Haal de zomer in huis met deze kabeljauw in kokos-limoensaus en mango-jalapeño salsa! Een gerecht dat fris, romig en een tikkeltje pittig is, met elke hap proef je zon, zee en tropische smaken. De vis wordt kort gemarineerd in een mix van knoflook, komijn en gerookte paprika, en daarna langzaam gegaard in een romige saus van kokosmelk, sjalot en limoen. Daarbij serveer je een frisse koolsla met limoendressing en een tropische salsa van mango, avocado en jalapeño. Samen vormt het een lichte, voedzame maaltijd vol smaak en textuur – perfect voor een zonnige avond of als je jezelf eens extra wilt verwennen. Vol van smaak, maar toch helemaal low carb.
Wat maakt dit tropische gerecht zo speciaal?
De kracht van dit gerecht zit in de balans tussen frisheid, romigheid en een subtiele pittigheid. Bovendien is het verrassend eenvoudig om te maken. Terwijl de kabeljauw rustig marineert in limoen, knoflook en gerookt paprikapoeder, bereid je een tropische salsa van mango, avocado en jalapeño. Nadat je de vis kort hebt aangebakken, gebruik je dezelfde pan voor de kokos-limoensaus. Zo neem je direct de achtergebleven kruiden en smaken mee, wat de saus extra diepgang geeft.
We serveren de kabeljauw met bloemkoolrijst voor extra groente en een vullende maaltijd. Liever een alternatief? De koolhydraatarme rijst of pasta van FeelingOK werkt ook perfect. Met de frisse koolsla en kleurrijke salsa erbij zet je in korte tijd een complete en lichte koolhydraatbeperkte maaltijd op tafel.
Tips
Dit gerecht kun je ook heel goed maken met een andere witvis, zoals skrei, schelvis of tilapia. Zin in iets rijkers? Dan is zalm een verrassend lekkere optie. Hopelijk valt het net zo goed in de smaak bij jullie als bij ons! Op zoek naar meer inspiratie? Neem dan ook eens een kijkje bij onze andere dinerrecepten.
Print
Kabeljauw met kokos-limoensaus en mangosalsa
- Bereidingstijd: 25
- Kooktijd: 25
- Totale tijd: 50
- Porties: 4 porties 1x
- Categorie: Hoofdgerecht
Ingrediënten
Kabeljauw + marinade
- 4 tot 5 kabeljauwfilets (600 tot 750 gr)
- 1,5 el olijfolie
- 1/2 tl gemalen komijn
- 2 tl gerookte paprikapoeder
- chilivlokken (naar smaak
- zeezout (naar smaak)
- 4 teentjes knoflook, geperst
- 1 el boter
- 1 sjalot
- 4 teentjes knoflook, geperst
- sap van 1 limoen
- 200 ml kokosmelk
- handje verse koriander
- zout en peper
Mango-jalapeño salsa
- 1/2 rode ui
- 200 gr rijpe mango
- 1 rijpe avocado
- 1 kleine groene jalapeño
- handje verse koriander
- 1 el olijfolie
- sap van 1 limoen
- zout naar smaak
Koolsla
- 300 gr witte kool, fijngesneden
- 100 gr rode kool, fijngesneden (optioneel)
- 50 gr zure room (sour cream)
- 1 el mayonaise (15 gr)
- sap van 1 limoen
- zout en peper
Voor erbij
- 1 el olijfolie
- 600 gr bloemkoolrijst
- zout en peper
Bereidingswijze
- Kabeljauw en marinade. Meng de olijfolie met paprikapoeder, komijn, chilivlokken, zeezout fijn (ca. 3/4 tl), knoflook (geperst) en het limoensap. Bestrijk de kabeljauwfilets rondom met de marinade en laat minstens 15 minuten intrekken (liefst in de koelkast).
- Mango-jalapeño salsa. Laat de rode ui 10 minuten weken in koud water en giet daarna af. Snijd ondertussen de mango en avocado in blokjes, de jalapeño fijn en de koriander fijn. Meng in een kom de mango, ui, jalapeño, koriander, limoensap en zout. Zet op zij.
- Koolsla. Meng de witte kool en (eventueel) rode kool met de zure room, het limoensap, zout en peper. Laat even staan zodat de smaken goed kunnen intrekken.
- Kabeljauw bereiden. Verhit de boter in een grote pan met deksel op middelhoog vuur. Bak de kabeljauwfilets 3 minuten per kant, tot ze licht goudbruin zijn en beginnen te vlokken. Haal ze voorzichtig uit de pan en leg even op een bord
- Snijd ondertussen de sjalot fijn. Voeg de sjalot toe aan dezelfde pan en fruit kort aan. Voeg de kokosmelk toe en laat 5 minuten zachtjes inkoken tot een romige saus.
- Voeg na 5 minuten pruttelen de kabeljauwfilets weer toe aan de pan en laat nog eens 10 minuten zachtejes pruttelen met de deksel op de pan en de laatste minuten zonder, totdat de saus de gewenste dikte heeft bereikt.
- Proef de saus en breng op smaak met zout en peper. Voeg vlak voor het serveren eventueel wat verse koriander toe.
- Verhit een scheutje olie in een wok of koekenpan. Bak de bloemkoolrijst 4–5 minuten op middelhoog vuur tot deze gaar is en licht begint te kleuren. Breng op smaak met zout en peper.
- Verdeel over 4 borden, garneer met extra koriander en limoen en genieten maar!
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 portie (1/4 van het totaal)
- Calorieën: 524
- Vetten: 31,5
- Koolhydraten: 16,3
- Vezels: 9,6
- Eiwitten: 38,7
