Ovenschotel met bloemkool, kip en groene pesto.

Bloemkool ovenschotel met kip en pesto

Deze bloemkool ovenschotel met kip en pesto is lekker, gezond en super makkelijk om te maken. Deze ovenschotel is een variatie op pasta pesto, een Italiaanse topper. Ik heb de pasta vervangen door geroosterde bloemkool. Hierdoor bevat de ovenschotel veel minder koolhydraten dan pasta pesto. Verder heb ik een traditioneel recept gebruikt voor de pestosaus en de schotel op smaak gebracht met geraspte mozzarella, bosui en pijnboompitten. Met als resultaat een heerlijk Italiaans gerecht zonder pasta, waar het hele gezin van kan genieten!

Tips:
Je kunt deze bloemkool ovenschotel ook eerder klaarmaken en in de koelkast bewaren. Je hoeft de ovenschotel dan  alleen nog met kaas te bestrooien en af te bakken in de oven. Perfect als je een keertje weinig tijd hebt om te koken. Met dit recept maak je een avondmaaltijd voor vier personen.Je kunt bij de ovenschotel eventueel een zelfgemaakte salade serveren. Ik heb zelf een zakje kant-en-klare rucola slamelange gebruikt. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Laat ons weten hoe het heeft gesmaakt door onderaan de pagina een reactie te plaatsen. Meer inspiratie nodig? Bekijk dan ook onze andere koolhydraatarme ovenschotel recepten.

Print
Ovenschotel met bloemkool, kip en groene pesto.

Bloemkool ovenschotel met kip en pesto

  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 15
  • Kooktijd: 35
  • Totale tijd: 50
  • Porties: 4 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht
  • Keuken: Italiaans

Schaal

Ingrediënten

  • 1 bloemkool
  • 500 gr kipfilet
  • 1 el olijfolie
  • 150 gr groene pesto
  • 60 ml slagroom of kokosmelk
  • 115 gr geraspte mozzarella
  • 1/4 el Italiaanse kruiden
  • 1/2 bouillonblokje
  • zout en peper naar smaak
  • bosui en pijnboompitten
  • 85 gr rucola

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een ovenschaal van 22×22 cm in met een beetje olijfolie of boter. Snijd vervolgens de bloemkool in kleine roosjes en plaats de roosjes op een bakplaat bekleed met bakpapier.
  2. Besprenkel de bloemkool met olijfolie en breng op smaak met zout en peper. Rooster de bloemkool 15-20 minuten in de voorverwarmde oven. Verlaag de oven temperatuur na het bakken naar 180 graden.
  3. Kruid vervolgens de kipfilets met de Italiaanse kruiden, zout en peper. Leg de kipfilets in een pan en voeg water toe totdat de kipfilets zijn bedekt. Voeg dan ook het bouillonblokje toe en breng aan de kook. Zet als het water kookt het vuur laag en kook de kipfilets 12-15 minuten.
  4. Haal als je denkt dat de kip gaar is een kipfilet uit de pan en snijd deze doormidden. Is de kipfilet gaar? Dan kun je beginnen met het uit elkaar trekken van de kip. Leg de kipfilets op een groot bord en trek met twee vorken de kip in kleine stukjes.
  5. Meng vervolgens in een grote kom de geroosterde bloemkool, kipstukjes en de helft van de geraspte mozzarella. Meng dan in een kleinere kom de pesto en slagroom goed door elkaar.
  6. Schep de bloemkool en kip dan in de ovenschotel en schenk het pestomengsel over de bloemkool en kip. Bestrooi de ovenschotel ten slotte met de overgebleven mozzarella en bak dit 12-15 minuten in de voorverwarmde oven. Garneer de ovenschotel na het bakken eventueel met stukjes bosui en pijboompitten. Serveer de schotel met een beetje rucola. Eet smakelijk!


