Schaaltje met een portie bloemkoolrijst met als garnering stukjes lente-ui

Bloemkoolrijst

Bloemkoolrijst: lekker als koolhydraatarm bijgerecht!

Bloemkoolrijst is een populaire vervanger voor normale rijst. Dat is niet zo gek, want bloemkoolrijst bevat minder koolhydraten en meer vitamines en mineralen dan gewone rijst. Bloemkoolrijst wordt in veel koolhydraatarme recepten gebruikt als bijgerecht. Zo is bloemkoolrijst heerlijk bij een Indiase curry, stoofpot, of gekruid vlees. Maar hoe komt het dat men massaal bloemkoolrijst eet? Je zou in eerste instantie denken dat het niet lekker is, maar het tegendeel is waar. De fijnere structuur van de bloemkoolrijst zorgt voor een hele andere smaakbeleving. Toen ik voor het eerst een curry had met gemaakt met bloemkoolrijst en deze aan mijn familie had geserveerd, hadden zij niet eens door dat ze bloemkool aan het eten waren!

Hoe maak je bloemkoolrijst?

Bloemkoolrijst kun je tegenwoordig kant-en-klaar kopen in de grote supermarkten. Het is echter voordeliger om de bloemkoolrijst zelf te maken. Zo kun je van een grote bloemkool 600 gr bloemkoolrijst maken. Voor 600 gr kant-en-klare bloemkoolrijst betaal je ongeveer €3,00 en als je het zelf maakt kost dezelfde hoeveelheid rijst je slechts €1,50. De bloemkoolrijst die je niet gaat gebruiken kun je gemakkelijk invriezen. Verdeel de rijst dan in porties van 200 gr, zodat je altijd een portie bloemkoolrijst bij de hand hebt. Hieronder wordt uitgebreid uitgelegd hoe je zelf bloemkoolrijst maakt. Het is niet moeilijk, maar er zijn wel een aantal dingen waar je op moet letten. Vragen of opmerkingen over het recept kun je onderaan de pagina plaatsen.

Print
Schaaltje met een portie bloemkoolrijst met als garnering stukjes lente-ui

Bloemkoolrijst

  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 10
  • Kooktijd: 15
  • Totale tijd: 25
  • Porties: 6 porties 1x
  • Categorie: Voorgerechten

Schaal

Ingrediënten

  • 1 middelgrote bloemkool
  • keukenmachine of rasp

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Pak de bloemkool en snijd alle bruine en zwarte plekken weg. Verwijder vervolgens de bladeren van de bloemkool. Snijd de bloemkool door de helft en verwijder de stronk. Snijd wat over is van de bloemkool in even grote roosjes.
  2. Doe de roosjes vervolgens in de keukenmachine en verpulver ze tot rijst (niet helemaal fijn gemalen). Als je geen keukenmachine hebt kun je ook een rasp gebruiken, dit duurt alleen wat langer.
  3. Pak een bakplaat bekleed met bakpapier. Plaats de bloemkoolrijst in een enkele laag op de bakplaat. Bak de rijst 12 minuten in de voorverwarmde oven. Draai de rijst minstens één keer om tijdens het bakken in de oven.
  4. Een andere mogelijkheid is om de rijst in een pan te bakken. Verhit een kleine hoeveelheid olijfolie of kokosolie in een koekenpan op een middelhoog vuur. Voeg de bloemkoolrijst toe aan de pan en roerbak de rijst 5 minuten. Serveer de rijst warm met fijngesneden lente-ui.


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 100 gr
  • Calorieën: 24
  • Vetten: 0
  • Koolhydraten: 3,0
  • Eiwitten: 2,0
Bloemkoolrijst

2 Reacties

  1. Patricia

    Hoi!

    Wij zijn voor het eerst bloemkoolrijst aan het maken en komen erachter dat het wel heel veel is 🙂 dus we willen Misschien een portie invriezen. Moeten we dat dan invriezen voordat het in de oven gaat?

    Groet,
    Patricia

    • Quint Kames

      Hi Patricia,

      Ik raad aan om het rauw invriezen. Vervolgens kun je het voor gebruik ontdooien en in de oven afbakken of kort roerbakken in de koekenpan.

      Groetjes,

      Quint

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*