Heerlijke ovenschotel voor 4 personen met bloemkool, gehakt, tomatensaus en kaas.

Bloemkool ovenschotel met gehakt

Een heerlijke bloemkool ovenschotel met gehakt en tomatensaus!

De afgelopen tijd had ik erg druk met het ontwerpen van onze nieuwe website. Ik had daarom weinig tot geen tijd om nieuwe recepten op de site te zetten. Gelukkig staat de nieuwe website nu sinds een paar dagen online en heb ik eindelijk weer tijd om nieuwe koolhydraatarme recepten te maken! Een nieuw ovenschotel recept stond hoog op mijn to-do lijstje. Wat ik fijn vind aan een ovenschotel is dat je het van tevoren kunt klaarmaken. Super handig als je na werk weinig tijd hebt om te koken. Je hoeft de schotel dan alleen te bestrooien met kaas en de oven in te schuiven! Ik had toevallig wat bloemkool en gehakt over van een vorige maaltijd en besloot hiervan een ovenschotel te maken. Verder heb ik een Italiaanse twist gegeven aan de schotel door tomatensaus en basilicum toe te voegen. Het resultaat is een heerlijke en frisse bloemkool ovenschotel met gehakt en tomatensaus!

Bereidingstips:
In dit recept heb ik gebruik gemaakt van mager rundergehakt, maar het is ook mogelijk om dit te vervangen met vegagehakt of kipgehakt. Je kunt daarnaast ook andere soorten groente toevoegen. Heb je toevallig een restje broccoli over? Voeg het toe aan de ovenschotel, hoe meer groente hoe beter!

Bewaartips:
De ovenschotel kun je na het bakken enkele dagen bewaren in de koelkast. Het is ook mogelijk om de bloemkool ovenschotel in te vriezen. Bekleed de ovenschaal dan voor het bakken met een vel bakpapier. Doe de ovenschotel na het bakken geheel in de vriezer en haal zodra het is ingevroren m.b.v. het bakpapier de ovenschotel uit de ovenschaal. Pak de ovenschotel in met aluminiumfolie en huishoudfolie en plaats het terug in de vriezer! Ik hoop dat jullie het lekker vinden. Plaats onderaan de pagina een reactie als er vragen zijn over de bereidingswijze of over de ingrediënten.

Tip: bekijk ook onze andere ovenschotel recepten. Er is keuze uit een koolhydraatarme ovenschotel met courgette! en een koolhydraatarme ovenschotel broccoli en kip.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Heerlijke ovenschotel voor 4 personen met bloemkool, gehakt, tomatensaus en kaas.

Bloemkool ovenschotel met gehakt

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star 4.7 sterren uit 37 review(s)
  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 15
  • Kooktijd: 30
  • Totale tijd: 45 minutes
  • Porties: 4 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht

Ingrediënten

Schaal
  • 400 gr bloemkoolroosjes of 1 middelgrote bloemkool
  • 1 el olijfolie
  • 500 gr rundergehakt
  • 1 kleine ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 350 gr tomatensaus (Grand’Italia Passata Classica)
  • 1 handje fijngesneden verse basilicum
  • 1 stengel lente-ui
  • 120 gr geraspte kaas voor ovengratin
  • zout en peper naar smaak

