Asperges met gerookte zalm, ham en ei.

Asperges met ham, ei en gerookte zalm

Het is april en dat betekent dat asperges weer volop beschikbaar zijn. Het witte goud, zoals witte asperges ook wel worden genoemd, zijn erg geliefd in ons land. Witte asperges hebben een delicate smaak en zachte structuur. De asperges komen het beste tot hun recht met subtiele smaakmakers, zoals boter, ei en ham. Wij hebben deze klassieke combi aangevuld met gerookte zalm. Dit geeft het gerecht een lekker zout smaakje en extra luxe!

Zijn witte asperges gezond?
Witte asperges zijn een veelzijdige groente met een zachte, milde smaak. Witte asperges zitten boordevol voedingsstoffen zoals magnesium, zink, B en C vitamines. Ze behoren ook tot één van de groenten met de meeste eiwitten. Asperges bestaan voor 90% uit water, hierdoor zijn ze laag in calorieën en bevatten asperges geen vet. Eet de asperges met iets vets zodat het gerecht je bloedsuikerspiegel stabiel houdt en ook voldoende energie geeft.

Tips
Witte asperges worden vaak geserveerd met ei, ham, boter en als bijgerecht krieltjes of aardappelen. Krieltjes zijn zoals jullie wel weten niet koolhydraatarm. In ons recept dient de gerookte zalm als vervanger voor de krieltjes. De botersaus zorgt voor voldoende vet in het gerecht, laat je dit weg voeg dan op een andere manier voldoende vet toe. Neem bijvoorbeeld wat extra zalm of verander de botersaus in hollandaise saus. Je kunt eventueel ook een biefstukje of ander stukje vlees bij serveren. Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere diner recepten!

Print
Asperges met gerookte zalm, ham en ei.

Asperges met ham, ei en gerookte zalm

  • Chef: Angela Mulder
  • Bereidingstijd: 15
  • Kooktijd: 15
  • Totale tijd: 30
  • Porties: 2 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht
  • Keuken: Nederlands

Schaal

Ingrediënten

  • 500 gr witte asperges
  • 2 plakken beenham
  • 100 gr gerookte zalm
  • 2 eieren (M)
  • handje verse bieslook
  • 70 gr roomboter
  • snufje nootmuskaat, ongezouten
  • zout en peper naar smaak.

Bovenstaande ingrediënten en/of meer lekkere koolhydraatarme producten vind je in onze webshop: Lowcarbcenter.nl

Bereidingswijze

  1. Snijd ca. 2 cm van de onderkant van de asperges af en schil de asperges vanaf 3 cm onder het kopje naar beneden
  2. Breng 2 tot 2,5 liter water aan de kook en voeg een beetje citroensap en een snufje zout toe. Snijd ondertussen de bieslook fijn en zet opzij
  3. Kook de asperges 3 minuten in het kokende water en haal de pan van het vuur. Laat de asperges nog 10 minuten nagaren in het hete water. De asperges zijn gaar als je er met een vork in prikt, uit de pan haalt en de asperges een beetje slap gaan hangen. Buigen ze helemaal niet dan zijn ze nog te rauw. Let ook op dat je ze niet te lang door kookt want te gare asperges is ook niet lekker.
  4. Tijdens het koken van de asperges, kook je ook de eieren. Breng nog een klein pannetje water aan de kook. Voeg de eieren toe als het water kookt en kook de eieren ca. 7 tot 8 minuten. Pel de eieren en snijd ze door de helft of in kleine stukjes
  5. Smelt de boter in een steelpannetje en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Smelt de boter, maar laat het niet koken
  6. Haal de asperges uit de pan water en laat ze uitlekken op een theedoek of vergiet. Leg de asperges op een bord. Leg de stukjes ei, ham en zalm erbij op het bord
  7. Giet de gesmolten boter in een apart bakje of giet de botersaus direct over de asperges. Garneer met de bieslook. Eet smakelijk!

Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1/2 van het totaal
  • Calorieën: 499
  • Vetten: 40,6
  • Koolhydraten: 8,1
  • Vezels: 4,3
  • Eiwitten: 23,4
Asperges met gerookte zalm, ham en ei.

Tags

2 Reacties

  1. Dit was smullen!

    Reageer
  2. Super lekker!

    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*