5 voordelen van het koolhydraatarm dieet

Voordelen van het koolhydraatarm dieet

Tegenwoordig is voeding een steeds belangrijker fenomeen. Overal hoor en lees je nieuwe inzichten over voeding. Voornamelijk het koolhydraatarm dieet komt vaak voorbij op het internet, in tijdschriften en op de televisie. Met zoveel informatie is het erg moeilijk om voor jezelf op een rijtje te hebben wat nou werkelijk gezond is voor het menselijk lichaam. Eerlijkheidshalve moet gezegd worden dat elk lichaam anders is en elk lichaam anders reageert op bepaalde diëten en leefstijlen. Toch zijn er wel degelijk grote voordelen aan de koolhydraatarme levensstijl, waarin jij jezelf een beperking oplegt aangaande de hoeveelheid koolhydraten. Om het voor jou als lezer gemakkelijker te maken, geven we je heel overzichtelijk 5 voordelen van een koolhydraatarm dieet. Het kan voor jou namelijk ook voor grote verschillen gaan zorgen.

1. Je valt snel(ler) af met een koolhydraatarm dieet

Op voorhand is het belangrijk te zeggen, hoe het nou eigenlijk komt dat je in gewicht aankomt als je veel koolhydraten tot je neemt. Koolhydraten worden in het lichaam omgezet in glucose. Dat doet ons lichaam niet voor niks, want het menselijk lichaam heeft glucose nodig om te kunnen functioneren. Eet je echter een teveel aan koolhydraten, dan kan het lichaam dit overschot niet gebruiken en zal het lichaam de glucose opslaan als vetreserve en zal je in gewicht gaan aankomen. Wat er feitelijk gebeurt, is dat bij het consumeren van koolhydraten het bloedsuikergehalte stijgt en er insuline door het lichaam wordt aangemaakt. Insuline geeft een seintje aan de cellen in het lichaam om te stoppen met het verbranden van de vetreserves. De volgende stap is dat het glucose dat het bloed is binnengekomen naar de cellen toe gaat die energie nodig hebben. Echter zitten deze cellen na een tijdje vol en kunnen zij niet meer glucose opnemen. Het lichaam wilt dat al het glucose uit het bloed wegwerken en zal het overgebleven glucose opslaan als vetreserve. Teveel koolhydraten zorgt er dus voor dat je de vetverbranding in het lichaam ontmoedigt en meer vetreserves creëert. Eet je minder koolhydraten, dan zal je je lichaam niet belasten met dit overschot aan glucose en zal je logischerwijs minder te maken gaan krijgen met meer vet op het lichaam.

2. Je verliest snel vet en gewicht met een koolhydraatarm dieet

Koolhydraatarme diëten zijn effectief gebleken, wanneer het gaat om vetverlies in het algemeen, maar ook specifiek op vetverlies in de buikholte. Uit vele wetenschappelijk onderzoeken blijkt dat mensen die het koolhydraatarm dieet altijd het meeste gewicht verliezen wanneer het wordt vergeleken met andere diëten zoals het vetarme dieet [1]. Snel en veel afvallen zijn belangrijke voordelen van het dieet, aangezien dit op de lange(re) termijn het risico op hart- en vaatziekten kan helpen afnemen of zelfs voorkomen. Ook de risico’s betreft diabetes type 2 zullen drastisch afnemen.

3. Een koolhydraatarm dieet kan helpen bij het verlagen van de bloeddruk

Zoals we eigenlijk allemaal wel weten, is een hoge bloeddruk een risicofactor voor vele ziektes. Je kunt daarbij denken aan hart- en vaatziekten, vergrote kans op hartaanvallen en bepaalde nierziekten. Een dieet waarin je minder koolhydraten eet en logischerwijs zult afvallen tot een gezond gewicht, zal zorgen voor een verminderde kans op veel van deze ziekten. Een groot en belangrijk voordeel! Zo blijkt uit een onderzoek gepubliceerd in the The New England Journal of Medicine blijkt dat het volgen van een koolhydraatarm dieet ervoor zorgt dat het slechte LDL cholesterol met ongeveer 20% daalt [2]. Lagere LDL cholesterol niveau’s in het bloed vermindert het risico op hart- en vaatziekten.

4. Een dieet met minder koolhydraten is goed vol te houden

Wanneer mensen beginnen met een nieuwe leefwijze of dieet is vaak het hongergevoel hetgeen wat een negatieve invloed heeft op het mentale vlak. Het is geen fijn gevoel om de gehele dag rond te lopen met trek. Uiteraard is het logisch want je lichaam is gewend aan meer voedsel, omdat je de afgelopen periode wellicht structureel te veel hebt gegeten. Het koolhydraatarme dieet kan je daarmee juist goed helpen. Minder koolhydraten eten, zorgt voor minder eetlust. Eigenlijk is het heel simpel, want wanneer je minder koolhydraten eet, ga je deze voedingstoffen halen uit eiwitten en vetten. Deze twee macronutrienten zorgen voor minder hongergevoel en uiteindelijk voor minder calorie-inname.

5. Heerlijke en eenvoudig te bereiden maaltijden

Een ander voordeel van koolhydraatarme diëten zijn de overheerlijke en vaak gemakkelijke recepten die je kunt maken. Veel mensen denken dat je honger moet lijden, niet meer lekker kunt eten en vooral smaken gaat missen die je voorheen graag at. Niets is minder waar! Wanneer je je verdiept in de recepten merk je al heel snel dat je niets hoeft te missen qua smaken, kleuren en variatie in je voedingspatroon. Bekijk hiervoor alle recepten op onze site! Waarschijnlijk heb je nooit geweten dat je zo lekker en gezond kon eten met minder koolhydraten. Probeer het eens en ontdek zelf wat de voordelen zijn voor jouw lichaam.

Wil je beginnen met het koolhydraatarm dieet, maar weet je niet hoe? Bekijk dan ons ‘Hoe begin ik aan een koolhydraatarm dieet‘ artikel!

Referenties:

  1. Alain J. Nordmann, MD, MSc; Abigail Nordmann, BS; Matthias Briel, MD; Ulrich Keller, MD; William S. Yancy Jr, MD, MSH; Bonnie J. Brehm, PhD; Heiner C. Bucher, MD, MPH. Effect on Low-Carbohydrate vs Low-Fat Diets on Weight Loss and Cardiovascular Risk Factors. JAMA Internal Medicine; February 13, 2006, Vol 166, No. 3.
  2. Iris Shai, R.D., Ph.D., Dan Schwarzfuchs, M.D., Yaakov Henkin, M.D., Danit R. Shahar. Weight Loss with a Low-Carbohydrate, Mediterranean, or Low-Fat Diet. N Engl J Med 2008; 359:229-241

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*