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Pak nu een ovenschotel (21×21 cm) en vet deze in met een beetje olijfolie of boter.
  2. Maak vervolgens de bloemkool schoon en verwijder de bladeren. Snijd de bloemkool door de helft en verwijder de stronk. Snijd wat over is van de bloemkool in kleine roosjes.
  3. Doe de bloemkoolroosjes in een grote kom en voeg hier een beetje olijfolie, zout en peper aan toe. Meng dit vervolgens met de handen door elkaar zodat de olijfolie en kruiden gelijkmatig zijn verspreid. Voeg de roosjes dan toe aan de ovenschotel en bak dit 15-20 minuten in de voorverwarmde oven.
  4. Snijd ondertussen de knoflook en ui op een snijplank in kleine stukjes. Pak vervolgens een grote hapjespan en verwarm hierin een el olijfolie. Voeg de ui toe en bak totdat de uitjes beginnen te verkleuren. Voeg dan de knoflook en het gehakt toe aan de pan en bak dit 8-10 minuten, totdat het gehakt gaar is. Voeg ten slotte de tomatensaus en basilicum toe aan de pan en bak dit 2 minuten, totdat de saus is opgewarmd.
  5. Haal vervolgens de ovenschotel met de bloemkool uit de oven en giet het gehaktmengsel uit de pan over de bloemkool. Maak het gerecht af door er de geraspte kaas over de schotel heen te strooien. Bak de ovenschotel nog eens 8-10 minuten in de voorverwarmde oven.
  6. Snijd tijdens het bakken de lente-ui in kleine stukjes. Haal de ovenschotel na de baktijd uit de oven en garneer met de stukjes lente-ui. Snijd in 4 stukken en genieten maar!


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 portie (1/4 van de ovenschotel)
  • Calorieën: 464
  • Vetten: 30,5
  • Koolhydraten: 8,8
  • Vezels: 3,7
  • Eiwitten: 30,5
Heerlijke ovenschotel voor 4 personen met bloemkool, gehakt, tomatensaus en kaas.

54 Reacties

  1. Heerlijk gerecht. Ik maak het met kant en klare bloemkoolroosjes uit de vriezer van een huismerk. Doe in de ochtend de roosjes al in de oven voor 20 minuten en laat ze daarna staan in de oven. Dan garen ze nog helemaal na. Lekker met een paprika erdoor en een klein lepeltje crispy chilivlokken in de olie en vega gehakt 😋😋






    Reageer
  2. Echt verrukkelijk!! Vind het koolhydraatarm eten met tijd en wijlen soms best lastig vol te houden omdat ik koolhydraten adem😅 Maar met dit soort gerechten is is toch een verademing om de koolhydraten te kunnen skippen😀






    Reageer
  3. Heerlijk recept! zeker voor herhaling vatbaar.
    Ik had een grote bloemkool, 2 rode paprika’s, 4 gele tomaten en een spaanse peper uit eigen tuin toegevoegd.
    Hierdoor had ik zo veel groente dat ik het mengsel over 2 ovenschalen heb moeten verdelen.

    Ik zou wel graag willen weten wat de portie grootte in grammen, van het basis recept, is.






    Reageer
  4. Surperlekker gerecht, zelfs mijn kleinzoon van 4 zat er van te smullen. Hij vindt bloemkool niet zo lekker maar deze combi ging er goed in!






    Reageer
  5. Wow! Dot had ik niet verwacht! Heerlijk gezond receptje met ipv gewoon gehakt een vegetarische variant. Zeker voor herhaling vatbaar!






    Reageer
  6. Nog steeds lekker hoor! Vandaag gemaakt en mijn man vind het erg lekker. De schaal was bijna leeg en het meeste dus door hem. 🙂 Ik mag het vaker maken van hem. O ja, ik had er een pan aardappelen ernaast. Omdat ik die al had geschild. Was ook lekker erbij.
    Dankjewel voor het delen van het recept!






    Reageer
  7. Bert van den Rozenberg

    Echt een heerlijk gerecht. Ik voeg er zelf 1 theelepel smoked paprikapoeder (de chille) en 1/5theelepel Harissa (de hot chille)paste aan toe voor net iets meer pit aan toe. Hou je niet van pit dat is het ook heerlijk om 5a6 venkelzaadjes uit de vijzel er aan toe te voegen geeft net als de Harissa dat vleugje van anijs aan het gerecht. Echt het proberen waard






    Reageer
  8. Superlekker!! Is dit ook in te vriezen per portie?






