Koolhydraatarme courgette lasagne

2015-12-20
  • Porties : 6
  • Voorbereidingstijd : 40m
  • Kooktijd : 40m
  • Klaar In : 1:20 h

Introductie:

Een lekker koolhydraatarm hoofdgerecht, koolhydraatarme courgette lasagne. Om deze lasagne koolhydraatarm te maken heb ik de pasta bladeren vervangen met courgette. Hierdoor bevat de lasagne een stuk minder koolhydraten en veel meer groenten! De courgette stukken worden lekker zacht en de courgette samen met de tomatensaus en kaas is een heerlijke smaakcombinatie. Ik had deze lasagne gemaakt voor mijn familieleden die het koolhydraatarm dieet niet volgen en zij wilden graag nog een bordje! Als er vragen zijn over de bereidingswijze of over de ingrediënten plaats dan een reactie!

Ingrediënten

  • 4 grote courgettes
  • 1 tl olijfolie
  • 2 a 3 teentjes knoflook, fijngeperst
  • 1 gele ui, in stukjes gesneden
  • 1 groene of rode paprika, in stukjes gesneden
  • 200 gr gesneden champignons
  • 500 gr mager rundergehakt
  • 2 tl gedroogde oregano
  • handjevol basilicum en peterselie
  • zout en peper naar smaak
  • 200 gr ricotta
  • 35 gr geraspte parmezaanse kaas
  • 120 gr pizza kaas ( geraspte mozzarella )
  • 2 blikken tomatenblokjes ( 800 gr )
  • 1 eiwit van een middelgroot ei

Bereidingswijze

Stap 1

Verwarm de oven voor op 190 graden. Pak vervolgens een grote snijplank en snijd hierop beide uiteinden van elke courgette eraf. Snijd vervolgens de courgettes in plakken van 0,5 cm dik. Plaats de courgette plakken op een rooster met bakpapier en besprenkel ze met zout. Bak de courgette plakken 15 tot 20 minuten in de voorverwarmde oven. Door de courgette voor te bakken en te besprenkelen met zout zal het vochtgehalte aanzienlijk afnemen.

Stap 2

Terwijl de courgette plakken in de oven zitten kan je beginnen met het maken van de saus. Pak hiervoor een grote koekenpan en verwarm hierin een tl olijfolie. Voeg de teentjes knoflook toe en bak deze 1 minuut. Voeg dan de gesneden ui toe en bak totdat de uitjes beginnen met verkleuren. Voeg dan de rest van de gesneden groente toe en bak nog eens 5 minuten. Pak er dan nog een koekenpan bij en bak hierin de gehakt rul. Voeg de gehakt dan toe aan de pan met de groenten en roer alles goed door elkaar.

Stap 3

Voeg dan de tomatenblokjes toe aan de pan met groenten en gehakt en roer nog eens alles goed door elkaar. Laat de saus zonder deksel ongeveer 15 - 20 minuten sudderen. Ondertussen kan je de kaassaus maken. Pak een middelgrote kom en doe hierin de ricotta, het eiwit en de helft van de parmezaanse kaas. Meng dit met een garde goed door elkaar. Voeg 1/4 van het kaasmengsel, oregano, peterselie, basilicum en zout en peper naar smaak toe aan je tomatensaus en meng dit goed. Laat de tomatensaus dan even afkoelen.

Stap 4

Pak als de saus klaar is met sudderen je ovenschaal erbij en doe hierin een laagje tomatensaus. Doe hierboven op een laag met courgette plakken. Besmeer de courgette plakken met het kaas mengsel en besprenkel met wat geraspte mozzarella en parmezaanse kaas. Herhaal dit totdat je ovenschaal is gevuld of totdat je ingrediënten op zijn.

Stap 5

Bedek de ovenschaal met aluminiumfolie en plaats in de voorverwarmde oven ( 190 graden ). Bak de lasagna 30 minuten met de aluminiumfolie eroverheen. Haal het aluminiumfolie dan van de ovenschaal en bak nog eens 10 minuten zonder. Eet smakelijk!

