Heb je zin in een warme, kruidige maaltijd die doet denken aan een lekkere bami pangang van de Chinees? Dan is dit gerecht echt iets voor jou! Deze koolhydraatarme bapi pangang zit boordevol smaak, maar dan zonder de suikers en koolhydraten uit de originele versie. Je krijgt sappig vlees in een zoete en pittige saus, geserveerd met bloemkoolrijst, frisse komkommer en zelfgemaakte atjar. Perfect voor een doordeweekse avond waarop je net even wat extra’s wilt.
Hoe maak je bapi pangang zonder suiker?
Normaal gesproken wordt bapi pangang gemaakt met speklapjes die eerst gekookt en daarna knapperig gebakken worden. De saus bevat vaak veel suiker, ketchup en maïzena. Lekker, maar allesbehalve koolhydraatarm. In dit recept pakken we het anders aan: je kunt kiezen voor malse hamlappen of kipreepjes, die je marineert in een kruidige mix van sojasaus, knoflook en sambal. De saus maken we zelf met tomatenpuree, verse gember en citroensap. In plaats van suiker gebruiken we erythritol en om de saus te binden voegen we een beetje xanthaangom toe. Zo krijg je diezelfde rijke, zoet-pittige smaak, maar dan zonder de koolhydraten en toegevoegde suikers.
Tips
Tip: marineer het vlees al in de ochtend, dan is het extra lekker. De atjar kun je ook een dag van tevoren maken en in de koelkast bewaren. Restjes? Geen probleem! De volgende dag smaakt het nog beter. Bewaar het in bakjes in de koelkast, dan heb je de volgende dag weer een makkelijke en smakelijke maaltijd. Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere koolhydraatarme dinerrecepten!
Print
Bapi pangang (koolhydraatbeperkt)
- Bereidingstijd: 20
- Kooktijd: 30
- Totale tijd: 110
- Porties: 2 porties 1x
- Categorie: Hoofdgerecht
- Keuken: Chinees
Ingrediënten
Vlees + marinade
- 400 gr hamlappen of kipdijreepjes
- 2 teentjes knoflook
- 2 el sojasaus
- 1 el oestersaus
- 1/2 tl sambal oelek of naar smaak
- zwarte peper naar smaak
Saus
- 1 ui
- 4 teentjes knoflook
- 5 cm gember (duimpje)
- 80 gr tomatenpuree
- 1/2 el sambal oelek of naar smaak
- 15 gr roomboter
- 1 tl citroensap
- 1 el witte azijn
- 1 el sojasaus
- 1 blokje kippenbouillon
- 400 ml water
- 1 tot 2 el erythritol poeder of Sukrin Gold
- 1 tl xanthaangom (belangrijk voor verdikken)
Voor erbij (zuurgoed + rijst)
- 1 kleine ui of sjalot
- 1 teentje knoflook
- 1 el olijfolie
- 200 ml natuurazijn
- 100 ml water
- 1/2 kleine rode peper
- 300 gr witte kool, julienne
- 150 gr winterpeen, julienne
- 2 el erythritol poeder
- 400 gr bloemkoolrijst of FeelingOK rijst
- 1/2 komkommer
- 1 stengel lente-ui
Bereidingswijze
- Atjar maken. Snipper de ui of sjalot, pers de knoflook en fruit beide in een scheutje olie. Voeg kool, wortel en rode peper toe en bak enkele minuten mee. Schenk het water en de azijn erbij, roer goed door en laat 10 minuten zacht koken. Breng op smaak met erythritol, laat afkoelen en zet het deel dat je direct gebruikt even in de koelkast. Bewaar de rest in potten.
- Vlees marineren. Snijd de hamlappen, varkenshaas of kip in dunne reepjes. Meng met geperste knoflook en de overige marinade-ingrediënten, roer goed door en laat minimaal 1 uur afgedekt marineren.
- Saus maken. Snijd de ui fijn (of gebruik een blender), pers de knoflook en rasp de gember. Fruit dit 5 minuten in wat olie tot het geurt, voeg de tomatenpuree toe en bak kort mee. Roer er dan boter, citroensap, witte azijn, sojasaus, het bouillonblokje en water door.
- Breng aan de kook en laat 20 minuten zacht pruttelen (10 min met deksel, 10 min zonder). Roer tot slot xanthaangom erdoor tot de saus de gewenste dikte heeft. Proef de saus en voeg als je het liever zoeter wilt hebben 1 of 2 el erythritolpoeder of Sukrin Gold toe.
- Bakken en serveren. Bak het vlees goudbruin en gaar, wok de bloemkoolrijst ca. 3 minuten (of bereid FeelingOK rijst volgens instructies op verpakking). Breng de bloemkoolrijst op smaak met zout en peper. Snijd vervolgens de komkommer in plakjes en de lente-ui fijn.
- Verdeel rijst en komkommer over twee borden, leg het vlees erop, giet de saus erover en serveer met de atjar. Garneer tenslotte met de fijngesneden lente-ui.
Tips
Als je kipdijfilet gebruikt, is de bapi pangang hoger in vetten. Een portie bevat dan 531 kcal en 24,6 g vetten.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1
- Calorieën: 491
- Vetten: 18,2
- Koolhydraten: 24,7
- Vezels: 11,4
- Eiwitten: 50,9


Ziet er heerlijk uit. Wat maakt dit recept koolhydraat beperkt?
We gebruiken geen rijst en voegen ook geen extra suiker of maizena toe, wat bij de normale variant wel zo is. Echter gebruiken we wel tomatenpuree en veel groente, dat maakt de bapi pangang koolhydraatbeperkt en niet koolhydraatarm.