Koolhydraatarm brood

2014-07-15
  • Porties : 12
  • Voorbereidingstijd : 10m
  • Kooktijd : 25m
  • Klaar In : 35m

Introductie koolhydraatarm brood:

Een lekker koolhydraatarm voorgerecht, koolhydraatarm brood. Lekker om te eten met beleg, als ontbijt met een kopje koffie of thee. Bewaar het brood in de koelkast in een plastic zakje of in een tupperware bakje. Als er vragen zijn over de bereidingswijze of over de ingrediënten plaats dan een reactie!

Benodigheden:

Om dit koolhydraatarm brood recept te maken heb je de volgende producten nodig:

Tip:
– Lees hier meer over koolhydraatarme producten

Ingrediënten

  • 180 gr flaxseed meal of 180 gr fijngemalen lijnzaad
  • 4 eieren
  • 45 ml water
  • 50 gr amandelmeel
  • 1 el bakpoeder
  • snufje zout

Bereidingswijze

Stap 1

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Stap 2

Klop in een schaal de eieren en het water en zet apart. Pak nu een grote droge kom en doe hier de fijngemalen lijnzaad amandelmeel, bakpoeder en zout in. Meng en kneed dit met je handen zodat de ingrediënten goed mengen. Schenk het ei mengsel bij het lijnzaad mengsel en klop het bij elkaar met een garde. Doe het bij elkaar geklopte mengsel in een kleine broodvorm.

Stap 3

Plaats de broodvorm met het broodmengsel in de oven en bak voor 20-25 minuten. Als het koolhydraatarme brood klaar is laat je het op een rek goed afkoelen.

Voedingswaarden per portie:

  • Calorieën: 93 kcal
  • Eiwitten: 5,2 gram
  • Vetten: 7,0 gram
  • Koolhydraten: 3,0 gram
Recipe Type:
Gemiddeld cijfer

(3.8 / 5)

3.8 3.8 54
Geef dit recept een cijfer

54 people hebben dit recept een cijfer gegeven

Verwante Recepten:
  • Koolhydraatarme wentelteefjes

  • Noets notenbrood met zaden en pitten

  • Koolhydraatarme appel-kaneel cake met noten

  • Koolhydraatarme worstenbroodjes

  • Koolhydraatarme tosti

Recept reacties

Comments (73)

  1. gepost door Jolanda on 26 juli 2014

    Is het mogelijk om dit recept te gebruiken voor de broodbakkerijen? Zo ja hoe lang moet het brood dan bakken? Alvast bedankt.

    • gepost door Jolanda on 26 juli 2014

      *broodbakmachine (correctie)

      • Quint Kames

        gepost door Quint Kames on 27 juli 2014

        Beste Jolanda,
        Je kan dit brood ook in de broodbakmachine doen. Je moet wel het juiste programma vinden of wat het beste bij dit brood past. Ik heb het zelf nog nooit in de broodbakmachine gemaakt dus ik zou niet weten hoe of wat. Dus ik raad aan om het gewoon in de oven te bakken. Maar je kan het natuurlijk ook in de machine proberen!

    • gepost door diny on 18 februari 2016

      Ik ga dit brood proberen te bakken ,als je de prijs ziet in de winkels voor een half Koolhydraad vrij brood schrik je wel even ,dus ik ga het recept proberen,als ik die flaxsead meal kan vinden ,maar moet lukken .ga het wel proberen .Ben benieuwt of het smaakt en lukt bedankt voor het recept.

      • Quint Kames

        gepost door Quint Kames on 20 februari 2016

        Het is heerlijk Diny! Als je flaxsead meal niet kan vinden kan je ook lijnzaad, heel in een blender zelf fijnmalen tot een meel!

        Groetjes,

        Quint

        • gepost door diny on 7 maart 2016

          Dan houd mij niets meer tegen om het te bakken ,heb geen blender alleen een mixer van Moulinex kan er ook noten mee heel fijn krijgen dus zal het ook met lijnzaad heel hopelijk lukken ga het gewoon proberen en laat het weten of het gelukt is in ieder geval bedankt er zit een turbo op dus malen en kijken of het lukt.
          groetjes Diny

          • gepost door diny on 15 maart 2016

            Heb vandaag het brood gebakken heerlijk en het lijnzaad malen in de Moulinex mixer is prima gegaan wel even door drukken en prima gelukt,is dus voor herhaling zeker waard.Lekker brood.

