Citroen ricotta cake met bosvruchten.

Koolhydraatarme citroen ricotta cake

Zin in iets fris en smeuïgs dat ook nog eens verantwoord is? Deze citroen ricotta cake is perfect als tussendoortje of bij een kop koffie of thee. Hij is zacht van binnen, heeft een lichte structuur en een subtiele citroensmaak. Doordat je gebruikmaakt van amandel- en kokosmeel blijft de cake koolhydraatarm, maar daar proef je niets van terug.

Het geheim van deze luchtige cake? Ricotta!

De cake maak je met amandel- en kokosmeel, wat zorgt voor een stevige bite zonder zwaar te worden. Ricotta geeft een romige, bijna cheesecake-achtige textuur, terwijl de citroenrasp en het sap voor een frisse smaak zorgen. Het beslag maak je in stappen met afwisselend droge ingrediënten en eieren, waardoor de cake luchtig blijft. Na het bakken kun je hem decoreren met wat poedersuikervervanger, een toefje slagroom of wat vers fruit, zoals frambozen of blauwe bessen. Simpel, fris en echt lekker.

Tips

Je kunt deze cake makkelijk van tevoren maken, want hij blijft een paar dagen goed in de koelkast zonder uit te drogen. Sterker nog: vaak wordt hij de volgende dag zelfs nog lekkerder. Serveer hem als feestelijke traktatie of bewaar wat plakjes in de vriezer voor een later moment. Liever iets extra’s? Gebruik dan de slagroom-ricottatopping uit ons ricotta pancake recept, dat maakt hem helemaal af.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Citroen ricotta cake met bosvruchten.

Koolhydraatarme citroen ricotta cake

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star Geen reviews
  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 20
  • Kooktijd: 60
  • Totale tijd: 80
  • Porties: 1 cake (8 stukjes) 1x
  • Categorie: Dessert, Snacks
  • Keuken: Italiaans

Ingrediënten

Schaal

Bereidingswijze

  1. Voorbereiding. Haal de boter uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.Verwarm de heteluchtoven voor op 165°C. Bekleed een springvorm van 18 cm met bakpapier en vet de randen in met boter.
  2. Zeef boven een grote kom de amandelmeel en kokosmeel, zodat je de grote stukjes eruit filtert. Voeg de bakpoeder en het snufje zout toe en meng goed door elkaar.
  3. Beslag maken. Klop in een grote kom de zachte boter, erythritol en vanille-extract tot een romig en glad mengsel.
  4. Voeg 1 ei toe en klop tot het mengsel licht en luchtig is. Voeg vervolgens de ricotta, citroenrasp en citroensap toe en meng goed door tot het geheel homogeen is.
  5. Voeg in drie delen de droge ingrediënten toe, afwisselend met een ei: voeg ⅓ van de droge ingrediënten toe, mix kort, voeg een ei toe en mix opnieuw.
  6. Bakken. Schep het beslag in de voorbereide bakvorm en strijk de bovenkant glad met een spatel of paletmes. Bak de cake in het midden van de oven voor 55 tot 60 minuten, of tot een satéprikker er schoon uitkomt. Dek eventueel de cake na 30 minuten bak af met aluminiumfolie als de bovenkant het te donker wordt.
  7. Laat de cake 15–20 minuten afkoelen in de vorm. Ga met een mes langs de rand om de cake los te maken. Stort voorzichtig op een rooster en laat volledig afkoelen.
  8. Decoreer de cake met erythritol poeder, verse bosvruchten en eventueel ricottatopping.


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 stukje (1/8 van de cake)
  • Calorieën: 225
  • Vetten: 18,8
  • Koolhydraten: 3,7
  • Vezels: 2,8
  • Eiwitten: 9,2
Citroen ricotta cake met bosvruchten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

*