Heerlijke ovenschotel voor 4 personen met bloemkool, gehakt, tomatensaus en kaas.

Bloemkool ovenschotel met gehakt

Een heerlijke bloemkool ovenschotel met gehakt en tomatensaus!

De afgelopen tijd had ik erg druk met het ontwerpen van onze nieuwe website. Ik had daarom weinig tot geen tijd om nieuwe recepten op de site te zetten. Gelukkig staat de nieuwe website nu sinds een paar dagen online en heb ik eindelijk weer tijd om nieuwe koolhydraatarme recepten te maken! Een nieuw ovenschotel recept stond hoog op mijn to-do lijstje. Wat ik fijn vind aan een ovenschotel is dat je het van tevoren kunt klaarmaken. Super handig als je na werk weinig tijd hebt om te koken. Je hoeft de schotel dan alleen te bestrooien met kaas en de oven in te schuiven! Ik had toevallig wat bloemkool en gehakt over van een vorige maaltijd en besloot hiervan een ovenschotel te maken. Verder heb ik een Italiaanse twist gegeven aan de schotel door tomatensaus en basilicum toe te voegen. Het resultaat is een heerlijke en frisse bloemkool ovenschotel met gehakt en tomatensaus!

Bereidingstips:
In dit recept heb ik gebruik gemaakt van mager rundergehakt, maar het is ook mogelijk om dit te vervangen met vegagehakt of kipgehakt. Je kunt daarnaast ook andere soorten groente toevoegen. Heb je toevallig een restje broccoli over? Voeg het toe aan de ovenschotel, hoe meer groente hoe beter!

Bewaartips:
De ovenschotel kun je na het bakken enkele dagen bewaren in de koelkast. Het is ook mogelijk om de bloemkool ovenschotel in te vriezen. Bekleed de ovenschaal dan voor het bakken met een vel bakpapier. Doe de ovenschotel na het bakken geheel in de vriezer en haal zodra het is ingevroren m.b.v. het bakpapier de ovenschotel uit de ovenschaal. Pak de ovenschotel in met aluminiumfolie en huishoudfolie en plaats het terug in de vriezer! Ik hoop dat jullie het lekker vinden. Plaats onderaan de pagina een reactie als er vragen zijn over de bereidingswijze of over de ingrediënten.

Tip: bekijk ook onze andere ovenschotel recepten. Er is keuze uit een koolhydraatarme ovenschotel met courgette! en een koolhydraatarme ovenschotel broccoli en kip.

Print
Heerlijke ovenschotel voor 4 personen met bloemkool, gehakt, tomatensaus en kaas.

Bloemkool ovenschotel met gehakt

  • Auteur: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 15
  • Kooktijd: 30
  • Totale tijd : 45 minutes
  • Porties: 5 porties
  • Categorie: Hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 400 gr bloemkoolroosjes of 1 middelgrote bloemkool
  • 1 el olijfolie
  • 500 gr mager rundergehakt
  • 1 kleine ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 350 gr tomatensaus (Grand’Italia Passata Classica)
  • 1 handje fijngesneden verse basilicum
  • 1 stengel lente-ui
  • 120 gr geraspte kaas voor ovengratin
  • zout en peper naar smaak

De speciale ingrediënten in het blauw en andere koolhydraatarme producten kun je kopen in onze webwinkel www.lowcarbcenter.nl.


Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Pak nu een ovenschotel (21×21 cm) en vet deze in met een beetje olijfolie of boter.
  2. Maak vervolgens de bloemkool schoon en verwijder de bladeren. Snijd de bloemkool door de helft en verwijder de stronk. Snijd wat over is van de bloemkool in kleine roosjes.
  3. Doe de bloemkoolroosjes in een grote kom en voeg hier een beetje olijfolie, zout en peper aan toe. Meng dit vervolgens met de handen door elkaar zodat de olijfolie en kruiden gelijkmatig zijn verspreid. Voeg de roosjes dan toe aan de ovenschotel en bak dit 15-20 minuten in de voorverwarmde oven.
  4. Snijd ondertussen de knoflook en ui op een snijplank in kleine stukjes. Pak vervolgens een grote hapjespan en verwarm hierin een el olijfolie. Voeg de ui toe en bak totdat de uitjes beginnen te verkleuren. Voeg dan de knoflook en gehakt toe aan de pan en bak dit 8-10 minuten, totdat de gehakt bruin kleurt. Voeg tenslotte de tomatensaus en basilicum toe en bak de inhoud van de pan al roerend 2 minuten, totdat de saus is opgewarmd.
  5. Haal vervolgens de ovenschotel met de bloemkool uit de oven en giet het gehaktmengsel uit de pan over de bloemkool. Maak het gerecht af door er de geraspte kaas over de schotel heen te strooien. Bak de ovenschotel nog eens 8-10 minuten in de voorverwarmde oven.
  6. Snijd tijdens het bakken de lente-ui in kleine stukjes. Haal de ovenschotel na de baktijd uit de oven en garneer met de stukjes lente-ui. Snijd de ovenschotel in 5 stukken en genieten maar!

Voedingswaarden

  • Portiegrootte : 1/5
  • Calorieën : 339
  • Vetten : 20,3
  • Koolhydraten : 8,7
  • Eiwitten : 28,9

11 Comments

  1. Harry van Lier

    Lekker en makkelijk.

  2. lekker recept, gemakkelijk te bereiden. Een aanrader.

  3. Astrid

    Dat smaakt lekker. Bloemkool is bijtgaar maar das niet erg. Ook wat langer in de oven laten zitten. Voor herhaling vatbaar.

  4. Michelle

    Een van mijn nieuwe favorieten 🙂

  5. Heerlijke schotel die gemakkelijk te maken is! Echt een aanrader!

  6. Francis

    Was lekker Hadden hier nog wat champignons en een puntpaprika over, dus die er ook bij in gedaan. Smaakvol gerecht

  7. Neeltje

    Zelfs met Vega-gehakt is dit echt een aanrader.
    Mag dit vaker thuis maken!

  8. Zeer lekker, ook de kinderen vonden t erg lekker!

  9. We hebben ervan gesmuld. En het was niet moeilijk om te doen. Bedankt.

  10. An der Kinderen

    Heerlijke oven schotel voor herhaling vatbaar

  11. Tamara

    Ik vond het een heerlijk gerecht, heb wel wat aanpassingen gedaan omdat ik gek ben op pittig eten heb ik er wat sambal bijgedaan en als extraatje ook wat tomaatjes.En inderdaad de bloemkool was wel beetgaar, maar dat is niet erg. Als je dat niet lekker vind kan je het misschien een minuut of 5 voorkoken.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*