             
          • gepost door Anoniem on 23 mei 2016

            Er is ook lijnzaadmeel te koop hoef je helemaal niet met te malen:-)

             
  2. gepost door Dorine on 11 augustus 2014

    Ik heb dit brood nu 2 x geprobeerd te bakken, maar het rijst niet , ondanks de bakpoeder. Wat doe ik dan verkeerd? De smaak is wel prima.
    zou je het evt ook met extra pitjes (lijnzaad, sesamzaad, zonnebloempitten) kunnen maken?
    bedankt!

    • Quint Kames

      gepost door Quint Kames on 12 augustus 2014

      Beste Dorine,

      Het brood rijst maar een klein beetje. Misschien ligt het aan de oven stand die je gebruikt, voor brood bakken moet je de de stand met boven- en onderwarmte gebruiken. Je kan meer pitjes toevoegen maar niet te veel want de flaxseed meal bestaat ook grotendeels uit lijnzaad. Al met al als je de instructies goed volgt en de juiste ingrediënten gebruikt moet het brood gewoon lukken. Succes!

      Groetjes,

      Quint Kames

    • gepost door brenda on 13 januari 2015

      extra bakboeder gebruiken
      flaxseed is lijnzaad gemalen, dus kan je zelf ook in de blender tot poeder malen.
      het brood blijft inderdaad wel lager dan een normaal brood.

  3. gepost door marjan Veld on 5 september 2014

    Op hoeveel graden moet de over staan om het brood af te bakken Alvast bedankt.
    Groetjes, marjan

    • Quint Kames

      gepost door Quint Kames on 6 september 2014

      Beste Marjan,

      Op 200 graden!

  4. gepost door suzanne on 13 september 2014

    Kan het brood ook in de vriezer bewaard worden?

    • Quint Kames

      gepost door Quint Kames on 14 september 2014

      Beste Suzanne,

      Het brood kan prima worden ingevroren.

      Groetjes,

      Quint

  5. gepost door Louis van Nimwegen on 1 november 2014

    Ik heb dit brood 2x gebakken. Na de eerste heb ik de hoeveelheid zout aangepast naar een kleine theelepel. Zelf daarmee blijft het brood wat zoutig smaken, maar het is maar net waar je van houdt. Ook heb ik bij het tweede brood aan het recept 1 eetlepel bakpoeder extra toegevoegd (2zakjes). Daarmee rees het brood aanmerkelijk beter.

    • Quint Kames

      gepost door Quint Kames on 2 november 2014

      Beste Louis,

      Dankje voor de tips, het klopt dat het brood een beetje zout smaakt maar ik vind dit zelf wel lekker. Maar je kan natuurlijk het aantal grammen zout naar behoefte aan passen.

      Groet,

      Quint

  6. gepost door Jolanda on 21 november 2014

    Is de flaxseed meal ook te vervangen door iets anders? Ik wil dit brood graag maken, maar kan dit ingrediënt nergens (ook niet online) krijgen.

    • Quint Kames

      gepost door Quint Kames on 22 november 2014

      Beste Jolanda,

      Het klopt dat het lastig verkrijgbaar is. Het blijkt dat flaxsead meal lijnzaad is maar dan vermalen. Wat je kan proberen is gewone lijnzaad kopen en dit vermalen naar een meelachtige structuur.

      Met vriendelijke groet,

      Quint

    • gepost door silvia on 26 januari 2015

      flaxseed meal kun je kopen bij de toko ik haal het altijd bij de Turkse toko

  7. gepost door Marjon on 27 november 2014

    Ik heb een vraagje wat voor pitten(zaden) kan ik er nog meer in gebruiken

  8. gepost door Helma van den Berg on 25 december 2014

    Flaxesead meel: kan ik ook ander meel gebruiken, bv alleen amandelmeel od een ander soort meel!!
    Dank je wel

    • Quint Kames

      gepost door Quint Kames on 26 december 2014

      Beste Helma,

      Flaxsead meal kan vervangen worden door amandelmeel, alleen de smaak kan hierdoor wel een beetje veranderen.

      Groet,

      Quint

    • gepost door brenda on 13 januari 2015

      ik koop lijnzaad (flaxseed) en dat maal ik in de blender tot fijn poeder.
      de amandelmeel gebruik ik niet, veel te duur. dat vervang ik door speltbloem.

  9. gepost door Els on 27 januari 2015

    Kan het amandelmeel ook vervangen worden door gewone glutenvrije bloem?

    • Quint Kames

      gepost door Quint Kames on 27 januari 2015

      Dat kan zeker Els. Alleen is het brood dan niet meer koolhydraatarm. In glutenvrij bloem zit 87,6 koolhydraten per 100 gram

      • gepost door Els on 30 januari 2015

        Daar had ik niet bij stilgestaan.Heb het de eerste keer met rijstmeel gemaakt,vooral omdat amandelmeel zo vreselijk veel calorien bevat.Ik ga het nu eens met amandelmeel maken om te kijken wat het verschil in smaak is maar met rijstmeel was het best lekker en heeft maar de helft van de calorien.

