Alles wat je moet weten over MCT-Olie

De populariteit van MCT olie neemt de laatste jaren steeds meer toe. Je hebt het misschien wel eens voorbij zien komen in onze webshop of in gezondheidswinkels, maar voor velen is MCT olie nog niet heel bekend. MCT olie is een veel gebruikt product onder het keto en koolhydraatarme dieet. Het wordt gebruikt in smoothies of in (bulletproof) koffie, maar wat is MCT olie nou precies en wat maakt dit vet zo bijzonder?

MCT olie is afkomstig van de kokosnoot en bevindt zich in kokosolie. MCT is het deel van kokosolie dat op kamertemperatuur nog vloeibaar is. Kokosolie en MCT olie zijn verzadigd vet. Van verzadigd vet weten we dat het hard blijft op kamertemperatuur en dat onverzadigd vet juist vloeibaar blijft op kamertemperatuur. Hoe kan MCT dan een verzadigd vet zijn, maar wel vloeibaar?

Verzadigd en onverzadigd vet, wat is dat eigenlijk?

Het verhaal rondom verzadigd en onverzadigd vet is helaas niet zo simpel, het is een redelijk scheikundig verhaal.

Om te beginnen leveren vetten energie, net zoals koolhydraten en eiwitten dat doen. Vet uit eten wordt in het lichaam omgezet in vetzuren. Vetzuren worden gemaakt omdat het via deze stap het lichaam kan voorzien van energie.

Alle oliën en vetten hebben een andere vetzuursamenstelling. Vetzuren worden in scheikundige term moleculen genoemd en een molecuul bestaat weer uit kleine deeltjes dat je atomen noemt. Bij vetzuren kijk je naar de lengte van de keten dus hoe lang is het molecuul (vetzuur). Je hebt vetzuren met een korte, middellange en lange keten. De lengte van de keten bepaald wat voor werking het heeft in ons lichaam. Hoe korter de ketens, hoe sneller vetten in het lichaam worden verteerd en omgezet worden tot energie.

 • Korte vetzuurketens vind je niet terug in het eten, deze maakt je lichaam zelf aan.
 • Middellange ketens zijn lastig te vinden in een standaard voedingspatroon. Deze middellange keten zijn kleine vetzuren die niet eerst gesplitst hoeven te worden voordat ze in het lichaam opgenomen worden. Middellange keten zijn makkelijk te verteren en op te nemen in het bloed. Binnen deze groep vallen de vetten die je terugvindt in MCT-olie.
 • Lange vetzuurketens vind je zo goed als in elk soort vet zoals vlees of vis. Deze keten is zoals het al zegt, lang. Lange vetzuurketen zijn te groot om direct in het lichaam opgenomen te worden en te gebruiken als energie. Ze worden eerst opgedeeld om ze te kunnen verteren. Het duurt minimaal 6 tot 8 uur voordat dit soort vet energie kan leveren.

Wat is MCT olie?

MCT is de afkorting voor middellange keten triglyceriden (medium chain triglycerides). MCT olie heeft dus een middellange vetzuurketen. Een middellange vetzuurketen kan 6 tot 12 atomen lang zijn. Elk nummer heeft een eigen naam wat zijn eigen functie heeft in het lichaam. Je hebt de vetzuren C6 (6 atomen lang), C8 (8 atomen lang), C10 (10 atomen lang) en C12 (12 atomen lang). Boven de C12 zijn het lange vetzuurketens.

Wat doen deze vetzuurketens?
MCT heeft een speciale eigenschap. MCT kan namelijk snel worden verteerd en gemakkelijk gebruikt worden als energie in het lichaam. Dit terwijl het bloedsuiker stabiel blijft. MCT’s worden snel verteerd zonder dat er gal nodig is. Het wordt vervolgens naar de lever getransporteerd en in de lever worden de MCT’s snel omgezet in ketonen. Deze ketonen zijn je belangrijkste energiebron tijdens het koolhydraatarm of keto dieet. Ook bij een regulier dieet, kunnen deze ketonen worden gebruikt voor de hersenen.

