Bloemkoolpuree met als garnering zwarte peper en een beetje olijfolie.

Bloemkoolpuree

Een koolhydraatarm alternatief voor aardappelpuree!

Bloemkoolpuree is net zoals bloemkoolpizza, bloemkoolrijst en bloemkool couscous een populair bloemkool gerecht. Deze gerechten zijn zo populair geworden door de toenemende vraag naar gezonde en koolhydraatarme alternatieven voor producten voor meer koolhydraten. Het is nu zelfs mogelijk om kant-en-klare bloemkoolrijst te kopen in de grote supermarkten. Bloemkoolpuree is een gerecht wat ook populair is onder mensen die geen dieet volgen. Bloemkoolpuree is namelijk licht verteerbaar en heeft een gewaardeerde nootachtige smaak. Daarnaast is het ook een makkelijke manier om meer groente te eten. Bloemkoolpuree is lekker om te eten bij een stoofpotje, zalm, of kip.

Bereidingstips:
Laat de bloemkool na het koken goed uitlekken in bijvoorbeeld een vergiet. Zo voorkom je dat de bloemkoolpuree een waterige structuur krijgt. De bloemkoolpuree heeft een nootachtige/knoflook smaak. Als je de smaak niet zo lekker vindt, kun je voor het pureren eventueel geraspte kaas toevoegen. Dit zorgt voor een hartige smaak en geeft de puree een romige structuur. Ik hoop dat jullie het een lekker recept vinden. Plaats onderaan de pagina een reactie als je vragen of opmerkingen hebt over het recept!

Print
Bloemkoolpuree met als garnering zwarte peper en een beetje olijfolie.

Bloemkoolpuree

  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 10
  • Kooktijd: 8
  • Totale tijd: 18 minutes
  • Porties: 4 porties 1x
  • Categorie: Voorgerechten

Schaal

Ingrediënten

  • 1 middelgrote bloemkool
  • 23 tl fijngemalen knoflook
  • 4 el boter
  • 1/2 tl zout
  • 1/2 tl peper
  • olijfolie naar smaak

Bereidingswijze

  1. Pak de bloemkool en snijd alle bruine en zwarte plekken weg. Verwijder vervolgens de bladeren van de bloemkool en snijd de bloemkool in kleine stukjes.
  2. Kook of stoom de bloemkool in een steelpannetje met water gaar, ongeveer 10-15 minuten. Giet het overtollige water na het koken weg m.b.v. een deksel of vergiet. Doe vervolgens de bloemkool, boter, knoflook en de overige kruiden in een grote kom en mix tot een gladde puree met een staafmixer. Als je geen staafmixer hebt kan je ingrediënten ook mengen in een blender of keukenmachine. Verdeel in 4 porties en serveer! Garneer eventueel met een beetje olijfolie en extra verse zwarte peper.


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1/4
  • Calorieën: 142
  • Vetten: 12,4
  • Koolhydraten: 8,0
  • Eiwitten: 2,9

5 Reacties

  1. Mamaloe Huizinga

    Ik heb het gemaakt en de smaak was super bij mij is die alleen een beetje dun gebleven ik zou graag willen weten hoe ik dat kan verbeteren

    • Quint Kames

      Beste Mamaloe,

      Zorg ervoor dat je het water na het koken van de bloemkool goed laat uitlekken. Verder is de bloemkoolpuree iets dunner van structuur dan normale aardappelpuree. Dit komt omdat bloemkool minder zetmeel bevat dan aardappelen.

      Groet,

      Quint

  2. Richard Brinkerhoff

    Je kunt de knoflook samen met de bloemkool koken. Dat geeft meer smaak. En je kunt ook roomkaas i.p.v. boter gebruiken.

  3. laurentina

    Richard Brinkerhof bedankt … ik doe het nu altijd zo de knoflook teenjtes (5) meelaten koen met de bloemkool
    en Quint Kames dankje wel voor dit heerlijke recept wat ik nu veelvoudig gebryuik … alleen red ik het niet met de bloemkool 8 minuten koen maar maak er 15-20 minuten van :p

  4. Lekker recept en simpel om te maken. Ik heb de bloemkool uit laten lekken in en vergiet en daarna drooggedept met een papiertje. Hierdoor was de puree beter van smaak en minder waterig!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*