Deze driekazenquiche is een hartige taart vol rijke smaken. Knapperige spekjes, spinazie, prei en courgette vormen samen met drie soorten kaas een romige en hartige vulling. Doordat we de bodem achterwege laten, is deze quiche niet alleen lichter, maar ook koolhydraatarm en glutenvrij. Het resultaat: een quiche die stevig genoeg is als hoofdgerecht, maar toch verrassend fris en luchtig aanvoelt.
Hoe maak je deze driekazen-quiche?
Wat deze quiche zo speciaal maakt, is hoe we de ricotta gebruiken. In plaats van alles door het eimengsel te mengen, doen we de ricotta er met lepels in. Zo krijg je zachte, romige stukjes in de quiche. Die stukjes passen perfect bij de zoute feta en de hartige kaas. Elke hap smaakt weer een beetje anders, dat maakt deze quiche zo lekker en verrassend. Daarnaast voegen we neutrale groenten toe, zoals spinazie en prei. Deze groente combineren heel goed met de verschillende kazen en zorgen voor een lekkere balans. Wil je wat extra groente in je quiche? Dan kun je er ook courgette bij doen. We serveren de quiche met een frisse salade. Zo heb je de perfecte combinatie van rijk en hartig met een lichte, frisse tegenhanger.
Tips
Je kunt eindeloos variëren met deze 3-kazenquiche: vervang de spekjes bijvoorbeeld door gerookte zalm of laat ze weg voor een vegetarische versie. Restjes zijn ideaal als meal prep Bewaar ze afgedekt in de koelkast en eet ze koud of opgewarmd. Tip: laat de quiche altijd even afkoelen voor je hem aansnijdt, dan blijft ‘ie het mooist in vorm. Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere quiche recepten.
Print
Driekazen-quiche met frisse salade
- Bereidingstijd: 10
- Kooktijd: 60
- Totale tijd: 70
- Porties: 4 porties 1x
- Categorie: Hoofdgerecht
Ingrediënten
Quiche
- 125 gr spekreepjes
- 8 eieren (M)
- 125 ml slagroom
- zout en peper
- snufje nootmuskaat
- 80 gr emmentaler of gruyère kaas, geraspt
- 200 gr babyspinazie
- 1 prei, in halve ringen
- 1 courgette, in blokjes gesneden (optioneel)
- 200 tot 250 gr ricotta
- 60 gr feta
- 6–8 zongedroogde tomaatjes, in stukjes
Frisse salade
- 1 grote zak rucola slamelange (ca. 125 gr)
- 1/2 komkommer
- 10 cherrytomaten (125 gr)
- 2 el olijfolie
- 1 el witte wijnazijn of citroensap
- 1 tl mosterd
- zout en peper
Bereidingswijze
- Verwarm de heteluchtoven voor op 180 graden.
- Verhit een koekenpan zonder olie of boter en bak de spekjes krokant. Laat uitlekken op keukenpapier.
- Fruit in het achtergebleven vet de prei zacht aan. Voeg eventueel de courgette als je deze gebruikt en voeg daarna de spinazie toe en laat kort slinken. Laat dit mengsel goed uitlekken in een zeef en druk het overtollige vocht eruit.
- Klop de eieren los met de slagroom, geraspte kaas, zout, peper en nootmuskaat. Meng de uitgelekte groenten erdoorheen.
- Vet een quichevorm (30 cm) in. Schenk het eimengsel erover en verdeel daar de ricotta en feta lepel voor lepel in.
- Voeg de spekreepjes en stukjes zongedroogde tomaat toe en duw ze licht in het mengsel. Bak de quiche in ca. 40–45 minuten goudbruin en gaar. Dek na ongeveer 25 minuten af met aluminiumfolie als de bovenkant te donker wordt.
- Laat de quiche na het bakken 15 minuten afkoelen op een rooster, voordat je hem aansnijdt.
- Maak ondertussen de salade. Snijd de komkommer in dunne halve plakjes en de cherrytomaatjes doormidden. Doe de sla in een schaal en meng met de komkommer en cherrytomaatjes.
- Klop de olijfolie, witte wijnazijn (of citroensap), mosterd, zout en peper los tot een dressing. Giet de dressing over de salade en hussel kort door.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 portie (1/4 van de quiche + 1/4 van de salade)
- Calorieën: 629
- Vetten: 50,2
- Koolhydraten: 7,5
- Vezels: 3,6
- Eiwitten: 35,1