    Reageer
  9. Heerlijk recept en heb het zelfs al meerdere malen gemaakt met verschillende soorten groenten waarvan sperziebonen ook een topper is. Voor de rode saus gebruik ik zelf gewoon een blikje tomatenblokjes op smaak gebracht met Italiaanse kruiden. Kortom een top recept 🙂






    Reageer
  10. Heerlijk recept! Ik heb pastasaus met basilicum gebruikt, erg lekker!






    Reageer
  11. Echt lekker!!






    Reageer
  12. Super lekker en zelfs mijn partner vond het lekker en dat vindt hij niet snel…






    Reageer
  13. Super lekker gerecht.
    Zijn er ook mensen die het gerecht ook al eens opnieuw hebben opgewarmd?
    Zo ja hoe?






    Reageer
    • Hi Ivo,

      Bedankt voor je berichtje. Je kunt de schotel per portie op een bord opwarmen in de magnetron. Of nogmaals in de voorverwarmde oven (180 gradeN) met folie eroverheen, circa, 20-25 minuten.

      Groet,

      Quint

      Reageer
  14. Inderdaad een toprecept! We aten het met kipgehakt en met de paprika, sambal en wat cayennepeper, die in de reacties genoemd werden als toevoeging, gaat dit gerecht vast vaker bij ons op tafel komen!






    Reageer
  15. Catharinus Doornbos

    Heel erg lekker! Onze kinderen zijn normaal gesproken echt geen fan van bloemkool. Maar dit vonden ze allemaal lekker! Na het lezen van de andere reacties heb ik de bloemkool wel eerst even 5 minuten voorgekookt. Voor ons was het daarmee precies goed!






    Reageer
  16. ch.vdVondervoort

    Het was een heerlijk recept voor herhaling vatbaar

    Reageer
  17. Heerlijk en makkelijk gerecht, 1 grote ui gebruikt en wat chilipoeder toegevoegd, verder precies gevolgd.

    Reageer
  18. Erg lekker&zeer vullend! Had wat zwaardere bloemkool en champions er ook nog door gedaan. Had uiteindelijk 6 porties. Wel fijn keto maaltijd in de vriezer 🙂






    Reageer
  19. Ik ga deze vandaag proberen met koolrabi ipv bloemkool. Ben benieuwd of dit ook lekker is!

    Reageer
  20. Smaakte erg goed en snel en eenvoudig te maken.
    Voor 4 personen incl 2 zonen van 20 de hoeveelheden wat ruimer genomen.
    Het mag voor ons iets pittiger en de volgende keer doe ik er wsh rode pesto door.






    Reageer
  21. De eerste keer alleen met bloemkool gemaakt, de tweede keer bloemkool en broccoli. Volgende keer ga ik bloemkool proberen met de tips van hierboven (puntpaprika en sambal). Vind het niet erg dat de bloemkool stevig/harder blijft, goed kauwen. Mijn buurvrouw (86) is ook erg blij met de recepten die ik van de site probeer.

    Reageer
  22. Heerlijk gesmuld weer.






    Reageer
  23. Voor een gezonde hap is het heerlijk en voor herhaling vatbaar!






    Reageer
  24. Top gerecht, wordt hier vaak gegeten. Soms vervang ik om af te wisselen de bloemkool door broccoli.






    Reageer
  25. Heel lekkere ovenschotel. Dat wordt hier een blijvertje en favoriet!

    Reageer
  26. Geweldig en heerlijk gerecht!
    De verhouding bloemkool en gehakt vindt ik wel verschillen. Er kan denk ik minder gehakt in. Maar het was heerlijk!






    Reageer
  27. Een absolute aanrader, we hebben er van gesmuld!!
    De bloemkool was bijtgaar maar dat maakt het gerecht juist lekker knapperig, dus…voor herhaling vatbaar!!!






    Reageer
  28. Vond het heerlijk! Wel heb ik er eigen gemaakte tomatensaus in gedaan. Ook ik ga de bloemkool volgende keer even koken :).

    Reageer
  29. Smaak was zeker goed maar ik ga de volgende keer de bloemkool even 5 minuten koken.