  10. gepost door Monique on 4 februari 2015

    Vandaag dit brood gemaakt.
    Heb van alles dubbel gedaan en in een rond bakblik gebakken.
    Nadat hij was afgekoeld er inkepingen in gesneden.
    De inkepingen gevult met verschillende soorten kaas.
    Een rood uitje gesnippert en ff aangebakken en dat er overheen.
    Brood verpakt in zilverfolie en er wat olijfolie over .
    Brood in de oven tot de kaas is gesmolten.
    Heerlijk om er uit te plukken bij de borrel of kop soep.

    • Quint Kames

      gepost door Quint Kames on 4 februari 2015

      Wow Monique dat klinkt lekker. Geniet ervan!

  11. gepost door astrid on 25 maart 2015

    Vandaag voor de eerste keer het brood gebakken. Ik vind dit lekkerder dan het brood van de bakker. Alleen jammer dat het eigenlijk best wel plat brood is.
    Kun je er een extra lepel met bakpoeder in doen om het te laten rijzen??

    • Quint Kames

      gepost door Quint Kames on 25 maart 2015

      Beste Astrid,

      Goed om te horen dat je het lekker vond! Het klopt dat het brood niet erg hoog is. Ik heb het zelf niet geprobeerd. Je kan het altijd proberen maar ik kan niet garanderen dat het lukt.

      Groet,

      Quint

  12. gepost door laura on 29 april 2015

    Brood smaakt goed, top.
    Wat versta jij onder 1 portie ??!
    Dit ivm de koolhydraten

    • Quint Kames

      gepost door Quint Kames on 29 april 2015

      Dankje Laura! Je kan 12 sneetjes uit het brood halen. 1 sneetje ( 1/12 van het brood ) is 1 portie en bevat dus 3 gram koolhydraten.

      Groetjes,

      Quint

  13. gepost door nanda on 3 mei 2015

    Even een beetje aan het zoeken op deze geweldige website, toen ik dit brood tegen kwam, alle ingredienten in huis dus meteen aan de slag. Ik heb gebroken lijnzaad gebruikt, hierdoor blijft het wat grover waarschijnlijk maar het is errug lekker !!!

  14. gepost door Cathy on 31 mei 2015

    Ik had gehoord over dit brood dat dit zo lekker is. Vraagje is amandelpoeder (dat ik gevonden heb in de Colruyt) hetzelfde als amandelmeel?

    • Quint Kames

      gepost door Quint Kames on 31 mei 2015

      Hoi Cathy,

      Het brood is inderdaad heerlijk! Voor zo ver ik weet het is amandelpoeder hetzelfde als amandelmeel.

      Groetjes,

      Quint

      • gepost door Ingrid on 21 april 2017

        Dag Quint,

        amandelpoeder en amandelmeel is absoluut niet hetzelfde. Amandelmeel is zuiver fijngemalen amandelen. Amandelpoeder, zoals Colruyt dat heeft, is eigenlijk een restproduct van de fabricage van amandelolie. Je kunt er even zo goed mee werken, maar het bevat zeker niet de goede vetten en stoffen als amandelmeel.

        • Quint Kames

          gepost door Quint Kames on 6 mei 2017

          Hoi Ingrid,

          Bedankt voor je reactie. Ik heb het even nagekeken en je hebt helemaal gelijk. Amandelmeel is dus het beste om te gebruiken!

  15. gepost door Albertine Sjollema on 15 juni 2015

    Het brood staat nu bij mij in de oven. Zat alleen even met de hoeveelheid van een eetlepel…..die in mijn la liggen zijn allemaal verschillend. Kan ik uitgaan van 10 gram?

    • Quint Kames

      gepost door Quint Kames on 15 juni 2015

      Beste Albertine,

      Een eetlepel is ongeveer 15 gram.

      Groetjes,

      Quint

  16. gepost door Erica on 18 juni 2015

    Heb het brood gebakken. Maar het blijft zacht binnen in. Klopt dat of moet hij dan nog langer in de oven…. Heeft 25 min in de oven gezeten op 200 graden.

    • Quint Kames

      gepost door Quint Kames on 18 juni 2015

      Beste Erica,

      Het brood hoort wel een beetje zacht te zijn. Als het heel zacht is van binnen kan je proberen om het 5 minuten langer in de oven te doen.