Meer over ketonen

MCT olie zorgt dus voor een snelle aanmaak van ketonen. In ketonen zit het woordje keto. Ketonen worden gemaakt in de lever als we niet genoeg koolhydraten binnenkrijgen. Het lichaam is zo gemaakt dat we in elke staat kunnen overleven. Zodra het lichaam niet voldoende energie kan halen uit koolhydraten, gaat het op zoek naar iets anders om het lichaam wel de energie te kunnen geven dat het nodig heeft.

Bij het keto dieet willen we dat ons lichaam vet gaat gebruiken als brandstof in plaats van koolhydraten. In een keto dieet gaat het lichaam dit vet omzetten tot energie. Ketonen worden aangemaakt bij het omzetten van vet tot energie. Ketonen zijn eigenlijk het product dat vrijkomt bij de omzetting vet tot energie. Als dit gebeurt zit je in ketose. Ketose is belangrijk tijdens het volgen van een keto dieet. Dit betekent namelijk dat het lichaam vet gebruikt als energiebron.

MCT olie zorgt door zijn specifieke vetzuren voor een eenvoudig en snelle aanmaak van ketonen in het lichaam. Daardoor raak je door MCT sneller in ketose en levert het snel energie die je lichaam nodig heeft tijdens het keto dieet.

MCT olie vs kokosolie

MCT olie is niet hetzelfde als kokosolie. Kokosolie bevat onder andere MCT (middellange ketens), maar heeft daarnaast ook lange ketens vetzuren. Vroeger kregen we MCT alleen binnen door kokosolie of door het beetje wat in boter zit. Er was toen nog niet veel bekend over dit specifieke deel van kokosolie. Begin jaren 80 kwam er meer kennis over MCT en begon de productie van pure MCT olie.

MCT is een olie die gemaakt is van alleen middellange vetzuren in kokosolie. Daarom levert MCT sneller energie dan kokosolie en heeft het ook hele andere eigenschappen. Het grootste verschil tussen MCT en kokosolie is dat MCT-olie voor 100% uit MCT bestaat en dan kokosolie voor 60% uit MCT bestaat. Beide zijn gezonde opties, maar voor koken raden wij kokosolie aan en voor toevoegingen aan salades of smoothies MCT olie. Een ander verschil tussen de twee is dat kokosolie de smaak heeft van kokosnoot en MCT een neutrale smaak heeft.

Alle voordelen van MCT olie op een rijtje

1. Het stimuleert gewichtsverlies
Het lichaam slaat MCT vrijwel niet op als vet. Doordat MCT zo snel wordt verteerd, gebruikt het lichaam het bij voorkeur als energie. Daarnaast zorgt MCT voor de aanmaak van ketonen, waardoor je sneller in ketose raakt. In de staat van ‘ketose’ verbrand je vet en lichaamsvet voor energie. Daarnaast heeft de olie een verzadigend effect. Het verlaagt het hongergevoel, waardoor je minder hoeft te eten. Een groot voordeel als je wil afvallen.

2. Het verbetert sportprestaties
MCT gaat de ophoping van lactaat tegen. Lactaat is een stof die onder andere voor verzuring van de spieren zorgt. MCT voorkomt dat er een te grote hoeveelheid lactaat wordt opgestapeld. Hierdoor zal je minder last hebben van spierverzuring tijdens een activiteit. MCT verbetert ook het uithoudingsvermogen en de prestatie van een activiteit.

3. Helpt bij een gezonde spijsvertering
MCT kan mogelijk de darmgezondheid verbeteren. De darmen moeten na inname van MCT harder aan het werk, waardoor er meer beweging komt in het verteringsstelsel. Daarnaast heeft MCT olie een positieve invloed op de ‘leefomstandigheden’ van bacteriën in de darmen. MCT vetten, zoals caprylzuur zorgt voor een omgeving waar goede bacteriën kunnen groeien en slechte bacteriën minder goed.

4. Betere focus en concentratie door MCT olie
MCT stimuleert zoals ik al een paar keer eerder heb gezegd de aanmaak van ketonen. Ketonen zijn een goede energiebron voor de hersenen en verbeteren de cognitieve functie van de hersenen. Denk hierbij aan het korte en lange termijn geheugen, het concentratie vermogen of de verwerking van informatie. Specifiek bij mensen met een aandoening als milde alzheimer kan MCT de gezondheid van de hersenen helpen verbeteren.

