Boerenkoolsalade met pompoen en chipolata.

Boerenkoolsalade met chipolata en pompoen

Ook in de winter of herfst kun je genieten van een salade gemaakt met seizoensgroenten. Dat laten we zien met deze boerenkoolsalade! Deze winterse salade is fijn als lunchgerecht of als lichte avondmaaltijd. We maken deze salade met echte herfst en winter seizoensgroenten, zoals boerenkool en pompoen. We vullen deze aan met chipolataworstjes en amandelen. Je kunt deze salade zowel warm als koud serveren. Gezond, voedzaam en makkelijk te bereiden!

Boerenkool als basis voor een salade

Het klinkt misschien gek, maar boerenkool is een heerlijke basis voor een salade. In Nederland is het niet zo bekend, maar in Amerika zijn ze dol op een ‘kale salad’. Boerenkool is rijk aan onder andere vitamine A, B. C en K. Boerenkool is een echte winterse groente die je zowel rauw als warm kunt eten. In deze salade kun je zelf kiezen of je de boerenkool even kort bakt of dat je het rauw eet. Voor mensen met darmklachten kan het prettig zijn om de boerenkool even kort te bakken omdat het dan makkelijker te verteren is.

Boerenkoolsalade maken

Voor extra smaak, structuur en vitamines voegen we geroosterde pompoen toe aan de salade. Elke soort pompoen heeft een andere smaak. Wij gebruiken in dit recept flespompoen, omdat deze goed verkrijgbaar is. Een andere lekkere optie is de hokkaido pompoen. Deze pompoensoort heeft een nootachtige smaak en wordt vaak gebruikt in salade recepten. Varieer en kijk welke jij het lekkerst vindt. De pompoen roosteren we in de oven. Je hoeft de pompoen niet per se te schillen want de schil van de flespompoen en de hokkaido pompoen zijn zacht. Je kunt deze natuurlijk wel schillen of de schil er achteraf nog afhalen. De pompoen brengen we op smaak met peper, zout en cayennepeper. Je kunt de pompoen ook net iets pittiger maken met chilipoeder als je daar van houdt, maar gebruik de kruiden die jij het lekkerst vindt.

De eiwitten in dit recept komen van de chipolataworstjes. Je hebt deze worstjes in verschillende smaken. Er zijn kips, lams, kalfs, rund en varkens chipolataworstjes. Bij de slager zijn er ook opties met extra kruiden zoals venkel. Alle soorten zijn lekker in dit recept. Kijk wat voor aanbod er bij jou in de buurt is en gebruik je eigen favoriet.

Tips
Je kunt de salade nog rijker vullen met extra groenten of andere ingrediënten. Opties zijn bijvoorbeeld: rode ui, zachte geitenkaas, spekjes, hazelnoten in plaats van amandelen, gegrilde courgette of wat extra veldsla. Geen fan van venkel? Dit kun je eventueel vervangen door 100 g peen julienne en 1/2 rode ui. Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere salade recepten.

Print
Boerenkoolsalade met pompoen en chipolata.

Boerenkoolsalade met chipolata en pompoen

  • Chef: Angela Mulder
  • Bereidingstijd: 10
  • Kooktijd: 35
  • Totale tijd: 45
  • Porties: 2 porties 1x
  • Categorie: Lunch, Ontbijt

Schaal

Ingrediënten

  • 1/2 flespompoen
  • 4 el olijfolie
  • zout en peper
  • 1 tl cayennepeper
  • 150 gr verse boerenkool
  • 215 gr chipolata worstjes (bio)
  • 125 gr cherrytomaten
  • 1/2 venkel
  • 35 gr ongebrande amandelen
  • optioneel: 75 gr feta of geitenkaas

Bovenstaande ingrediënten en/of meer lekkere koolhydraatarme producten vind je in onze webshop: Lowcarbcenter.nl

Bereidingswijze

  1. Verwarm de heteluchtoven voor op 220 graden. Was de pompoen en verwijder eventueel de schil. Snijd de pompoen in de lengte doormidden en vervolgens in partjes in de vorm van halve maantjes.
  2. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de pompoenstukjes over de plaat. Besprenkel de pompoen met 2 eetlepels olijfolie en breng op smaak met zout, peper en cayennepeper. Bak de pompoen 25 minuten in de voorverwarmde oven.
  3. Snijd ondertussen de bloemkool iets fijner en voeg toe aan een kom. Voeg 2 eetlepels olijfolie toe en roer dit door de boerenkool. Voeg de boerenkool toe aan een koekenpan en bak kort, ongeveer 2 minuten, totdat de boerenkool iets donkerder is, maar nog niet is geslonken.
  4. Verdeel de boerenkool over 2 borden. Bak vervolgens in een andere koekenpan de worstjes gaar. Snijd tijdens het bakken de venkel in kleine reepjes. de cherrytomaten doormidden en de amandelen in kleinere stukken.
  5. Haal de geroosterde pompoen uit de oven en verdeel dit samen met de venkel, tomaat en worstjes over de 2 borden met de boerenkool. Garneer metamandelen en eventueel een dressing van olijfolie en mosterd en geitenkaas of feta. Serveer de salade warm of koud. Eet smakelijk!


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 portie (1/2 van de salade)
  • Calorieën: 628
  • Vetten: 50,2
  • Koolhydraten: 10,5
  • Vezels: 8,4
  • Eiwitten: 29,2

 

Boerenkoolsalade met pompoen en chipolata.

2 Reacties

  1. Hi Angela, hoe maak je de dressing van olijfolie en mosterd?

    Reageer
    • Hi Loes,

      Deze kun je maken door 3 el olijfolie te mengen met 1 el witte wijnazijn, 1/2 tl mosterd en evt. 1 tl erythritol. De dressing kun je vervolgens over de 2 borden met salade verdelen.

      Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*