    Reageer
  30. Lekker en makkelijk! Volgende keer meer groenten erbij en wat meer kruiden erdoor. Zeker voor herhaling vatbaar!

    Reageer
  31. Heb er spitskool en krieltjes bijgedaan. Alle groenten even gekookt, de bloemkool 3 min, de spitskool 10 min, de krieltjes eerst in 2 gesneden en dan 10 min. Alles perfect gaar na 45 min in de oven. Wel geen bang hebben om voldoende te kruiden.
    Omdat mijn dochter vegetariër is, heb ik een variante tegelijk gemaakt. Het gahakt heb ik vervangen door tonijn uit blik. Beide schotels waren heerlijk.

    Reageer
  32. Heeeeerlijk






    Reageer
  33. Heerlijk low carb gerecht! Doet niet onder voor een traditioneel pasta-gerecht. Bloemkool is de perfecte basis!

    Reageer
  34. Erg lekker, ik gebruik overigens bloemkoolrijst (erg makkelijk) en laat de bloemkool dan ook wat minder lang voorgaren in de oven. Ook heb ik wat meer kruiden toegevoegd nav de comments die mensen hebben geschreven.

    Reageer
  35. De smaken combineerde heel erg lekker met elkaar, maar de volgende keer doe ik de bloemkool toch even voorkoken!

    Reageer
  36. Wij zijn helemaal fan! Wel iets aangepast aan onze smaak, maar bedankt voor het delen hoor.






    Reageer
  37. iedje Meesters

    We zijn nog maar sinds kort bezig met koolhydraat te eten. Maar hoewel ik tot nu toe alles lekker en redelijk makkelijk vind, is dit voor mij de favoriet. Heerlijk!!!!!






    Reageer
  38. Voor herhaling vatbaar!






    Reageer
  39. Vond het echt een super lekker gerecht! Bloemkool was nog wel een beetje hard, maar dat vonden wij juist wel lekker. Zeker een aanrader

    Reageer
  40. Heel simpel om te maken en erg lekker. Iedereen heeft gesmuld thuis inclusief de kinderen.






    Reageer
  41. Ben geen fan van bloemkool maar moet zeggen dat het lekker was. Dit gaan we vaker maken. Heb er wat sambal doorheen gebakken met het gehakt.






    Reageer
  42. Ik vond het een heerlijk gerecht, heb wel wat aanpassingen gedaan omdat ik gek ben op pittig eten heb ik er wat sambal bijgedaan en als extraatje ook wat tomaatjes.En inderdaad de bloemkool was wel beetgaar, maar dat is niet erg. Als je dat niet lekker vind kan je het misschien een minuut of 5 voorkoken.






    Reageer
  43. An der Kinderen

    Heerlijke oven schotel voor herhaling vatbaar






    Reageer
  44. We hebben ervan gesmuld. En het was niet moeilijk om te doen. Bedankt.

    Reageer
  45. Zeer lekker, ook de kinderen vonden t erg lekker!






    Reageer
  46. Zelfs met Vega-gehakt is dit echt een aanrader.
    Mag dit vaker thuis maken!

    Reageer
  47. Was lekker Hadden hier nog wat champignons en een puntpaprika over, dus die er ook bij in gedaan. Smaakvol gerecht

    Reageer
  48. Heerlijke schotel die gemakkelijk te maken is! Echt een aanrader!






    Reageer
  49. Een van mijn nieuwe favorieten 🙂






    Reageer
  50. Dat smaakt lekker. Bloemkool is bijtgaar maar das niet erg. Ook wat langer in de oven laten zitten. Voor herhaling vatbaar.

    Reageer
  51. lekker recept, gemakkelijk te bereiden. Een aanrader.






    Reageer
  52. Harry van Lier

    Lekker en makkelijk.






    Reageer
    • Heel lekker, de bloemkool was ook niet te zacht, zodat het zompig wordt. Zeker voor herhaling vatbaar!






      Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

*