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1/4 van de schotel
  • Calorieën: 475
  • Vetten: 30,9
  • Koolhydraten: 5,9
  • Vezels: 3,8
  • Eiwitten: 40,8
Deze bloemkool ovenschotel met kip en pesto is lekker, gezond en super makkelijk om te maken. Een portie bevat slechts 5,9 gr koolhydraten.  #koolhydraatarm #ovenschotel #diner #gezondeten

22 Reacties

  1. Het was heerlijk. Bedankt voor het recept!

    • Met kokosmelk gemaakt, heerlijk! Maar geraspte mozzarella?? Heb parmignano en mozzarella gebruikt.

  2. gisteren gemaak! was fantastisch

  3. Gisteren gemaakt, oooooh, erg lekker. We hebben er van genoten,

  4. Het was erg lekker!!! Echt een aanrader en zeker voor herhaling vatbaar!

  5. Ilona op t' Ende

    Het is echt een heerlijk recept dit gaan we vaker eten

  6. Super lekker. Vandaag gegeten. Voor herhaling vatbaar.

  7. Dit was echt heerlijk, ga ik zeker vaker maken.

  8. Dit was een van de lekkerste overschotels die we ooit gemaakt hadden. Zeker voor herhaling vatbaar.

  9. Super lekker!

  10. Basis jouw recept gebruikt maar een beetje minder kip en beetje minder bloemkool en extra pasta en ipv mozzarella heb ik feta gebruikt….mmmmmmmmmmmmm

  11. Heerlijk, mozzerella min. 1/2 uurtje in de vriezer leggen vooraf het bereiden

  12. Heerlijk gerecht, gemaakt met kokosmelk, voor herhaling vatbaar!

  13. heerlijk recept, al heb ik de bloemkool wel eerst 10 minuten gekookt. anders vind ik het niet lekker is de bloemkool te hard. We hebben deze schotel al vaker gemaakt.
    bedankt voor al je lekkere recepten, wij zijn er erg blij mee, en die aardappels/rijst of andere koolhydraten mis je gewoon niet door dit lekkere eten!

    • Hi Tanja,

      Bedankt voor je feedback en tips. Super leuk om te horen dat de recepten goed bevallen:). Ga zo door!

      Groetjes,

      Quint

  14. Echt heel lekker!! De volgende dag nog lekkerder!!

  15. Wat een toprecept!! Voor de liefhebbers: nog even wat plakjes mozzarella op de schotel leggen bij de laatste ovenronde.
    Dit gaat vaker gegeten worden😋😋

  16. In essentie is dit een toprecept aangezien ik erg van pasta pesto houd, maar op een of andere manier is mijn ovenschotel echt niet goed gelukt. Ik heb netjes het recept gevolgd, maar de bloemkoolstukjes waren echt ontzettend hard en helemaal niet lekker. Ook had ik de ovenschotel in de ochtend gemaakt en in de koelkast bewaard om hem in de avond af te bakken in de oven, echter was de ovenschotel nog koud na 15 minuten op 180 °C in de oven te hebben gebakken. Ik baalde enorm want ik had me er erg op verheugd. Misschien dat ik hem ooit nog ga proberen en dan de bloemkool misschien eerst even kook voordat hij in de ovenschaal gaat. 😊

    (Verder heb ik nu al 4x enorm genoten van de pasta carbona, echt zo lekker!)

    • Hi Elisa,

      Bedankt voor je feedback. De bloemkoolroosjes zijn inderdaad geroosterd en iets harder dan gekookte bloemkool, hier moet je van houden. De volgende keer kun je wellicht de bloemkool even kort voorkoken (ca. 5 minuten). Hierdoor wordt het iets zachter en warmt het ook makkelijker op. Had je de oven goed voorverwarmd? Dan zou 15 minuten genoeg moeten zijn. Anders kun je hem altijd langer in de oven laten staan (eventueel afgedekt met aluminiumfolie, zodat het de bovenkant niet verbrand). Ik hoop dat het de volgende keer wel lukt.

      Gr,

      Quint

  17. Heerlijk gegeten van deze schotel, iedereen was er vol lof over.

  18. Wat een onwijs lekker recept!! Ga dit zeker vaker maken!!

  19. Heerlijk! Gemaakt met kokosmelk, en geraspte mozzarella kun je natuurlijk gewoon kopen in een zakje 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*