Tartelettes met citroenvulling en meringue topping.

Koolhydraatarme citroen meringue tartelettes

Speciaal voor Pasen hebben we deze heerlijke koolhydraatarme citroen meringue tartelettes gemaakt. Deze mini taartjes met krokante bodem, frisse citroenvulling en zoete meringue zijn super lekker en leuk om te maken. Het is eigenlijk een klassieke citroen meringue taart, maar dan in het klein. Deze mini taartjes zijn door het formaat perfect om te serveren tijdens het paasontbijt of de paasbrunch.

Citroen meringue tartelettes
Met dit recept maak je 6 citroen meringue tartelettes. De fijne bodem maak je met amandelmeel, boter, kokosmeel, zoetstof en ei. De bodem bak je eerst voor 15 minuten afgedekt met aluminiumfolie. Daarna haal je de aluminiumfolie eraf en bak je hem nog eens voor 10 minuten. Dit doe je zodat de randen niet verbranden. De vulling heeft wat weg van een lemon curd maar dan net wat steviger. Het verschil tussen lemon curd en deze is de hoeveelheid boter en de structuur. De structuur van lemon curd is romig en zacht en deze vulling wordt wat zwaarder. Voor de meringue topping is het belangrijk dat je gepasteuriseerde eiwitten gebruikt of anders goed opletten bij zwangeren, kwetsbaren en ouderen i.v.m. rauwe eiwitten door het gerecht.

Tips
Door de botervulling zijn de tartelettes best machtig. Wij raden daarom aan om elke tartelette door de helft te snijden, dit is dan een portie. De zachte meringue topping kun je het beste kleuren met een brander. In de oven is ook mogelijk, maar raden we niet aan, omdat de vulling dan ook warm kan worden. Je kunt het kleuren ook achterwegen laten. De meringue smaakt er niet minder om. De mini taartjes kun je maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren. Het is ook mogelijk om de taartjes in te vriezen. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere paas en taart recepten.

Print
Tartelettes met citroenvulling en meringue topping.

Koolhydraatarme citroen meringue tartelettes

  • Chef: Anne Verhoeve
  • Bereidingstijd: 15
  • Kooktijd: 30
  • Totale tijd: 105
  • Porties: 6 tartelettes 1x
  • Categorie: Snack

Schaal

Ingrediënten

Tartelettes

Citroen-limoen vulling 

  • 1,5 blaadje gelatine
  • sap van 2 citroenen (ca. 50 ml)
  • sap van 2 limoenen (ca. 40 ml)
  • rasp van 2 citroenen (optioneel)
  • 2 eieren (M)
  • 3 eidooiers (M)
  • 150 gr ongezouten roomboter, kamertemperatuur
  • 50 gr erythritol

Meringue


Bovenstaande ingrediënten en/of meer lekkere koolhydraatarme producten vind je in onze webshop: Lowcarbcenter.nl

Bereidingswijze

  1. Verwarm de heteluchtoven voor op 180 graden. Laat 1,5 gelatineblaadje minimaal 10 minuten in koud water weken.
  2. Voeg alle ingrediënten voor de bodem toe aan een grote kom. Kneed dit met de handen tot een samenhangend deeg. Verdeel het deeg in 6 gelijke bolletjes.
  3. Vet 6 tartelette vormpjes in met boter en bekleed de bodem eventueel met bakpapier. Voeg nu een bolletje deeg toe aan elk vormpje en druk deze met je vingers uit over de bodem en randen.
  4. Dek de bodems af met aluminiumfolie. Bak de tartelettes 15 minuten in de voorverwarmde oven. Haal de aluminiumfolie eraf en bak de taartjes nog eens 10 minuten. Laat ze daarna buiten de oven volledig afkoelen.
  5. Doe de erythritol, citroensap, limoensap en eventueel citroenrasp in een steelpan. Verwarm dit boven een laag vuur, totdat de erythritol is opgelost. Voeg de 2 hele eieren en dooiers van 3 eieren toe aan een kom en klop deze luchtig met een garde.
  6. Houd de pan op het vuur en voeg al roerend de opgeklopte eieren toe. Zorg ervoor dat je blijft roeren, want de eieren mogen niet stollen. Als de vulling iets indikt, zet je het vuur uit en roer je de gelatine erdoor.
  7. Snijd de roomboter in blokjes en roer deze ook door de vulling in de pan. Roer goed, totdat alles goed is gemengd en verdeel de vulling vervolgens over de tartelettes. Zet de tartelettes met vulling in de koelkast en laat minimaal 1 uur opstijven.
  8. Voeg als de tartelettes klaar zijn de overgebleven eiwitten toe aan een mengkom. Voeg de frost poedersuiker toe aan de eiwitten. Klop de eiwitten met een elektrische mixer stijf. Schep het eiwit in een spuitzak of gebruik een lepel om de eiwitten te verdelen over de tartelettes.
  9. Gebruik een brander om de meringue te kleuren of zet de tartelettes met meringue een paar minuten in de heteluchtoven op 180 graden. Houd dit goed in de gaten en als je ziet dat het begint te kleuren, haal je ze uit de oven. De brander werkt beter, omdat de vulling dan niet warm wordt.

Voedingswaarden

  • Portiegrootte: een halve tartelette
  • Calorieën: 231
  • Vetten: 22,2
  • Koolhydraten: 0,8
  • Eiwitten: 6,3
Tartelettes met citroenvulling en meringue topping.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*