Aubergine rolletjes met gehakt

Aubergine rolletjes met gehakt

De aubergine kun je in de koolhydraatarme keuken op veel verschillende manieren gebruik. Zo hebben we laatst een heerlijke gevulde aubergine gemaakt. Dit keer hebben rolletjes van aubergine plakjes rolletjes gemaakt en deze gevuld met gehakt en tomatensaus. Zo maken we van deze klassieke Midden-Oosterse groente, een heerlijk koolhydraatarme pasta gerecht! Gezond, smaakvol en makkelijk te bereiden!

Aubergine rolletjes, hoe maak je die?
De aubergine is niet alleen neutraal van smaak waardoor je het overal aan kunt toevoegen, maar de aubergine bevat ook nog eens heel veel gezonde vezels, vitamine C en calcium. In dit recept gebruiken we de aubergines als vervanging voor lasagnebladen. Door de aubergines in de oven of de pan te grillen krijg je een structuur waardoor je ze kunt oprollen. Gril de aubergines niet te lang want ze worden steeds slapper. Het gaat dan lastig worden om ze in hun geheel nog te kunnen vullen en oprollen.

De vulling maken
De aubergine rolletjes vullen we met rundergehakt en pecorino kaas. Kies liever niet voor een magere variant van het rundergehakt. De vetten hebben we nodig om onze bloedsuikerspiegel stabiel te houden en voldoende energie te hebben. Vetten leveren namelijk onze energie in een koolhydraatarm dieet. De pecorino romano kaas is een Italiaanse schapenkaas en lijkt qua structuur en smaak veel op de Parmezaanse kaas. Parmezaanse kaas is alleen gemaakt van koeienmelk. Schapenmelk bevat iets meer vet en heeft daarom een iets sterkere en zoutere smaak. Je kunt beide soorten gebruiken.

Tips
In dit recept geven we de tomatensaus net iets extra smaak door de toevoeging van extra tomaat en kruiden. Je kunt de tomatensaus ook helemaal zelf maken. Gebruik dan in plaats van 2 tomaten 5 tot 7 tomaten. Geen fan van aubergine? Bekijk dan ons recept met courgette rolletjes in tomatensaus. Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere koolhydraatarme diner recepten.

Print
Aubergine rolletjes met gehakt

Aubergine rolletjes met gehakt

  • Chef: Angela Mulder
  • Bereidingstijd: 20
  • Kooktijd: 40
  • Totale tijd: 60
  • Porties: 2 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht
  • Keuken: Italiaans

Schaal

Ingrediënten

Rolletjes

  • 2 aubergines
  • 2 el olijfolie
  • zout en peper naar smaak
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 250 gr rundergehakt
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 tl gedroogde basilicum
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl cayennepeper
  • 50 gr tomatensaus of passata
  • 100 gr pecorino

Tomatensaus

  • 150 gr tomatensaus of passata
  • 2 tomaten
  • 100 ml water
  • 5 takjes verse oregano
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1/2 tl cayennepeper
  • zout en peper naar smaak

Bovenstaande ingrediënten en/of meer lekkere koolhydraatarme producten vind je in onze webshop: Lowcarbcenter.nl

Bereidingswijze

  1. Verwarm de heteluchtoven voor op 200 graden. Was de aubergines en snijd in de lengte in plakken van ongeveer 2 cm. Smeer met een kwastje de aubergine in met olijfolie, peper en zout. Plaats in de oven voor 20 minuten. Haal uit de oven en laat afkoelen.
  2. Snipper ondertussen de ui en pers de knoflook. Rasp de pecorino kaas in een bakje en zet ook opzij. Verhit een koekenpan boven een middelhoog vuur met een scheutje olijfolie. Bak de ui en knoflook kort. Voeg het gehakt, kruiden en tomatensaus of passata toe en bak het gehakt gaar. Doe het gehakt over in een mengkom en laat even afkoelen. 
  3. Gebruik dezelfde pan om de tomatensaus te maken. Snijd hiervoor de tomaten in kleine stukjes. Voeg de gesneden tomaat, verse oregano, tomatensaus of passata en kruiden toe en bak 5 minuten op middelhoog vuur. Voeg het water toe en laat 10 minuten sudderen. 
  4. Schenk het tomatenmengsel in een kleine kom en pureer met een staafmixer tot een glad mengsel. Breng op smaak met peper en zout. Schenk het tomatenmengsel in de ovenschaal. Zorg dat de hele bodem bedekt is met tomatensaus en zet de ovenschaal opzij.
  5. Het is nu tijd voor het oprollen van de aubergine. Pak een plak aubergine en doet hier een eetlepel gehakt in. Begin bij het dikste stuk en beleg dit met gehakt. Strooi er wat pecorino kaas overheen en rol op. Doe dit totdat je alle aubergine plakjes hebt gebruikt.
  6. Leg de aubergine rolletjes in het tomatenmengsel en verdeel ze goed over de ovenschaal. Voeg eventueel overgebleven gehakt toe aan de saus in de schaal. Bestrooi de overgebleven pecorino over de aubergine rolletjes en de tomatensaus. Zet weer terug in de oven en bak de gevulde rolletjes 15 tot 20 minuten.
  7. Haal de ovenschaal uit de oven en garneer met verse basilicum of oregano. Serveer met een frisse salade of bloemkoolrijst.

Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1/2 van de schotel
  • Calorieën: 643
  • Vetten: 45,6
  • Koolhydraten: 13,4
  • Vezels: 5,7
  • Eiwitten: 41,2
Aubergine rolletjes met gehakt

1 reactie

  1. Heerlijk, iets minder cayennepeper gedaan, want anders wordt het wel heel pittig.

    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*