Appelazijn: alles wat je moet weten

Appelazijn staat ook wel bekend als het wonderdrankje voor je gezondheid. Je hebt er misschien wel eens van gehoord of het voorbij zien komen in een winkel, maar wat is het precies en waarom staat appelazijn bekend als wondermiddel?

Wat is appelazijn?

Appelazijn wordt gemaakt van appels. Het is een vloeistof die word verkregen bij de fermentatie van appels. De appels worden gesneden, geperst en gerijpt. Na de persing gaat het sap gisten en worden de suikers in het sap omgezet naar alcohol.  Het resultaat hiervan is appelcider. Van appelcider naar appelazijn kost nog even wat tijd. Bij de juiste temperatuur gaat het fermentatieproces verder en wordt de alcohol uiteindelijk omgezet in azijnzuur. Je hebt nu 100% natuurlijke appelazijn

Helder of troebel appelazijn
Door de fermentatie is de appelazijn heel troebel. De bacteriën die ontstaan zijn uit gist en azijnzuur dwarrelen rond in het sap. Dit zie je terug bij ‘rauwe’ appelazijn. Deze is niet verder gefilterd om zo veel mogelijk voedingsstoffen te behouden. De dwarrelende substantie wordt vaak ‘the mother’ genoemd. Het kan er wat minder smakelijk uit zien, maar juist in deze sliertjes zitten de beste voedingsstoffen en bevat daarnaast veel goede bacteriën (probiotica). Appelazijn in de supermarkt is vaak helder, maar dit betekent dat veel goede voedingsstoffen verloren zijn gegaan. Ongefilterde appelazijn bevat veel vitamines en mineralen zoals vitamine A, B vitamines, C, E en de mineralen kalium, fosfor, magnesium en ijzer.

De voordelen van appelazijn

Het drinken van appelazijn op nuchtere maag biedt de meeste gezondheidsvoordelen. De voordelen zijn per persoon verschillend en ook het wetenschappelijk bewijs is er nog niet voldoende om al deze voordelen te bewijzen. Toch zijn er veel mensen die positieve ervaringen hebben met het gebruik van appelazijn. De onderstaande voordelen worden het meest genoemd.

1. Bevordert de spijsvertering en kalmeert maagzuur
In appelazijn zit azijnzuur. Azijnzuur stimuleert de enzymen en het aanmaak van zuur in de maag en helpt bij het afbreken en verteren van voeding.  Daarnaast heeft appelazijn ook een antimicrobiële eigenschappen. Het kan helpen met het verwijderen van overtollige bacteriën in de darmen, hierdoor gaat de vertering soepeler. Dit zorgt ervoor dat je minder last hebt van een opgeblazen gevoel na het eten. Ook hebben veel mensen na inname van appalazijn minder last van maagzuur. 

2. Helpt het lichaam met ‘ontgiften’
Appelazijn bevat veel antioxidanten. Antioxidanten zijn stoffen die ervoor zorgen dat de verkeerde stoffen worden tegengehouden waardoor ze geen schade kunnen toebrengen aan de cellen. Ze zorgen ervoor dat de gezonde cellen worden beschermd. Bekende stoffen die vallen onder antioxidanten zijn vitamine C en E. Antioxidanten helpen het lichaam om giftige stoffen sneller af te voeren. Antioxidanten kan ook het slechte cholesterol tegengaan waardoor appelazijn ook kan zorgen voor een verlaging van het cholesterol.

3. Kan het hongergevoel verminderen
Appelazijn is rijk aan pectine. Pectine is een vezel dat een gevoel van verzadiging geeft. Appelazijn is een hulpmiddel bij het afvallen omdat je hierdoor minder behoefte hebt aan grote porties en tussendoortjes.

4. Kan de insulinegevoeligheid verbeteren
Uit onderzoek blijkt dat het drinken van appelazijn de insulinegevoeligheid met 19 tot 34% kan verbeteren. Doordat je lichaam beter insuline aanmaakt, verlaag je na het eten van een maaltijd sneller je bloedsuikergehalte. Deze verbeterde insulinegevoeligheid en het sneller verlagen van het bloedsuiker heeft veel gezondheidsvoordelen.

Hoe gebruik je appelazijn?

Appelazijn is erg zuur, drink het daarom niet puur. Vul een glas met 300 ml lauwwarm water en voeg 1 el (rauwe) appelazijn toe. Het beste is om met 1 el te beginnen en na een tijdje kun je ook 2 el per dag nemen. Meer dan 2 el is niet aan te raden en kan zelf schadelijk zijn voor je gezondheid. Schud de fles altijd goed voordat je hem gebruikt.

Drink appelazijn gemengd met water het liefst op een lege maag. Appelazijn heeft een hoge zuurgraad daarom kan het je tandglazuur aantasten. Om dit te voorkomen is het aan te raden de azijn door een rietje te drinken en je mond met water te spoelen na je laatste slok. 

Welke appelazijn is het beste?

Er zijn tegenwoordig heel wat soorten op de markt. Biologisch, niet biologisch, gefilterd en niet gefilterd, veel merken bieden dit product aan. Bij het kiezen van een appelazijn is het belangrijk om te kiezen voor een appelazijn die niet gefilterd is en het liefst ook biologisch is. Zoals ik hierboven al vertelde zit er bij de ongefilterde versie nog de ‘moeder’ in de fles. Hier zitten de beste voedingsstoffen in. Kies je voor een gefilterde versie dan zijn er een groot deel van deze vitamines en mineralen verloren en zul je de gewenste gezondheidsvoordelen minder merken. Wij gebruiken zelf het liefst de appelciderazijn van Bragg. Dit is een ongefilterde biologische appelazijn met de ‘moeder’. Je kunt deze fles samen met al je andere favoriete koolhydraatarme producten kopen in onze eigen webwinkel, Lowcarbcenter.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*