Op zoek naar een ultiem comfortfood dat ook nog eens koolhydraatarm is? Deze lasagne bolognese is perfect voor een doordeweekse avond waarop je zin hebt in iets hartigs, warms en vullends. De lasagne is gemaakt met onze eigen Lowcarbchef lasagnebladen die op ambachtelijke wijze voor ons worden geproduceerd in Italië. Zó lekker dat je de traditionele variant geen seconde mist!
De lekkerste low carb lasagne maak je zo
Voor de lasagne bolognese hebben we zoveel mogelijk het traditionele Italiaanse recept gevolgd. De bolognesesaus maken we met een smaakvolle basis van ui, knoflook, wortel en bleekselderij. Daarna voegen we rundergehakt, tomaten en geurige kruiden als oregano en tijm toe. De bechamelsaus maken we wel op onze eigen manier, zodat de lasagne laag in koolhydraten blijft: een verrassende combinatie van geweekte cashewnoten, amandelmelk en Parmezaan. De lagen worden afgewisseld met onze eigen low-carb lasagnebladen en royaal belegd met mozzarella. Simpel in opzet, maar vol van smaak.
Lasagnebladen koolhydraatarm? Jazeker!
Door tarwebloem (durum) te vervangen door slimme alternatieven, is het ons gelukt om dezelfde structuur en smaak als traditionele lasagnebladen na te bootsen. We gebruiken hiervoor plantaardige eiwitten, zoals tarwe-eiwit en haver-eiwit, en binden het geheel met ei-eiwit en psylliumvezels. Het resultaat? Stevige bladen met een zachte bite! Per 100 gram bevatten ze slechts 9,8 gram koolhydraten en maar liefst 36 gram eiwitten. Je kunt ze kopen in onze shop, Lowcarbcenter, een traktatie voor jezelf én een steun in de rug voor ons. Zo kunnen we deze gratis recepten blijven delen!
Tips
Voor het beste resultaat laat je de saus lekker inkoken zodat alle smaken goed tot hun recht komen. Je kunt de lasagne ook een dag van tevoren maken—na een nachtje in de koelkast is ‘ie zelfs nóg lekkerder. Bewaar restjes in de koelkast of vries porties in voor later. Extra tip: serveer met een simpele rucolasalade met olijfolie en citroen voor een frisse tegenhanger. Buon appetito! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere low carb dinerrecepten.
Print
Koolhydraatarme lasagne bolognese
- Bereidingstijd: 25
- Kooktijd: 55
- Totale tijd: 80
- Porties: 5 porties 1x
- Categorie: Diner
- Keuken: Italiaans
Ingrediënten
Bechamelsaus
- 130 gr ongezouten en ongebrande cashewnoten
- 2 el olijfolie
- 30 gr geraspte Parmezaanse kaas
- 120 ml amandelmelk, ongezoet
- 1/2 tl gedroogde knoflookpoeder
- 1/4 tl zout (of meer naar smaak)
- snufje nootmuskaat (optioneel)
Bolognesesaus
- 1 middelgrote ui
- 3 teentjes knoflook
- 1 grote winterpeen (200 gr)
- 2 stengels bleekselderij
- 2 el olijfolie
- 400 gr rundergehakt
- 2 tl gedroogde oregano
- 1 tl gedroogde tijm
- 2 el tomatenpuree (30 gr)
- 400 ml passata (Mutti)
- 400 gr tomatenblokjes (Mutti)
- 1 runderbouillonblokje
- zout en peper naar smaak
Overig
- 1 pak Lowcarbchef lasagnebladen
- 1 XL Mozzarella bol of 2 kleine bollen
- 50 tot 70 gr geraspte Parmezaanse kaas
- verse basilicum
Bereidingswijze
- Bechamel voorbereiden: voeg de cashewnoten voor de bechamel toe aan een kom met heet water. Laat minimaal 30 minuten weken.
- Bolognesesaus maken: snipper de ui, pers de knoflook en snijd de wortel en bleekselderij fijn. Verhit de olijfolie in een grote pan en fruit de groenten 5 minuten tot ze zacht zijn.
- Voeg het rundergehakt toe en bak rul en goudbruin. Roer oregano, tijm en tomatenpuree erdoor en bak kort mee.
- Voeg de gezeefde tomaten, tomatenblokjes en het bouillonblokje toe. Breng op smaak met zwarte peper. Laat 30 minuten zachtjes pruttelen zonder deksel, zodat de saus indikt. Proef na 30 minuten de saus en voeg naar smaak extra zout en zwarte peper toe.
- Bechamel maken: Giet de geweekte cashewnoten af en doe ze samen met olijfolie, Parmezaan, amandemelk, zout en eventueel nootmuskaat in een blender. Mix 1–2 minuten tot een gladde, romige saus. Is de saus te dik? Voeg een scheutje extra water toe tot de gewenste dikte.
- Lasagne opbouwen: Breng een ruime pan met water en zout aan de kook. Kook de lasagnebladen 3 minuten, spoel kort af en leg ze op een bakpapiertje. Verwarm ondertussen de heteluchtoven voor op 200 graden.
- Snijd de mozzarella in plakjes en vet een grote ovenschaal lichtjes in met olie.
- Eerste laag. Verdeel een dun laagje bechamelsaus over de bodem van de ovenschaal. Voeg een beetje bolognesesaus toe. Leg hierop 3 lasagnebladen. Verdeel ¼ van de resterende bolognesesaus en 2 eetlepels bechamel erover. Leg ¼ van de mozzarellaplakjes bovenop.
- Tweede laag. Herhaal dezelfde stappen met 3 lasagnebladen, ¼ van de bolognesesaus, 2 eetlepels bechamel en ¼ van de mozzarellaplakjes.
- Derde laag. Herhaal opnieuw, maar gebruik nu 2 lasagnebladen, ¼ van de bolognesesaus, 2 eetlepels bechamel en ¼ van de mozzarellaplakjes.
- Bovenste laag. Sluit af met 2 lasagnebladen, de overgebleven bolognesesaus en de rest van de bechamelsaus. Strooi tot slot de geraspte Parmezaanse kaas erover.
- Bak de lasagne 25 minuten in de voorverwarmde oven, totdat de kaas is gesmolten. Decoreer met verse basilicum.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 portie (1/5 van het totaal)
- Calorieën: 726
- Vetten: 45,2
- Koolhydraten: 21,3
- Vezels: 11,9
- Eiwitten: 50,4

