Onze kwarktaartrecepten zijn al jaren een grote hit bij onze lezers, en vooral de citroenkwarktaart is razend populair. Maar… speciaal voor de zomer hebben we daar een nieuwe, nóg frissere twist aan gegeven. Niet met citroen deze keer, maar met limoen! Het resultaat is een romige, frisse kwarktaart die heerlijk verkoelend is op een warme dag. Een perfecte traktatie voor bij de koffie in de tuin, of als luchtig dessert na de barbecue.
Hoe maak je onze koolhydraatarme limoen kwarktaart?
Bij deze taart proef je écht niet dat hij koolhydraatarm is. Daarnaast is hij ook heel eenvoudig om te maken. Je begint met een luchtige bodem van amandelmeel, roomkaas en een vleugje vanille, die je even in de oven bakt. Daarna maak je de vulling: slagroom kloppen met erythritol, gelatine oplossen in warme room en dit mengen met frisse limoenrasp, limoensap en romige volle kwark. De opgeklopte slagroom spatel je er voorzichtig door, zodat de vulling lekker luchtig blijft. De frisse smaak van de limoen maskeert bijna volledig de nasmaak die je soms krijgt bij erythritol, waardoor je een zijdezachte, romige taart krijgt die net zo lekker smaakt als een ‘gewone’ kwarktaart.
Tips
Tip: wil je de taart extra feestelijk maken? Garneer hem vlak voor het serveren met een royale hand verse bosvruchten en wat extra limoenrasp. Gebruik bij voorkeur biologische limoenen voor de lekkerste, pure smaak. Je kunt de taart makkelijk een dag van tevoren maken, zodat hij goed kan opstijven in de koelkast. Zo hoef je op de dag zelf alleen nog te genieten. En geloof ons… hij smaakt zelfs nóg lekkerder als hij een nachtje heeft gestaan! Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere koolhydraatarme taartrecepten.
Print
Koolhydraatarme limoen kwarktaart
- Bereidingstijd: 35
- Kooktijd: 15
- Totale tijd: 230
- Porties: 8 puntjes 1x
- Categorie: Snacks, Dessert
- Keuken: Nederlands
Ingrediënten
Bodem
- 50 gr roomkaas (op kamertemperatuur)
- 50 gr amandelmeel
- 1/2 tl bakpoeder
- 20 gr erythritolpoeder
- 15 gr roomboter, ongezouten
- 1 ei (M)
- 1/2 tl vanille extract
Vulling
- 8 blaadjes gelatine
- 2 biologische limoenen
- 350 ml slagroom, 35% vet
- 70 gr erythritolpoeder
- 500 gr volle kwark
- verse bosvruchten (voor decoratie)
Bereidingswijze
- Verwarm de heteluchtoven voor op 175 °C. Haal de roomkaas uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Meng in een grote kom het amandelmeel, het bakpoeder en het erythritolpoeder.
- Smelt ondertussen de roomboter in een klein pannetje. Voeg het ei, het vanille-extract, de gesmolten boter en de zachte roomkaas toe aan de kom met het meelmengsel. Klop met een elektrische mixer tot een glad en samenhangend beslag.
- Bekleed een springvorm van 20 cm met bakpapier en vet de randen in. Schenk het beslag in de vorm en bak de bodem 10 tot 15 minuten in de voorverwarmde oven (houd de oven goed in de gaten). Laat de bodem na het bakken even in de koelkast of vriezer afkoelen.
- Week de blaadjes gelatine 5 minuten in koud water. Boen de limoenen schoon, rasp de groene schil en pers beide vruchten uit.
- Klop in een kom met een elektrische mixer 250 ml slagroom met het erythritolpoeder luchtig. Breng in een steelpannetje de resterende 100 ml slagroom net niet aan de kook. Haal van het vuur, knijp de gelatine uit en roer deze door de hete slagroom tot alles is opgelost. Laat 2–3 minuten afkoelen (niet langer, om stollen te voorkomen).
- Roer in een andere kom de volle kwark samen met ⅔ van de limoenrasp en al het limoensap. Voeg al roerend het iets afgekoelde gelatinemengsel toe. Spatel vervolgens de opgeklopte slagroom er voorzichtig door.
- Verdeel de vulling over de afgekoelde bodem en strijk glad. Dek af en laat de kwarktaart minimaal 3 uur in de koelkast opstijven.
- Decoreer de kwarktaart met verse bosvruchten en overgebleven limoenrasp.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 puntje (1/8 van de taart)
- Calorieën: 279
- Vetten: 25,6
- Koolhydraten: 4
- Vezels: 0,7
- Eiwitten: 8,1
