Koolhydraatarme superfoods

Wat zijn superfoods?

De term superfoods kom je tegenwoordig steeds vaker tegen op het internet, maar wat is een superfood nou eigenlijk? Superfood of superfoods is een verzamelterm voor een reeks eetbare planten, noten en vruchten die rijk zijn aan essentiële voedingsstoffen zoals: antioxidanten, mineralen, enzymen, vitaminen, vetzuren en aminozuren. Deze voedingsstoffen heeft je lichaam nodig om goed te kunnen functioneren. Een voedingssoort valt pas onder de categorie superfoods als het meer dan twaalf positieve eigenschappen bevat voor je gezondheid.

Waarom zijn superfoods goed voor je?

Superfoods zijn dus goed voor de gezondheid. Dit komt omdat superfoods rijk zijn aan essentiële voedingstoffen. Deze voedingstoffen houden het lichaam en de geest gezond. Een van deze essentiële voedingsstoffen die veel in superfoods voorkomen zijn antioxidanten. Met behulp van antioxidanten spoel je toxines het lichaam uit (detox effect). Je gaat je daardoor beter voelen en er beter uitzien. Het eten van superfoods kan dus helpen om ziektes en kwalen tegen te gaan zoals: vermoeidheid, depressie, hart/vaatziekten, diabetes en een hoge bloeddruk.

Koolhydraatarme superfoods

Ik heb zelf drie superfoods uitgekozen die goed aansluiten bij het koolhydraatarm dieet.

Lijnzaad

Lijnzaad zit boordevol goede voedingstoffen. Naast omega 3-vetten en vezels bevat lijnzaad ook calcium, magnesium en ijzer. In vergelijking met andere zaden bevat de lijnzaad ook de meeste antioxidanten. Veel mensen denken zaden slecht zijn om dat ze veel vet bevatten. Er zit inderdaad veel vet in zaden, maar dat zijn vooral gezonde onverzadigde vetten. Deze vetten helpen juist om het cholesterol gehalte te verlagen i.p.v. te verhogen. Naast al deze gezonde voordelen voor het lichaam is lijnzaad ook lekker van smaak. Lijnzaad kun je verwerken in koolhydraatarm brood of crackers.

Chiazaad

Chiazaad zit boordevol antioxidanten, vitaminen, mineralen, plantaardige eiwitten, voedingsvezels en essentiële vetzuren. Om een voorbeeld te geven:

  • Chiazaad bevat meer omega 3 vet dan de Atlantische zalm.
  • Chiazaad bevat meer ijzer dan verse spinazie.
  • Chiazaad bevat meer calcium dan verse melk

Chiazaad kan zo uit de hand gegeten worden maar je kunt het ook eerst even weken in melk, yoghurt of water, waardoor een gel ontstaat met een zachte structuur en een nootachtige smaak. Bekijk ons chiapudding recept voor een voorbeeld.

Amandelen

De amandel staat tegenwoordig bovenaan in de lijstjes van superfoods. De amandel is een van de super producten vol goede ingrediënten voor het menselijk lichaam. Dagelijks een handje amandelen, kan helpen het cholesterol te verlagen en de kans op hart- en vaatziekten en diabetes te verkleinen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*