Hoe begin ik aan een koolhydraatarm dieet?

Inhoudsopgave:

Beginnen aan een koolhydraatarm dieet? Een goed idee!

Het was even knipperen met de ogen en de gezelligste dagen van het jaar waren alweer voorbij. Je hebt deze dagen ongetwijfeld op en top genoten van een heerlijk hapje en drankje. De kans is echter groot dat de weegschaal daar wat minder blij mee was en dat je het goede jaar nu weer gezond wilt beginnen. Overweeg je te beginnen met het koolhydraatarm dieet om dit te bereiken? Neem dan de tijd om even verder te lezen om zo te ontdekken dat dat een heel goed idee is.

Waarom het koolhydraatarm dieet?

In de afgelopen decennia zijn we veelvuldig gewezen op het feit dat we onze calorie-inname moeten beperken en het vetgehalte in onze maaltijden zo laag mogelijk moeten houden. Uit de praktijk is inmiddels gebleken dat dit niet werkt. Zelf wanneer mensen deze zogenaamde vetarme diëten wel kunnen volhouden, behalen zijn niet het gewenste resultaat. Een alternatief voor deze achterhaalde diëten is het koolhydraatarme dieet. Met dit dieet beperk je de inname van koolhydraten zoals geraffineerde suikers en zetmeelhoudende producten. Bij zetmeelhoudende producten moet je denken aan brood en de verschillende pasta soorten. De koolhydraten worden in dit dieet vervangen door eiwitten en gezonde onverzadigde vetten. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat zolang je de koolhydraatinname beperkt je moeiteloos zult afvallen en dat is toch het doel van jouw dieet, nietwaar?

Wetenschappers hebben in verschillende studies het koolhydraatarme dieet vergeleken met het vetarme dieet. Hieruit bleek dat de resultaten van beide dieetvormen pas vergelijkbaar werden bij een zeer beperkt aantal calorieën bij het vetarme dieet en dan nóg waren de resultaten van het koolhydraatarm dieet beter. Daarnaast heeft dit dieet ook vele andere bijkomende voordelen. Het verlaagt namelijk niet alleen je gewicht, maar ook je bloedsuiker, bloeddruk, cholesterol en het aantal triglyceriden in je bloed.

Hoeveel koolhydraten mag ik eten?

Je bent je inmiddels ongetwijfeld gaan afvragen hoeveel koolhydraten er nog gegeten mogen worden wanneer jij dit dieet wil gaan volgen. Hier zijn echter geen specifieke cijfers voor, omdat dit heel persoonlijk is en afhankelijk van verschillende gezondheid- en leeftijdsfactoren. Wat voor de een teveel is kan voor een ander te weinig zijn. Zo hebben duursporters meer koolhydraten nodig dan mensen die minder actief zijn. Daarnaast is ook de metabole gezondheid van groot belang. Mensen met bijvoorbeeld obesitas of diabetes kunnen minder koolhydraten verdragen dan anderen.
Het mag duidelijk zijn dat de koolhydraatinname sterk afhankelijk is van jouw persoonlijke situatie en dat het erg belangrijk is je hier goed over te laten informeren. Er zijn echter wel een aantal richtlijnen waarmee je kan experimenteren.

Richtlijnen voor het aantal koolhydraten per dag

Wanneer je simpelweg begint met het verbannen van de meest ongezonde koolhydraten zoals: tarwe en toegevoegde suikers ben je al een heel eind op weg. Voor optimale resultaten is het echter noodzakelijk om ook andere koolhydraatsoorten te gaan beperken. Zoals al eerder gezegd zijn er een aantal richtlijnen die je kunt gebruiken bij dit dieet:

100-150 gram per dag

Deze hoeveelheid is vrij matig en is dus niet een drastische verandering voor je lichaam. Deze inname is echter zeer geschikt voor mensen die al actief en slank zijn en graag gezond en op gewicht willen blijven. Het is overigens wel mogelijk om bij deze hoeveelheid af te vallen, maar dan is het wel van belang om dit te combineren met het bijhouden van de calorieën die je op een dag binnenkrijgt. Bij deze hoeveelheid mag je het volgende eten:

 • Alle soorten groenten
 • Meerdere stukken fruit per dag
 • Een kleine hoeveelheid gezonde zetmeelproducten, zoals (zoete) aardappelen en graansoorten met een lage glycemische index, zoals rijst en haver.

50-100 gram per dag

Deze hoeveelheid is perfect om mee te beginnen. Met 50-100 gram koolhydraten per dag kan je eenvoudig afvallen, terwijl je nog wel enige koolhydraten kunt eten. Deze hoeveelheid koolhydraten per dag is ook prima vol te houden en dus goed om af te vallen op de lange termijn. Bij deze hoeveelheid mag je het volgende eten:

 • Veel soorten groenten
 • 2 à 3 stukken fruit per dag
 • Een minimum aan zetmeelproducten, zoals bonen, zoete aardappelen, zilvervliesrijst

20-50 gram per dag

Dit is de koolhydraatinname waarbij je de voordelen heel snel gaat merken. Dit is namelijk de perfecte hoeveelheid voor de mensen die gewicht willen verliezen, gezonder willen worden of last hebben van obesitas of diabetes.

Wanneer je minder dan 50 gram koolhydraten per dag eet, gaat je lichaam in ketose. Dit is een uiterste vorm van vetverbranding dat er voor zal zorgen dat je eetlust afneemt en je zeer moeiteloos vet zult verbanden en afvallen.

Bij deze hoeveelheid kun je het volgende eten:

Tip: bekijk ook koolhydraatarm dagmenu voor een voorbeeld.