Zijn er ook nadelen en/of bijwerkingen?

Als je zo al deze voordelen onder elkaar leest dan lijkt het een perfect product. Waarom gebruikt dan niet iedereen MCT-olie? Zijn er dan geen nadelen of bijwerkingen van dit product?

Zwaar op de maag
Bij elk product dat voordelen heeft zijn er vaak ook wat nadelige effecten. Bij MCT olie zijn deze over het algemeen niet erg. Ten eerste kan bij overmatig gebruik of een te veel in 1 keer zorgen voor misselijkheid, maagkrampen of gevoelige darmen. Het lichaam is niet gewend om ineens zoveel MCT tegelijk binnen te krijgen en kan hierdoor darmklachten geven. Dit kun je makkelijk voorkomen door te beginnen met 1 theelepel per dag toe te voegen aan koffie of een smoothie. Ervaar je geen klachten dan je elke dag iets meer nemen tot maximaal 3 eetlepels per dag.

Mogelijk meer honger?
Daarnaast is er in een onderzoek ontdekt dat bij sommige mensen ook juist honger kan opwekken. Waar MCT voor de ene persoon dus verzadigend werkt kan het bij een enkeling ook het tegenovergestelde werken.

Allergie
Als laatste is er een bijwerking waar tot nu toe nog weinig over bekend is. Studies bij dieren hebben aangetoond dat het een negatief effect zou kunnen hebben op voedselallergieën. Bij mensen is dit nooit aangetoond, maar mocht je gevoelig zijn voor allergische reacties met voeding houdt hier dan rekening mee, vooral als je merkt dat dit erger wordt na inname van MCT. Het is een hele zeldzame bijwerking en de kans hierop is heel klein, maar voor de zekerheid wil ik dit toch even met jullie delen.

Hoe gebruik je MCT olie?

MCT olie kun je overal aan toevoegen omdat het een neutrale smaak heeft. Hou je dus niet zo van kokos? Bij MCT proef je niet dat het van een kokosnoot komt. De meeste mensen voegen MCT olie toe aan hun koffie, ookwel bulletproof koffie genoemd. Dit is koffie aangevuld met boter, room en MCT olie. De combinatie van de caffeine in koffie en het stimulerende en energie opwekkende effect van MCT olie, maakt Bulletproof koffie een perfecte energiebooster. Drink je geen koffie? Je kunt MCT olie ook toevoegen aan je salade of smoothie.

Waar koop je MCT Olie?

Als je ervan overtuigt bent dat MCT-olie iets voor jou is kun je MCT olie op verschillende websites bestellen. In onze eigen shop lowcarbcenter.nl verkopen wij dit product ook, maar hoe weet je nu welke je moet kiezen?

Welke soort?
Bij het kopen van MCT- olie staat soms op de verpakking en anders bij de ingrediënten beschreven dat het 100% MCT olie is. Daarachter staat uit welke vetzuren (welke C’s) de MCT bestaat. MCT- olie is meestal een mengsel tussen C8 en C10.

C8 is de meest zuivere en pure vorm van MCT. C8 produceert nog meer ketonen dan de MCT olie dat bestaat uit C8 en C10. Voor optimaal resultaat van deze olie is Go Keto premium kokos MCT olie C8 een goede optie. Deze is gemaakt van duurzaam geproduceerd kokosolie en bevat alleen C8. De andere soorten van MCT zijn ook een goede keuze. Kies wel het liefst een combinatie met zoveel mogelijk C8.

3 Reacties

 1. goedemorgen goede en makkelijke uitleg ,ga het meteen kopen en uitproberen ben erg benieuwd en hopelijk val ik er wat mee af gr Nadja

  Reageer
 2. Hele heldere en duidelijke en makkelijk verstaanbare uiteenzetting over MCT. Net wat ik nodig had om mijn voedingsadvies naar mijn cliënten te staven.

  Reageer
 3. uitgebreid duidelijk verhaal! hier heb ik wat aan, dank je.

  Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*