Snackwissels.

7x Koolhydraatarme snackwissel

In een koolhydraatarm dieet raden wij aan om de tussendoortjes te beperken tot een minimum en je vooral te focussen op de drie hoofdmaaltijden. Soms heb je z’n moment dat je echt behoefte hebt aan een lekkere snack. Als je koolhydraatarm eet worden tussendoortjes een stuk lastiger. Er vallen veel opties af en in de supermarkt liggen de tussendoortjes niet bepaald voor het oprapen. In dit lijstje geven we voor de 7 populairste snacks een lekker koolhydraatarm alternatief. Zo wordt koolhydraatarm snacken ineens een stuk makkelijker!

1. Banaan -> Handje bosvruchten met yoghurt

Snackwissel banaan - bosvruchten
Een stuk fruit is een fijn tussendoortje. Het is overal te koop, makkelijke mee te nemen en het bevat veel vitamines. Een banaan is rijk aan koolhydraten en bevat al snel vier suikerklontjes per 1 banaan. Deze suikers zijn fruitsuikers. Is een banaan dan slecht? Nee, een banaan is niet te vergelijken met een suikerklontje, maar het lichaam ziet de suiker uit een banaan niet anders dan die van een suikerklontje. In een koolhydraatarm dieet ga je dit al snel merken als je los een banaan eet. De bloedsuikerspiegel springt omhoog en je zit al snel aan 20 tot 25 gram koolhydraten. Een goed alternatief hiervoor is een handje bosvruchten (blauwe bes, framboos en braam). Bosvruchten bevatten van al het fruit de minste koolhydraten en zijn rijk aan vitamines en mineralen. Eet de vruchten het liefst in combinatie met een beetje volvette (plantaardige) yoghurt zodat je bloedsuiker stabiel blijft. In de herfst, winter en lente zijn verse bosvruchten vaak wat duurder. Je kunt veel geld besparen door de vruchten dan bevroren te kopen.

2. Koekje -> Handje ongebrande noten

Snackwissel koek - handje noten.
In Nederlands is het normaal om als tussendoortje een ‘gezond’ koekje te eten, zoals een Liga of Sultana. Deze koekjes worden vaak vermarkt als een gezond tussendoortje, maar wist je dat 2 Liga Evergreen koekjes maar liefst 24 gram koolhydraten bevat? Verder levert het weinig vezels en vult het nauwelijks. Een beter alternatief is een handje of 2 handjes ongezouten en ongebrande notenmix. Noten bevatten veel goede, onverzadigde vetten die helpen onze bloedvaten gezond te houden. Tegenwoordig zijn er heel wat notenmixen op de markt. Alleen zijn niet alle notenmixen geschikt voor een koolhydraatarm dieet. In een notenmix met gedroogd fruit zit al snel veel suiker. Gedroogd fruit bestaat bijna alleen uit suiker en is daarnaast ook nog eens calorierijk. Een goed alternatief is de notenmix zonder extra toevoegingen. Let wel op de notenmix, de ene noot is iets hoger in koolhydraten dan de andere noot, maar als je het bij een handje houdt kan dit over het algemeen geen kwaad.

3. Stokbrood met dip -> Snoepgroente met dip

Snackwissel stokbrood - snoepgroente.
Een stokbroodje met dip of kruidenboter is vaak een standaard onderdeel van de borrelplank. Dit kun je gemakkelijk vervangen door snoepgroente met zelfgemaakte roomkaasdip. Net zo lekker en veel voedzamer. Je kunt zelf samenstellen wat voor groente je erbij serveert. Denk aan wortel, komkommer, paprika of bleekselderij. Wortel is wat hoger in koolhydraten dan andere soorten groente zoals, bijvoorbeeld bleekselderij. Bleekselderij is een caloriearme, koolhydraatarme groente. Selderij bevat veel kalium, vitamine C en foliumzuur. Daarnaast bevat het net als wortelen veel bètacaroteen. Geen fan van roomkaas dip? Snoepgroente zijn ook lekker om te dippen in een notenpasta. Deze notenpasta kun je kopen in de supermarkt of zelf maken.

4. ‘Pure’ chocolade -> Chocolade met min 85% cacao


De meeste mensen zijn dol op een stukje chocolade. Chocola bestaat in vele soorten en smaken, maar helaas zijn deze meestal niet koolhydraatarm. Kies daarom altijd een reep met minimaal 85% cacao, zo weet je zeker dat er niet zo veel suiker is toegevoegd. Geen fan van puur? Dan kun je ook speciale witte of melkchocolade kopen die gezoet is met erythritol en stevia. Nog beter is om zelf je eigen chocolade reep te maken, dan heb je zelf controle over de ingrediënten die je gebruikt. We hebben hiervoor 2 recepten op onze site: een recept voor keto witte chocolade en keto melkchocolade.

5. Nacho’s -> Paprika-nacho’s

Snackwissel - Nacho's - Paprika nacho's.
Nacho’s is een gerecht uit de Mexicaanse keuken en een geliefde borrelsnack van velen. Nacho’s worden gemaakt van maismeel chips, kaas, jalapenos, creme fraiche en guacamole. Soms zit hier ook nog vlees bij zoals gehakt. Los van de chips is dit recept koolhydraatarm. Om dit recept helemaal koolhydraatarm te maken hebben wij op onze website een recept geplaatst voor paprika nacho’s. Een heerlijk alternatief voor deze Mexicaanse snack. Eet je je nacho’s liever gewoon los, probeer dan eens ons recept voor zelfgemaakte tortilla chips.

6. Snicker -> NEOH Caramel nuts

Snackwissel snicker - NEOH.
Een reepje mee voor onderweg is altijd handig. Soms heb je niet zoveel tijd of plek om iets mee te nemen en daarvoor is zo’n snack perfect. Een snicker of soortgelijke reepjes die je kunt kopen bij de supermarkt of het tankstation bevatten veel suiker. Ook al staat erop dat het geen toegevoegde suikers bevat, kan deze reep nog steeds van zichzelf veel suiker bevatten. Laat je hier ook niet door misleiden en check altijd de ingrediënten. Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer suikervrije alternatieven verkrijgbaar. Onze favoriet is de Caramel Nuts reep van NEOH. Dit is een reepje gemaakt van noten en cacao met karamelsmaak. NEOH heeft hun reepje laten onderzoeken en deze laat het bloedsuiker nauwelijks stijgen. Een reepje bevat slechts 3 gram netto koolhydraten. NEOH Caramel Nuts is verkrijgbaar in onze shop, Lowcarbcenter.nl.

7. Zoutjes -> Zelfgemaakte crackers

Snackwissel zoutjes - knackebrot.
Zoutjes zijn één van de populairste snacks in Nederland voor tijdens de borrel. Ze worden vaak gemaakt van tarwebloem met wat kruiden en soms kaas. Erg lekker, maar dit past niet in een koolhydraatarm dieet. Daarnaast eet je al snel veel te veel van deze zoutjes. Je kunt veel beter zelf gezonde crackers maken. Deze kun je vervolgens zelf in kleine stukjes snijden of breken, zodat je je eigen minicrackers hebt voor bij de borrel of als tussendoortje. Bekijk hiervoor het knäckebröd recept op onze site!

Vond je dit een leuk artikel? Lees dan ook ons artikel 10x Koolhydraatarme eetwissels voor nog meer inspiratie!

Snackwissels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*