Koolhydraten in drankjes met alcohol.

6 feiten over alcohol tijdens het keto of koolhydraatarm dieet

Alcohol wordt overal in de wereld gedronken. We vinden het lekker bij het eten of we doen het af en toe voor de gezelligheid. Alcohol brengt risico’s met zich mee, vooral bij overmatig gebruik. Bij alcohol is vooral de balans belangrijk. Er wordt aangeraden niet meer dan 1 glas per dag te consumeren. Alcohol zijn namelijk calorieën en worden in het lichaam als eerst gebruikt om te verteren, maar hoe zit het dan met keto of koolhydraatarm en alcohol? Gaat dit wel samen?

Wij hebben hieronder een paar punten op een rijtje gezet die belangrijk zijn om te weten over alcohol gebruik in een keto of koolhydraatarm dieet.

1. Elk drankje bevat een andere hoeveelheid koolhydraten.


Elke alcoholische drank heeft een verschillend aantal koolhydraten, maar ook het aantal calorieën verschillen. Simpelweg bevat wijn minder koolhydraten dan bier, maar is pure alcohol het allerlaagst in koolhydraten. Deze bevatten meestal wel meer calorieën.

Hieronder een korte opsomming van het aantal koolhydraten per glas:

 • Bier: 13 gram koolhydraten
 • Gin en tonic: 15 gram koolhydraten
 • Espresso martini: 12 gram koolhydraten
 • Droge witte wijn: 2 gram koolhydraten
 • Rode wijn: 2 gram koolhydraten
 • Champagne: 2 gram koolhydraten
 • Martini: 0 gram koolhydraten
 • Wodka: 0 gram koolhydraten
 • Whiskey: 0 gram koolhydraten

2. Je kunt alcohol drinken en nog wel in ketose blijven.

Het ligt er natuurlijk aan welke alcohol je drinkt, maar je raakt door één glas niet meteen uit ketose. Uit alcohol kan het lichaam ook ketonen maken. Het drinken van alcohol heeft wel invloed op ketose. Alcohol is een toxische stof en wordt als eerst verteerd, waardoor vetverbranding en vet omzetten in ketonen naar de tweede plek gaan. Het vertraagt de snelheid van ketose, maar brengt je er niet meteen uit.

3. Je wordt sneller dronken.

Tijdens een ketogeen dieet word je over het algemeen sneller dronken. Dit komt doordat het glycogeen in je bloedbaan beperkt is. Bij het eten van koolhydraten sla je glycogeen op als een voorraad. Hierdoor word je minder snel dronken. Ben je in ketose dan is er geen glycogeenvoorraad en wordt alcohol sneller opgenomen in de bloedbaan. De lever hoeft geen overige suikers te verwerken en kan daarom de alcohol direct verwerken. Pas daarom op met het drinken van alcohol tijdens dit dieet, je zult namelijk sneller het verdovende effect van alcohol merken.

4. Verstoorde vochthuishouding en elektrolytenbalans.

Van alcohol moet je vaker naar het toilet, dit komt omdat alcohol vocht afdrijft. Bij een keto of koolhydraatarm dieet hou je automatisch ook minder vocht vast, hierdoor loop je het risico op een verstoorde vochthuishouding. Door de hoeveelheid vocht dat je kwijt bent geraakt, ben je ook elektrolyten verloren. Deze verlies je tijdens het plassen. De volgende dag kun je hier meer last van hebben waardoor de katers erger zijn. Drink daarom voor elk glas alcohol, 1 glas water om goed gehydrateerd te blijven en de alcohol iets te verdunnen.

5. Door alchocol drinken val je minder snel af.

Als je net gestart bent met een keto of koolhydraatarm dieet is het aan te raden om even te stoppen met alcohol. Tijdens het drinken van alcohol maak je het je lichaam onmogelijk opgeslagen vetten te verbranden. Het lichaam focust zich dan eerst op het verteren van de alcohol. De vetverbranding wordt tijdelijk gestopt waardoor het afvallen vertraagd is.

6. De verleiding voor het eten van suiker en koolhydraten wordt groter

Bij het drinken van een paar glazen alcohol worden remmingen in het lichaam verminderd. Misschien herken je het wel dat je bij een paar glazen alcohol niet kan stoppen met eten omdat je niet vol raakt. De remming dat je vol zit is verminderd en het lichaam vraagt juist het tegenovergestelde, meer calorieën. De kans dat je tijdens het drinken van een paar glazen alcohol meer ongezond voedsel gaat eten is daarom groter.

Ons advies

Keto en alcohol gaan liever niet samen, maar uiteindelijk is alcohol voor niemand gezond. Wil je echt gewicht verliezen dan is het aan te raden om tijdelijk even met alcohol te stoppen. Zit je op het gewenste gewicht en heb je geen moeite om na één drankje door te slaan, dan kan af en toe een alcoholisch drankje geen kwaad.

Je kunt echt wel eens een drankje nemen zolang je maar in controle bent en dit niet te vaak doet. Naast de negatieve effecten kan het drinken van een glaasje wijn ook een gevoel van geluk en gezelligheid geven en dit is ook erg belangrijk in het leven.

Let hier op als je toch wat wilt drinken

Mocht je toch iets willen drinken, kies dan voor een drankje dat laag is in koolhydraten. De drankjes met een hoog percentage alcohol zijn het laagst in koolhydraten. Let daarom goed op want de drank is sterk en de effecten van alcohol kun je zoals eerder genoemd, sneller voelen. Hieronder hebben wij een rijtje opgesteld met koolhydraatarme, alcoholische drankjes.

 • Champagne of prosecco: 1,6 tot 2 gram koolhydraten per glas
 • Droge rode of witte wijn: 2 tot 4 gram koolhydraten per glas
 • Whiskey: 0 tot 1 gram koolhydraten per glas
 • Wodka: 0 tot 1 gram koolhydraten per glas
Koolhydraten in drankjes met alcohol.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*