Met hopelijk nog een maandje van mooi zomerweer te gaan, zetten we op de valreep nog een écht zomerse taart op tafel: een frisse citroen cheesecake. Deze koolhydraatarme traktatie is luchtig, romig en precies wat je wilt op een warme dag. Ideaal als dessert na een barbecue, bij een brunch in de tuin of gewoon omdat je zin hebt in iets fris en lekkers.
Zo maak je deze frisse zomertaart
Voor deze frisse citroen cheesecake beginnen we met een heerlijke, zelfgemaakte koekbodem zonder suiker of tarwe. Dankzij het amandelmeel krijgt de bodem een lekkere, nootachtige smaak en een fijne, krokante bite. De frisse citroenrasp maakt de bodem nét wat specialer en geeft alvast een voorproefje van de smaak die je straks in de hele taart terug proeft. De vulling is heerlijk romig en fris tegelijk. Je maakt ’m met roomkaas, Griekse yoghurt, slagroom en natuurlijk vers citroensap. Bovenop komt een laag opgeklopte slagroom met mooie schijfjes citroen.
Het resultaat is een taart die perfect past bij elke gelegenheid: van een zomerse middag in de tuin tot een feestelijk dessert na een gezellig etentje. Eén ding is zeker: na de eerste hap wil je meteen nóg een stukje.
Tips
Laat de cheesecake goed opstijven in de koelkast voor het beste resultaat, het liefst minimaal drie uur, maar een nachtje is nog beter. De cheesecake blijft zeker 3 dagen goed in de koelkast, maar als je hem langer wilt bewaren kun je hem ook invriezen. Ik hoop dat het smaakt! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere koolhydraatarme taartrecepten.
Print
Koolhydraatarme citroen cheesecake
- Bereidingstijd: 30
- Kooktijd: 15
- Totale tijd: 225
- Porties: 12 puntjes 1x
- Categorie: Snacks, Dessert
- Keuken: Amerikaans
Ingrediënten
Bodem
- 70 gr gezouten roomboter
- 140 gr amandelmeel
- 35 gr erythritol
- 1 tl vanille extract
- 1,5 tl geraspte citroen van bio citroen
Vulling
- 6 gelatineblaadjes
- sap van 2 bio citroenen
- rasp van 1 bio citroen
- 400 gr roomkaas (philadelphia of huismerk)
- 70 gr erythritol poeder
- 125 gr Griekse yoghurt, 10% vet
- 250 ml slagroom (35% vet)
Topping (optioneel)
- 125 ml slagroom
- 2 el erythritol poeder
- tl vanille extract
- citroen in schijfjes
- extra citroenrasp
Bereidingswijze
- Verwarm de heteluchtoven voor op 175 °C. Smelt de boter in een steelpan. Meng het amandelmeel, de zoetstof, het vanille-extract en de citroenrasp in een kom en voeg de gesmolten boter toe. Roer goed door tot een egaal deeg.
- Bekleed een springvorm van 20 cm met bakpapier en vet de randen in met boter. Verdeel het deeg over de bodem, druk stevig aan en bak 14–18 minuten in de voorverwarmde oven tot de bodem goudbruin is (houd de oven goed in de gaten, zodat de bodem niet verbrand)
- Week ondertussen de gelatineblaadjes in koud water. Rasp 1 biologische citroen en pers 2 citroenen uit. Vang het sap op in een kommetje.
- Klop voor de vulling de roomkaas, erythritol poeder, het vanille-extract, het citroensap, de citroenrasp en de Griekse yoghurt tot een glad mengsel.
- Verwarm 100 ml slagroom in een steelpannetje tot net tegen de kook aan. Haal de pan van het vuur, knijp de gelatineblaadjes uit en roer deze door de warme slagroom tot ze volledig zijn opgelost. Laat 2–3 minuten afkoelen (niet langer, om stollen te voorkomen).
- Klop de resterende 150 ml slagroom stijf. Giet het afgekoelde gelatine-mengsel al roerend bij het roomkaasmengsel. Spatel daarna voorzichtig de opgeklopte slagroom erdoor.
- Verdeel de vulling over de bodem en strijk de bovenkant glad. Laat de cheesecake minimaal 3 uur (liefst langer) afgedekt in de koelkast opstijven.
- Voor de topping (optioneel): klop de slagroom met de erythritolpoeder en vanille-extract stevig op. Decoreer de taart met mooie citroenschijfjes en wat extra citroenrasp.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 sneetje (zonder slagroomtopping)
- Calorieën: 272
- Vetten: 26,3
- Koolhydraten: 2,9
- Vezels: 1,3
- Eiwitten: 5,7