  17. gepost door Hetty on 22 juni 2015

    Heb dit brood net gebakken. Eerst: het werd zó’ n dikke massa, dat er absoluut geen garde meer doorheen ging. Tweede: heb 1 1/2 eetlepel bakpoeder erin gedaan, maar kan niet zeggen dat het iets gedaan heeft. Heb toch deze ingrediënten gebruikt. Smaak is best ok. Maar zou er toch meer vocht in gemoeten hebben?

    • Quint Kames

      gepost door Quint Kames on 23 juni 2015

      Beste Hetty,

      Wat vervelend dat het brood niet helemaal naar wens was. Het klopt dat het brood tijdens het kneden een dikke massa wordt. Als het echt niet te kneden is kan je een eetlepel water toevoegen. Ik gebruik zelf trouwens deeghaken of ik gebruik me handen om te kneden, de garde kan het inderdaad niet aan. Verder blijft het brood best laag, dit komt omdat er niet met gewone bloem wordt gebakken. Maar gelukkig compenseert de heerlijke smaak voor het lage brood :).

      Groetjes,

      Quint

  18. gepost door dorris on 26 juli 2015

    Ik koop bij de hoogvliet shape brood, dit is koolhydraat arm brood, voldoet dit ook aan het dieet??????

    • Quint Kames

      gepost door Quint Kames on 26 juli 2015

      Beste Dorris,

      Zolang er minder dan 10 koolhydraten per sneetje in het brood zit past het prima binnen het koolhydraatarm dieet

  19. gepost door Chantal on 28 augustus 2015

    Zojuist het brood gebakken, kwam erachter dat ik gewoon gebroken lijnzaad heb gebruikt en niet gemalen. Is dit een probleem? En is 5,3 g kh per 100 gr veel?

    • Quint Kames

      gepost door Quint Kames on 29 augustus 2015

      Hoi Chantal,

      Ik doe zelf altijd de lijnzaad nog even in de blender om het helemaal fijn te malen en 5,3 kh per 100 gram is erg weinig zelfs! Als je de lijnzaad de volgende keer fijnmaalt zal het brood nog beter binden!

      Groet,

      Quint

      • gepost door Chantal on 29 augustus 2015

        Bedankt, het smaakt overigens prima…wel weer even vreemd “brood” eten

  20. gepost door antonia huiting on 13 december 2015

    Hoi allemaal,ik haal altijd een zsk lowcarb meel van de welkoop ,ikdoe wat gebroken lijnzaad lijn zaad en zemelen bij het standaard recept wel wat extra wster bijvoegen ,deeg maken inde brood bak machine,als het deeg klaar is doeik het ineen ciliconen bakvorm half uur op 200 graden enje hebt een lekker dtevig broodje

  21. gepost door Kees van der Heijden on 24 januari 2016

    Ik ga maandag aan de slag. En ben erg benieuwd hoe het gaat worden.
    Is een cakeblik het zelfde als een klein broodblik?
    Kees

    • Quint Kames

      gepost door Quint Kames on 30 januari 2016

      Beste Kees,

      Je kan inderdaad ook een cake blik gebruiken. Kies dan wel voor een klein cakeblik en niet een al te grote!

      Groetjes,

      Quint

  22. gepost door Hilde on 29 januari 2016

    net voor de eerste keer dit brood gebakken en mijn echtgenoot en ik vinden het SUPERlekker!
    Dankjewel voor het recept!

  23. gepost door arjan on 1 maart 2016

    Als je heel lijnzaad zelf met een vijzel fijn maalt, moet je de harde stukjes er dan uit filteren?

    • Quint Kames

      gepost door Quint Kames on 3 maart 2016

      Beste Arjan,

      Je kan de fijngemalen lijnzaad inderdaad nog even zeven om zo een nog fijner meel te maken, maar dit hoeft niet!

      Groet,

      Quint

  24. gepost door Annemieke on 9 maart 2016

    Ik vind het erg zout. Ik heb gebroken lijnzaad gebruikt. Het is te eten maar daar is ook alles meegezegd

  25. gepost door Helga on 10 maart 2016

    Na lang zoeken naar een beetje smaakvol koolhydraatarm brood recept, heb ik vandaag dit brood voor het eerst gebakken. Heb zelf lijnzaad fijn gemalen tot meel. Wel heb ik het zout flink beperkt. Ik vind het alleen jammer, dat het zo plat blijft. Maar het smaakt echt erg lekker! Bedankt voor dit recept!

  26. gepost door Jolanda on 15 april 2016

    Kan ik het recept ook verdubbelen en dan in een gewoon (‘groot’) cakeblik doen?

