Heerlijk portie boeuf bourguignon met bloemkoolrijst.

Boeuf bourguignon met bloemkoolrijst

Een makkelijk te maken koolhydraatarm stoofpot recept!

Na het maken van het koolhydraatarme runder-pompoenstoofpotje kreeg ik van een volger op Facebook het advies om een keer boeuf bourguignon te proberen. Boeuf bourguignon is een populair Frans stoofgerecht op basis van rundvlees gestoofd in rode bourgogne-wijn, champignons, uitjes en spek. Het was voorheen een Frans boerengerecht, maar is uiteindelijk doorgedrongen tot de haute cuisine. Met haute cuisine bedoelen de Fransen exclusieve gerechten die deel uit maken van de Franse keuken.

Bij het maken van dit recept heb ik rekening gehouden met het aantal koolhydraten. Ik heb een aantal ingrediënten zoals aardappelen en wortelen weggelaten om zo het aantal koolhydraten laag te houden. Het belangrijkste ingredient is natuurlijk de rode wijn. Je hoeft je geen zorgen te maken over de koolhydraten in de rode wijn. De rode wijn uit bourgogne bevat ongeveer 3 gr koolhydraten per 100 ml. Tijdens het koken verdampt een groot gedeelte van de alcohol, desondanks blijft er een restje van 5% alcohol over in het stoofpotje. Dit is niet super veel aangezien we maar 300 ml rode wijn gebruiken. Toch raad ik aan om kinderen en zwangere vrouwen niet mee te laten eten. Kinderen en zwangere vrouwen kunnen beter het runder-pompoenstoofpotje te maken.

Serveersuggestie:
De koolhydraatarme boeuf bourguignon kan je serveren met een portie bloemkoolrijst of bloemkoolpuree! Voor de mensen die het dieet niet volgen, is de stoofpot erg lekker met een portie aardappelpuree. Vragen over de ingrediënten of bereidingswijze kun je hieronder in de comment sectie stellen!

Print
Heerlijk portie boeuf bourguignon met bloemkoolrijst.

Boeuf bourguignon met bloemkoolrijst

  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 10
  • Kooktijd: 130
  • Totale tijd: 2 hours 20 minutes
  • Porties: 5 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht
  • Keuken: Franse

Schaal

Ingrediënten

  • 800 gr runderstoofvlees (hacheevlees of magere runderlappen)
  • 3 el olijfolie
  • 100 gr gerookte spekblokjes
  • 1 middelgrote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 23 laurierblaadjes
  • 250 gr kastanjechampignons
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 300 ml rode wijn uit bourgogne
  • 350 ml vleesbouillion
  • 600 gr bloemkoolrijst

Bovenstaande ingrediënten en/of meer lekkere koolhydraatarme producten vind je in onze webshop: Lowcarbcenter.nl

Bereidingswijze

  1. Snijd op een grote snijplank de ui, knoflook en champignons in kleine stukjes. Zet dit opzij maak de plank even schoon en snijd dan ook het vlees in blokjes. Verhit de olijfolie in een stoofpan en braad 5 minuten al roerend rondom bruin.
  2. Haal het vlees dan uit de pan en bak in het overgebleven vet de ui, knoflook, spekjes en de laurier bladen, ongeveer 3-4 minuten totdat de uitjes en knoflook begint te kleuren. Voeg de champignons toe en bak nog eens 2 minuten mee. Voeg tenslotte de tomatenpuree toe en bak dit al roerend kort mee.
  3. Doe het vlees dan weer terug in de pan en schenk de wijn en de bouillon gelijkmatig in de pan. Breng dit aan de kook en draai het vuur dan laag. Stoof het vlees afgedekt 2 uur gaar. Neem na 1,5 uur stoven de deksel van de pan zodat het stoofvocht tot de gewenste dikte kan inkoken. Breng de stoof op smaak met peper.
  4. Wanneer de boeuf bourguignon klaar is kan je de bloemkoolrijst klaarmaken. Verhit hiervoor een el olie in een middelgrote koekenpan. Voeg de bloemkoolrijst toe en wok totdat de bloemkool warm en beetgaar is, ongeveer 4 minuten. Serveer de boeuf bourguignoin met de bloemkoolrijst en breng op smaak met een beetje peterselie.

Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1/5
  • Calorieën: 381
  • Vetten: 13,7
  • Koolhydraten: 11,0
  • Eiwitten: 43,9
Heerlijk portie boeuf bourguignon met bloemkoolrijst.

12 Reacties

  1. Super gerecht heb er van genoten .
    Voor herhaling vatbaar.

    Reageer
  2. Superlekker! Ik heb dit gisteren gemaakt in de slowcooker. 200ml bouillon en 100ml wijn. Dan 9 uurtjes op de lage stand. Op het eind nog wat ingedikt met 2 eetlepels arrowroot.
    Ik ben gek op stoofvlees uit de slowcooker, en daar is dit een mooi recept voor.

    Reageer
  3. Sylvia van Duijvendijk

    Hallo QUINT
    heerlijk recept ik maak t zeker nog een keer .

    Reageer
  4. Erg lekker recept weer🥰 zelf zou ik er nog wel wat worteltjes in doen de volgende keer en misschien zoete aardappel, maar qua smaak erg lekker. 😁

    Reageer
  5. Vandaag gemaakt, en supergoed gelukt, het was echt heerlijk.
    Dit ga ik zeker vaker maken

    Reageer
    • Marlie Scheepers

      Geweldige smaak, de lekkerste boeuf bourguignon die wij ooit gegeten hebben. Hebber wel een wortel bij gedaan en gegeten met bloemkoolroosjes ipv rijst en sperziebonen.

      Reageer
  6. Was heerlijk alleen zou ik wat meer bloemkoolrijst erbij nemen heb er ook een heerlijke witlof salade bijgemaakt wat goed te combineren is. Toppie dit is een blijvertje.

    Reageer
  7. Enorm lekker goed vullend recept.Mijn tweede recept van deze site en ben alweer aan het speuren voor morgen…

    Reageer
  8. Hallo,
    Ik ben koolhydraatarme recepten aan het zoeken en stuit op veel lekkers op deze site. Ben altijd gek geweest op boeuf-bourguignon en wil deze ook graag proberen. Maar het is me niet 100% duidelijk hoe het nu met de voedingswaarde werkt. De genoemde getallen zijn per portie? Dus in dit geval 11 kh en eiwit 43,9 per portie? En is de portie voor een gemiddelde eter voldoende?

    Reageer
    • Beste Melissa,

      Bedankt voor je reactie. Met dit recept maak je 5 porties boeuf bourguignon. Na het bereiden van recept moet je over 5 borden / vershoudbakjes verdelen en 1 bord is dan een portie. Een portie bevat dan 11 gr khd en 43,9 gr eiwit. Wij proberen het altijd zo in te delen dat elk portie voldoende is voor een gemiddelde eter.

      Succes!

      Gr,

      Quint

      Reageer
  9. Wat een heerlijke maaltijd, zeer smaakvol en een goede combinatie met de bloemkoolrijst.
    Zeker voor herhaling vatbaar!

    Reageer
  10. Dit was echt superlekker! Een aanrader!!!

    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*