Koolhydraatarme meel producten

Veel mensen die willen beginnen of net zijn begonnen met het koolhydraatarm dieet denken vaak dat ze veel voedingsmiddelen niet meer mogen eten. Er wordt dan vaak gedacht aan brood, koekjes en cake. Gelukkig is dit niet het geval. Bij het volgen van het koolhydraatarm dieet kun je gewoon brood, koekjes en cake eten. Geen traditioneel brood, koek en cake uit de supermarkt, maar zelfgemaakte koolhydraatarme varianten! In deze koolhydraatarme varianten wordt de tarwebloem vervangen door meelsoorten laag in koolhydraten. In dit artikel bespreken we de twee meest gebruikte koolhydraatarme meel producten, amandelmeel en kokosmeel!

 Amandelmeel


Amandelmeel is een meel gemaakt van fijngemalen amandelen. Het is een gezonde vervanger voor koolhydraatrijke meelproducten. Amandelmeel is namelijk rijk aan onverzadigde vetten, vitamines, mineralen, vezels en hoogwaardige eiwitten. Daarnaast bevat 100 gr amandelmeel gemiddeld 10 gr koolhydraten per 100 gr, maar liefst 86% minder koolhydraten dan tarwebloem!

Er worden online en in de supermarkt twee soorten amandelmeel verkocht. Goedkope amandelmeel op basis van fijngemalen amandelen met vliesjes en duurdere amandelmeel op basis van fijngemalen geblancheerde amandelen. Wij raden aan om altijd amandelmeel op basis van geblancheerde amandelen te gebruiken. Deze variant is wellicht iets duurder, maar levert een veel beter resultaat bij het bakken. De vliesjes in de goedkope variant zorgen voor een droog en bitter baksel.

Bij het bakken met amandelmeel is het aan te raden om een half of een heel ei extra toe te voegen aan het recept. Hierdoor kan het gerecht beter rijzen en heeft het een betere structuur!

 Voedingswaarden per 100 gram amandelmeel (Lowcarbchef):

 • Calorieën: 601 kcal
 • Vetten: 54,2 gram
 • Koolhydraten: 3,6 gram
 • Eiwitten: 24,4 gram

Amandelmeel kun je kopen in bio/natuur winkels of online. Ik raad zelf aan om het online te kopen hier bespaar je veel geld mee, de natuurwinkels zijn meestal erg prijzig.

Bestel hier amandelmeel van het merk Lowcarbchef in onze webshop Lowcarbcenter.nl

 Kokosmeel


Kokosmeel is een zacht meel gemaakt van gedroogd kokosvlees. Kokosmeel heeft een hoog vezelgehalte en een lage glycemische index. Kokosmeel geeft baksels een fijne korrelige structuur en een lichtzoete smaak.

Bij het bakken met kokosmeel moet je net zoals bij het amandelmeel een extra ei toevoegen. Kokosmeel absorbeert daarnaast door het hoge vezelgehalte ook veel vocht. Het is daarom niet nodig om veel kokosmeel te gebruiken in een recept. Je kunt 100 gr tarwemeel vervangen met een derde of een kwart kokosmeel.

 Voedingswaarden per 100 gram kokosmeel (Lowcarbchef):

 • Calorieën: 344 kcal
 • Vetten: 11,5 gram
 • Koolhydraten: 21,4 gram
 • Eiwitten: 20,2 gram

Je kunt kokosmeel kopen in grote supermarkten, bio/natuur winkels of online. Ik raad zelf aan om het online te kopen, hiermee bespaar je namelijk veel geld. Kokosmeel kunt u bij onze eigen webshop Lowcarbcenter.nl kopen voor een goede prijs en snelle levering!

Bestel hier kokosmeel.

3 Reacties

 1. Als bindmiddel kan je goed Johannesbrood pitmeel gebruiken. Werkt heel goed. Heeft wel een structuur en smaak waar je van moet houden maar er zit nauwelijks koolhydraten in.

  Reageer
 2. Goedemiddag, ik heb een vraagje.
  Kan ik boem vervangen door kokosmeel als bindmiddel in bijvoorbeeld hachee?

  Reageer
  • Hi Ria,

   Ik heb zelf geen ervaring met kokosmeel als bindmiddel, maar het schijnt goed te werken. Je kunt het proberen door 1 el kokosmeel toe te voegen aan je saus, stoofpot of hachee.

   Groet,

   Quint

   Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*