Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Bapi pangang met zuurgoed, komkommer en bloemkoolrijst

Bapi pangang (koolhydraatbeperkt)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star Geen reviews
  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 20
  • Kooktijd: 30
  • Totale tijd: 110
  • Porties: 2 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht
  • Keuken: Chinees

Ingrediënten

Schaal

Vlees + marinade

  • 400 gr hamlappen of kipdijreepjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 el sojasaus
  • 1 el oestersaus
  • 1/2 tl sambal oelek of naar smaak
  • zwarte peper naar smaak

Saus

  • 1 ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 5 cm gember (duimpje)
  • 80 gr tomatenpuree
  • 1/2 el sambal oelek of naar smaak
  • 15 gr roomboter
  • 1 tl citroensap
  • 1 el witte azijn
  • 1 el sojasaus
  • 1 blokje kippenbouillon
  • 400 ml water
  • 1 tot 2 el erythritol poeder of Sukrin Gold
  • 1 tl xanthaangom (belangrijk voor verdikken)

Voor erbij (zuurgoed + rijst)

  • 1 kleine ui of sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el olijfolie
  • 200 ml natuurazijn
  • 100 ml water
  • 1/2 kleine rode peper
  • 300 gr witte kool, julienne
  • 150 gr winterpeen, julienne
  • 2 el erythritol poeder
  • 400 gr bloemkoolrijst of FeelingOK rijst
  • 1/2 komkommer
  • 1 stengel lente-ui

Bereidingswijze

  1. Atjar maken. Snipper de ui of sjalot, pers de knoflook en fruit beide in een scheutje olie. Voeg kool, wortel en rode peper toe en bak enkele minuten mee. Schenk het water en de azijn erbij, roer goed door en laat 10 minuten zacht koken. Breng op smaak met erythritol, laat afkoelen en zet het deel dat je direct gebruikt even in de koelkast. Bewaar de rest in potten.
  2. Vlees marineren. Snijd de hamlappen, varkenshaas of kip in dunne reepjes. Meng met geperste knoflook en de overige marinade-ingrediënten, roer goed door en laat minimaal 1 uur afgedekt marineren.
  3. Saus maken. Snijd de ui fijn (of gebruik een blender), pers de knoflook en rasp de gember. Fruit dit 5 minuten in wat olie tot het geurt, voeg de tomatenpuree toe en bak kort mee. Roer er dan boter, citroensap, witte azijn, sojasaus, het bouillonblokje en water door.
  4. Breng aan de kook en laat 20 minuten zacht pruttelen (10 min met deksel, 10 min zonder). Roer tot slot xanthaangom erdoor tot de saus de gewenste dikte heeft. Proef de saus en voeg als je het liever zoeter wilt hebben 1 of 2 el erythritolpoeder of Sukrin Gold toe.
  5. Bakken en serveren. Bak het vlees goudbruin en gaar, wok de bloemkoolrijst ca. 3 minuten (of bereid FeelingOK rijst volgens instructies op verpakking). Breng de bloemkoolrijst op smaak met zout en peper. Snijd vervolgens de komkommer in plakjes en de lente-ui fijn.
  6. Verdeel rijst en komkommer over twee borden, leg het vlees erop, giet de saus erover en serveer met de atjar. Garneer tenslotte met de fijngesneden lente-ui.

Tips

Als je kipdijfilet gebruikt, is de bapi pangang hoger in vetten. Een portie bevat dan 531 kcal en 24,6 g vetten.


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1
  • Calorieën: 491
  • Vetten: 18,2
  • Koolhydraten: 24,7
  • Vezels: 11,4
  • Eiwitten: 50,9