Onze ovenschotels zijn al jarenlang favoriet op de site, maar een goede variant voor de zomer bedenken blijft soms lastig. Je zoekt iets dat goed vult, maar niet te zwaar is, met smaken die passen bij het seizoen. Wat ons betreft is dat met deze Mexicaanse enchilada ovenschotel helemaal gelukt. Gekruide kip, veel groente en een romige saus met een beetje pit zorgen samen voor precies de juiste balans. Heerlijk met een frisse salade of wat krokante keto wraps om in te dippen.
Hoe maak je deze enchilada ovenschotel?
Wat deze ovenschotel anders maakt dan een klassieke schaal enchilada’s, is dat we geen wraps gebruiken om de vulling in te rollen. In plaats daarvan mengen we de klassieke enchilada vulling (kip), met enchiladasaus en extra greonte tot één goedgevuld geheel. Dat betekent meer groente, meer smaak in elke hap en een stuk makkelijker te serveren. De kip wordt eerst gemarineerd en gebakken met ui, broccoli, spinazie en bloemkoolrijst, en daarna overgoten met een zelfgemaakte enchiladasaus op basis van tomatenpulp, specerijen en crème fraîche. Afgetopt met kaas en even in de oven, en je hebt een romige, kruidige schotel.
Tips
Deze ovenschotel kun je prima van tevoren maken, wat extra fijn is op warme dagen. Zo hoef je niet op het heetst van de dag in de keuken te staan en schuif je ‘m alleen nog even in de oven. Geen fan van koriander? Vervang het gerust door peterselie of laat het weg. Wil je wat meer pit? Voeg dan wat extra jalapeño of een snuf cayenne toe aan de saus. Serveer met een lepel crème fraîche en wat krokant gebakken keto wraps voor een extra lekkere bite. Liever klassieke enchiladas? Bekijk dan ons recept voor enchiladas met gehakt of enchiladas met kip.
Print
Koolhydraatarme enchilada ovenschotel
- Bereidingstijd: 30
- Kooktijd: 30
- Totale tijd: 60
- Porties: 4 porties 1x
- Categorie: Hoofdgerecht
- Keuken: Mexicaans
Ingrediënten
Enchiladasaus
- 2 el boter
- 3 teentjes knoflook
- 1 of 2 tl chilipoeder
- 1 tl gerookte paprikapoeder
- 2 tl komijnpoeder
- 1 tl erythritol
- 1/2 of 1 kippenbouillonblokje
- ¼ tl cayennepeper
- ¼ tl gemalen kaneel
- 400 ml tomatenpulp (Mutti)
- 100 g crème fraîche
Kip + marinade
- 1 el olijfolie
- 1 teentje knoflook, geperst
- ½ el limoensap
- ½ tl chilipoeder
- 1 tl gerookte paprikapoeder
- 1 tl gedroogde oregano
- 1 tl komijn
- ¼ tl kaneel
- 1 tl zout
- 600 gr kipfilet(blokjes)
Groente
- 1 broccoli of grote courgette
- 1 ui
- 200 gr verse spinazie
- 300 tot 400 gr bloemkoolrijst
- 100 gr Mexicaanse geraspte kaas
- 1 grote of 2 kleine avocado’s
- Enkele plakjes jalapeño uit pot
- Flinke hand verse koriander
- 1–2 stengels bosui
- Extra crème fraîche voor erbij
- 2 Lowcarchef keto tortilla (om te dippen)
Bereidingswijze
- Kip marineren: Meng alle ingrediënten voor de kipmarinade in een kom en voeg de kipblokjes toe. Laat minimaal 30 minuten intrekken (bij voorkeur een hele nacht in de koelkast).
- Enchiladasaus maken: Smelt de boter in een kleine steelpan op middelhoog vuur. Pers de teentjes knoflook en voeg dit samen met alle kruiden toe aan de pan. Roer regelmatig en laat 1–2 minuten zachtjes bakken tot het mengsel geurig is. Voeg vervolgens de tomatenpulp toe en laat dit, al roerend, nog ongeveer 5 minuten zachtjes doorkoken totdat de saus iets indikt.
- Laat de saus daarna iets wat afkoelen (moet nog warm zijn) en voeg de crème fraîche toe. Roer tot het volledig is opgelost in de saus.
- Groenten voorbereiden: Snijd de broccoli in kleine stukjes (kleiner dan roosjes) of de courgette in blokjes. Snipper de ui en hak de spinazie grof.
- Kip en groenten bakken: Verhit een eetlepel olijfolie in een grote hapjespan. Fruit de ui tot deze glazig is. Voeg vervolgens de kipblokjes met marinade toe en bak op een hoog vuur, totdat de kip gaar is. Voeg daarna de broccoli of courgette, bloemkoolrijst en spinazie toe en bak dit nog 4–5 minuten mee, tot de groenten iets zachter zijn maar nog wat bite behouden. Breng eventueel op smaak met extra zout en peper.
- Ovenschotel samenstellen: Schep het kip-groentemengsel in een ovenschaal en strooi er een kwart van de geraspte kaas over. Giet vervolgens de enchiladasaus eroverheen en verdeel de rest van de geraspte kaas over de bovenkant.
- Bak de ovenschotel 15 minuten in een voorverwarmde oven op 200 °C, tot de kaas mooi goudbruin is. Laat 5 minuten rusten buiten de oven. Garneer met fijngesneden koriander, bosui, avocado en enkele plakjes jalapeño. Serveer met extra crème fraîche en eventueel krokant gebakken tortilladriehoekjes voor erbij.
Tips
Liever een grotere portie? Verdeel de ovenschotel dan in 3 porties. Een portie bevat dan 849 kcal en 14,9 gram koolhydraten.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 portie (1/4 van het totaal)
- Calorieën: 637
- Vetten: 36,9
- Koolhydraten: 11,2
- Vezels: 13,1
- Eiwitten: 54,5