Voedingswaarden per portie:

  • Calorieën: 360 kcal
  • Eiwitten: 29,5 gram
  • Vetten: 20,05 gram
  • Koolhydraten: 14,9 gram
Recipe Type: , ,
Gemiddeld cijfer

(4.5 / 5)

4.5 4.5 29
Geef dit recept een cijfer

29 people hebben dit recept een cijfer gegeven

Verwante Recepten:
  • Boeuf bourguignon met bloemkoolrijst

  • Koolhydraatarme runder-pompoenstoofpot

  • Mini courgette pizza’s

  • Romige bloemkool risotto

  • Kapsalon met pastinaak frietjes

Recept reacties

Comments (13)

  1. gepost door Jolanda on 30 december 2015

    Resultaat is heerlijk. Gerecht is lekker luchtig en niet machtig zoals meestal het geval is met lasagne. Enige opmerking die ik heb, is dat eiwit niet bij de ingrediënten stond en dus onverwacht kwam 🙂

    • Quint Kames

      gepost door Quint Kames on 30 december 2015

      Hoi Jolanda,

      Leuk om te horen! En bedankt voor het aangeven dat het eiwit niet in de ingrediëntenlijst stond. Ik heb het gelijk aangepast!

      Groetjes,

      Quint

  2. gepost door Wil on 19 januari 2016

    super lekker en gemakkelijk ( van te voren) te maken. Echt een aanrader.

  3. gepost door Miran on 2 februari 2016

    Hoeveel is 1 portie?

    • Quint Kames

      gepost door Quint Kames on 2 februari 2016

      Als je de courgette lasagne in 6 stukken snijd is 1 stuk een portie!

      Groetjes,

      Quint

  4. gepost door Silvia on 27 februari 2016

    Wij hebben deze heerlijke lasagne gegeten en we vonden het hartstikke lekker echt een topgerecht!
    1 vraagje hoeveel koolhydraten scheelt het als er gewone lasagnebladeren worden gebruikt?

  5. gepost door Lisette on 17 april 2016

    Een van mijn eerst geprobeerde koolhydraat arme recepten. Het was erg lekker! Bedankt!

  6. gepost door Marjolein on 24 april 2016

    Hoi!
    Is er ook een alternatief voor de courgette?
    Ik ben daar namelijk geen grote liefhebber van 🙂

    Groetjes!

    • Quint Kames

      gepost door Quint Kames on 25 april 2016

      Hoi Marjolein,

      Je kan ook koolhydraatarme lasagne bladeren gebruiken. Deze smaken bijna hetzelfde als de normale bladeren, maar dan met minder koolhydraten!
      Wij verkopen deze bladeren in onze webshop .

      Groetjes,

      Quint

    • gepost door Anoniem on 1 juni 2016

      Aubergine schijnt ook te kunnen.

  7. gepost door Nelleke Harder on 1 juni 2016

    Wat een heerlijk gerecht! Ik heb de halve hoeveelheid gemaakt. Wel wat extra parmezaan gebruikt, vond 17 gram wel erg weinig😊 Het was een ‘nat’ schoteltje, maar dat deed geen afbreuk aan de smaak. En dan te bedenken dat het ook nog gezond is!

  8. gepost door Marieke on 8 augustus 2017

    Wij zijn pas gestart met laag koolhydraat eten. Daarom is het nog lastig om smakelijke gerechten te bedenken, maar deze lasagne is echt een schot in de roos! Zeer smakelijk en je mist de pasta totaal niet. Zo is gezond eten en afvallen heel goed vol te houden. Hartelijk dank.

  9. gepost door Annelies on 24 september 2017

    Ik heb het gehakt vervangen door aubergine. Super lekker. Tip snij de aubergine in dunne plakken, leg ze op keukenpapier, strooi zout erover. 20 min laten liggen, dan afspoelen, deppen met keukenpapier en dan goudbruin bakken in olijfolie. Daarnaast snij ik ook tomaten in plakken en maak daar ook een laag van

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Like ons op facebook!

Door ons te liken blijf je op de hoogste van de nieuwe recepten en acties! Als je het leuk vindt om zelf recepten toe te voegen om te delen met je vrienden of familie stuur dan een mailtje naar info@lowcarbchef.nl.