    • Quint Kames

      gepost door Quint Kames on 29 april 2016

      Beste Jolanda,

      Dat kan je zeker doen. Succes met het bakken!

      Groet,

      Quint

      • gepost door Maria on 4 mei 2017

        Wat versta jij onder een klein cake blik….afmeting aub😋. En zou het meer omhoog komen met baking soda?

        • Quint Kames

          gepost door Quint Kames on 6 mei 2017

          Beste Maria,

          Bij het maken van dit brood heb ik gebruik gemaakt van een cakeblik van 15 cm. Ik heb zelf veel experimenteert met dit recept en ben er zo achtergekomen dat het bakpoeder het beste werkt!

          Groetjes,

          Quint

  27. gepost door Isabelle Pletinck on 7 juni 2016

    zou ik ook kokosmeel in plaats van amandelmeel kunnen gebruiken? Ik doe dit bij mijn brocollibrood ook omwille van allergie. Alleen moet ik daar in plaats van 100g amandelmeel maar 20 gram kokosmeel gebruiken omdat het blijkbaar veel meer het vocht opneemt. Heb je enig idee hoe ik hier de hoeveelheid zou moeten aanpassen?

    • Quint Kames

      gepost door Quint Kames on 7 juni 2016

      Beste Isabelle,

      Bij het vervangen van meel door kokosmeel wordt er aangeraden om slechts 20% van de aangegeven hoeveelheid meel te vervangen met kokosmeel. In dit geval is dat dus 10 gr kokosmeel. Ik heb het brood zelf helaas nog nooit met kokosmeel gemaakt, dus ik weet niet wat voor invloed het heeft op de smaak. Ik ben benieuwd of het is gelukt!

      Groetjes,

      Quint

  28. gepost door Annemieke on 19 september 2016

    Ik heb lijnzaadmix gebruikt. Het is lekker maar spring niet in de lucht, het is zout, het vult wel maar ben wel zoekende wat hier nou lekker op is, tips zijn welkom

    • gepost door claudine on 15 oktober 2016

      Doe er maar een snuifje zout bij, of gewoon geen, en het is echt waar heel lekker, en alles wat je met normaal bv volkorenbrood zou eten zal er bij passen.

      • gepost door claudine on 15 oktober 2016

        Ik heb lijnzaad gebruikt dat ik met de mixer vermalen heb tot meel.

  29. gepost door claudine on 15 oktober 2016

    Ik heb dit brood gisteren gemaakt, met een snuifje zout. Waaauw, het is gewoon heerlijk !
    Ik ben heel blij dat ik deze site gevonden heb, heb al wat receptjes gezien die ik wil uitproberen ! Dank u wel !

  30. gepost door Greetje on 16 november 2016

    Dit brood staat voor morgen op de planning.
    Is lijnzaadmeel hetzelfde als flaxseed meal?

    • Quint Kames

      gepost door Quint Kames on 17 november 2016

      Beste Greetje,

      Ja dat klopt in het Engels is het flaxseed en in Nederland noemen we het lijnzaad!

  31. gepost door Annette Ploeg on 23 januari 2017

    Ik heb voor het malen van lijnzaad een electr. koffiemolen gebruikt. In een paar seconden prachtig meel.

  32. gepost door Vanloo saskia on 1 mei 2017

    Amaaii dit is lekker brood hoor.het wasxwel nie echt veel gerezen komthet misschuen omdat ij wijnsteenbakpoeder heb gebruikt..en nog een klein vraagje hieveel gram is een portie.
    Groetjes snoopy

  33. gepost door Chantal on 8 mei 2017

    Oh jee, alles klaar maar kan niet vinden hoe hoog mijn oven (hetelucht) moet staan? Wie is er op dit tijdstip nog wakker om te reageren?

    • Quint Kames

      gepost door Quint Kames on 9 mei 2017

      Beste Chantal,

      Excuus voor de verlate reactie. Ik hoop dat het goed is gekomen met je brood! Je kan het brood het beste bakken op de boven en onder warmte ovenstand. Deze ovenstand zorgt ervoor dat het brood goed rijst en niet inzakt. Je kan het natuurlijk ook met de hetelucht proberen. Ik zou dan gewoon dezelfde tijd en temp aanhouden 20-25 min op 200 graden dus!

      Groetjes,

      Quint

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Like ons op facebook!

Door ons te liken blijf je op de hoogste van de nieuwe recepten en acties! Als je het leuk vindt om zelf recepten toe te voegen om te delen met je vrienden of familie stuur dan een mailtje naar info@lowcarbchef.nl.