Wat voor koolhydraten mag ik eten?

Het is van groot belang dat je altijd onthoudt dat een koolhydraatarm dieet niet betekent dat je koolhydraten geheel moet gaan verbannen. Je moet een beperkt aantal koolhydraten blijven eten, omdat je lichaam dat nou eenmaal nodig heeft. Je zult misschien denken dat er bijna geen groenten zijn die koolhydraatarm zijn, maar dat zal je echt gaan verbazen. Er zijn vele soorten groenten die je gewoon kunt blijven eten. Bekijk bijvoorbeeld ons lijstje met koolhydraatarme groentes. Neem daarnaast ook eens een kijkje op onze koolhydraatarme recepten pagina om wat inspiratie op te doen. Er staan een hoop gratis koolhydraatarme voorgerechten, koolhydraatarme hoofdgerechten, koolhydraatarme nagerechten en koolhydraatarme snacks.

Het mag inmiddels duidelijk zijn dat dit koolhydraatarme dieet niet alleen leidt tot afvallen, maar dat het ook je algemene gezondheid zal verbeteren. Mede daarom is het van groot belang dat je bewust en gezond eet. Dit betekent dat je de beste resultaten zult bereiken, als je ook echt gezonde voedingsmiddelen tot je neemt. Wees je bewust van wat je eet, dan ben je al een hele stap verder. Kies daarnaast voor koolhydraatbronnen die veel vezels bevatten. Toegevoegde suikers en tarwe zijn in alle gevallen voedingsmiddelen die je zou moeten vermijden. Dat betekent natuurlijk niet dat je nooit een uitzondering mag maken. Het is ook belangrijk dat je het dieet goed kan volhouden.

Wat voor resultaten kan ik verwachten?

Wanneer je begint met het koolhydraatarm dieet zal de hoeveelheid insuline in je bloed fors afnemen. Wetenschappers beweren dat dit, het afnemen van insuline, een van de redenen is waardoor dit dieet zo’n groot succes is. Maar wat is insuline eigenlijk? Het hormoon insuline wordt aangemaakt wanneer je voedsel eet met koolhydraten. Koolhydraten worden in de dunne darm afgebroken tot glucose en glucose komt dan via de darmwand het bloed binnen. Insuline geeft een seintje aan de cellen in het lichaam dat ze moeten stoppen met het verbanden van vet voor energie, er komt namelijk een grote lading glucose aan. Dit zorgt er dus voor dat de cellen in het lichaam bij het eten van veel koolhydraten geen kans meer hebben om vet te gebruiken als energiebron. Wanneer je het aantal koolhydraten dat je eet beperkt zal je lichaam minder insuline aanmaken en kunnen de cellen vet gebruiken als energiebron. Daardoor je weer sneller afvalt.

Vandaar dat vele wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat je door een koolhydraatarm dieet een aanzienlijke hoeveelheid lichaamsvet zal kwijtraken. Ook neemt de spiermassa bij veel mensen die het koolhydraatarm dieet volgen toe. Dit komt omdat je meer eiwitten gaat eten die helpen bij het opbouwen van spiermassa.

Wanneer je net met het koolhydraatarm dieet begint moet je lichaam de eerste dagen erg wennen. Dit is de zogenaamde aanpassingsfase waarin je lichaam moet wennen aan het verminderde aantal koolhydraten. Veel mensen voelen zich de eerste dagen daarom ook vaak futloos. Na een week is deze fase voorbij en ervaren veel mensen dat ze al veel meer energie hebben dan ervoor.

Conclusie

Je bent inmiddels een stuk wijzer geworden op het gebied van het koolhydraatarme dieet. Mocht je het willen uitproberen is het sterk aan te raden om eerst een aantal dagen bij te houden wat je op een dag inneemt, om zo patronen te ontdekken en inzicht te krijgen in het aantal koolhydraten dat je op een dag inneemt. Er zijn momenteel veel apps die je daarbij kunnen helpen. Je kunt op die apps invoeren wat je eet en drinkt en vervolgens kun je aan het eind van de dag bekijken welke hoeveelheden macronutriënten je hebt binnengekregen. Op basis daarvan kun je een goede start gaan maken met je dieet!

Er zijn al enorm veel voordelen besproken, maar de belangrijkste is bewaard tot het einde – nu dus. Namelijk dat dit dieet gigantisch simpel uit te voeren is! Eet producten met gezonde vetten, groenten en eiwitten tijdens elke maaltijd en wissel hier en daar eens wat producten met elkaar af voor een goede en gezonde balans. Laat je inspireren door onze koolhydraatarme recepten en geniet van alle positieve voordelen die het je zal brengen!

Weet je niet waar je moet beginnen en hoe je al die koolhydraatrijke producten die je nu eet moet vervangen? Neem dan een kijkje in onze webshop Lowcarbcenter.nl. In onze webshop vind je allerlei koolhydraatarme pasta, koolhydraatarm brood en maaltijdvervangers die je kunnen helpen om een goede start te maken met het koolhydraatarm dieet. Daarnaast support je ons ook door jouw koolhydraatarme producten te kopen op Lowcarbcenter.nl. Waardoor wij weer meer heerlijke koolhydraatarme recepten en informatieve artikelen online zetten! Vragen kunnen hieronder in de comment sectie worden gesteld.

1 reactie

 1. Hallo Quint,
  Bedankt voor de heerlijke recepten, ze zijn heerlijk en zo makkelijk te maken, ook de omschrijving van alles is heel prettig.
  Eindelijk een site waar je wat aan hebt. Ik heb dan ook jou site opgeslagen voor de lekkere recepten.
  Gr Mieke

  Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*