Eetwissels

10x Koolhydraatarme eetwissels

Koolhydraatarm koken kan vooral in het begin een hele zoektocht zijn. Gebrek aan inspiratie of het missen van je eigen recepten kan ervoor zorgen dat je het niet kunt volhouden. De meeste recepten zijn makkelijker koolhydraatarm te maken, dan je in eerste instantie denkt. Lowcarbchef deelt hieronder 10 koolhydraatrijke producten die je makkelijk kunt vervangen zodat je jouw favoriete recepten nu low carb kunt maken.

1. Rijst -> groente rijst (bloemkool of broccoli)


Met rijst kun je veel gerechten maken. Helaas bevat reguliere rijst veel koolhydraten en weinig vitamines en mineralen. Voor rijst is bloemkool of broccoli rijst een goed alternatief. Deze koolhydraatarme groente heeft een neutrale smaak en is rijk aan vezels, vitamines en mineralen. Met deze eenvoudige wissel kun je toch blijven genieten van je favoriete Indiase curry maaltijd!

2. Tarwebloem-> Amandelmeel of kokosmeel


Tarwemeel is gemaakt van de tarwe graan en is rijk aan koolhydraten. Het wordt veel gebruikt voor het bakken van brood of van koekjes, maar ook bij het bakken van pannenkoeken of poffertjes. Gelukkig is er voor tarwemeel een goed koolhydraatarm alternatief. Amandelmeel is gemaakt van amandelen en is laag in koolhydraten en glutenvrij. Kokosmeel is iets hoger in koolhydraten, maar nog steeds geschikt in een koolhydraatarm dieet. Het is wel even wennen om te bakken met deze twee soorten meel, maar zodra je het onder de knie hebt is het verantwoord genieten! Bekijk onze snack recepten met amandelmeel en kokosmeel voor bakinspiratie.

3. Lasagnebladen-> Pompoen of courgette


Lasagne is een klassiek, Italiaans ovenschaal gerecht. Het wordt gemaakt van dunne pastabladen die helaas hoog zijn in koolhydraten. De rest van de ingrediënten in een lasagne gerecht zijn vaak koolhydraatarm en eiwit- vetrijk. Een lasagne is super simpel low carb te maken door alleen de pasta bladen te vervangen door pompoen of courgette bladen. Twee koolhydraatarme groenten, rijk aan vitamines en mineralen. Schil met een kaasschaaf de groente in stroken en gebruik deze in plaats van de pasta bladeren. Een simpele wissel die dit klassieke Italiaanse gerecht koolhydraatarm maakt.

4. Suiker -> Erythritol

Suiker is toegevoegd aan veel producten of recepten. Suiker is zoet en lekker, maar helaas al snel ongzond. Voor suiker bestaat gelukkig een alternatief; zoetstof. Helaas zijn niet alle zoetstoffen gezond.  Erythritol en stevia zijn twee zoetstoffen die gezond en verantwoord zijn. Gebruik deze zoetstof bij het bakken van een cake of bij andere zoete recepten. Zo geef je bakrecepten een lekker zoet smaakje zonder je bloedsuiker te verhogen!

5. Friet of patat -> Koolraapfrietjes

Friet of patat is geliefd bij iedereen. Op zaterdagavond samen met een frikandel of als bijgerecht van een pan mosselen. Friet is gemaakt van gefrituurde aardappel en de aardappel is rijk aan koolhydraten. Koolraap is lekker en gezond alternatief. De koolraap groentefrietjes bevatten 90% minder koolhydraten dan de aardappel friet. Snijdt de groente in reepjes zoals friet eruit ziet en bak ze in de airfryer of in de oven.

6. Spaghetti -> Courgetti

Spaghetti of pasta in het algemeen is een ingrediënt waar je eindeloos mee kan variëren. Je hebt heel weinig nodig om met pasta een goed gerecht op tafel te zetten en daarbij smaakt een bord pasta altijd goed. Net als rijst bevat pasta ook veel koolhydraten. Met een klein portie zit je al snel op meer dan 30 gram koolhydraten. Gelukkig is er voor pasta ook een alternatief gemaakt van groente.  Courgetti is rijk aan vitamines en mineralen en bevat slechts maar5 gram koolhydraten per 100 gram. Om van deze groente een pasta te maken, heb je alleen een dunschiller nodig. Nog makkelijker is om de courgette spaghetti kant-en-klaar te kopen in een van de grote supermarkten. Ideale vervanger om jou lievelings pasta mee te maken!

7. Wit, bruin of volkoren brood-> Keto brood

Brood wordt in Nederland veel gegeten. Tijdens een koolhydraatarm dieet wordt brood door velen ook gemist. Gelukkig is dat helemaal niet nodig want wij van Lowcarbchef hebben een heerlijke koolhydraatarme broodmix ontwikkelt, zodat je nog steeds kan genieten van een luchtig, krokant sneetje brood. Het is makkelijk te maken en kan in de oven of in de broodbakmachine worden bereid. Beleg hem met jou favoriete beleg en je hoeft dat sneetje brood niet langer te missen!

8. Aardbeienjam met suiker-> Good Good jam gezoet met erythritol

Iedereen heeft soms wel eens behoefte aan zoet beleg. Dat broodje met kaas vervang je nu het liefst voor iets zoets zoals jam. Jam is gemaakt van fruit en suiker, niet bepaald koolhydraatarm. De meest bekende jam is de aardbeienjam en ook voor jam bestaat een koolhydraatarme variant. De jam van Good Good is gezoet met erythritol en stevia wat perfect is voor in een koolhydraatarm dieet. Vind je het leuk om jam zelf te maken? Op onze website is een lekker recept te vinden voor koolhydraatarme frambozen chia jam.

9. Luchtige of volkorencrackers-> Zelfgemaakt knäckebröd

Crackers zijn ideaal als basisproduct bij het ontbijt of de lunch. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten crackers en ook koolhydraatarme alternatieven. Let bij het kopen van crackers goed op de ingrediënten, sommige koolhydraatarme crackers bevatten nog steeds veel ingrediënten die je liever niet binnen krijgt. De crackers van Konzelmann’s  zijn een goed alternatief. Je kan ze natuurlijk ook zelf maken. In het recept op onze website kun je zien hoe je deze koolhydraatarme crackers maakt.

10. Honing-> Steviala Sweet Bee

Honing is een suikerproduct dat we graag gebruiken om onze muntthee wat zoeter te maken of om ons bakje yoghurt wat extra’s te geven. Eet je koolhydraatarm dan is het goed mogelijk dat je honing wel eens mist. Niet getreurd want gelukkig bestaat er een suikervrij alternatief voor honing. De Sweet Bee van Steviala bevat weinig calorieën en geeft geen schommelingen in het bloedsuikergehalte. Een lekker alternatief voor door de yoghurt of om dat kopje thee net iets zoeter te maken.

Eetwissels

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*