De Mexicaanse keuken blijft één van onze favorieten. Mexicaanse recepten zijn makkelijk om koolhydraatarm te maken zonder veel in te leveren op smaak. Zo hebben we eerder heerlijke Mexicaanse enchiladas, stoofvlees en gevulde paprika’s gemaakt. Dit keer hebben we een kleurrijke burrito bowl met zalm gemaakt. Deze koolhydraatarme bowl is superlekker, voedzaam en snel klaar. Een traditionele burrito of taco bowl wordt vaak met gehakt gemaakt. In deze variant gebruiken we zalmblokjes in plaats van gehakt.
Hoe maak je deze burrito bowl met zalm?
De bowl maken we met bloemkoolrijst, radijsjes en komkommer, ingrediënten die snel en gemakkelijk te bereiden zijn, wat de bowl lekker eenvoudig houdt. Je kunt naar eigen smaak extra groenten toevoegen. Heb je bijvoorbeeld nog wat paprika of courgette over? Gril deze dan kort en voeg ze toe voor wat extra smaak en kleur. De zalm marineren we in een smaakvolle marinade van tomatensalsa, knoflook en Mexicaanse kruiden. Voor een frisse tegenhanger serveren we de bowl met zelfgemaakte salsa van mango en avocado.
Tip
Dit gerecht is ook koud heerlijk, waardoor het perfect is om mee te nemen naar je werk of van tevoren te bereiden. Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere dinerrecepten!
PrintBurrito bowl met zalm
- Bereidingstijd: 15
- Kooktijd: 15
- Totale tijd: 30
- Porties: 2 porties 1x
- Categorie: Diner
- Keuken: Mexicaans
Ingrediënten
Zalm + marinade
- 1 groot stuk zalmfilet (zonder huid) (250 gr)
- 1 teentje knoflook, geperst
- 1 el Mexicaanse salsa + extra (kant-en-klaar)
- 1/2 tl gemalen komijnpoeder
- 1/2 tl paprikapoeder
- 1/2 tl zout
- 1/4 tl oregano
- 1/4 tl cayennepeper
- 1/4tl knoflookpoeder
Mango-avocado salsa
- 100 gr mango, eetrijp
- 1 avocado
- 1/2 kleine rode ui
- sap van 1/2 limoen
- 1/4 tl chilivlokken
- zout en peper
Groenten
- 10 radijsjes
- 1/2 komkommer
- 400 gr bloemkoolrijst
- 1 el olijfolie
- verse peterselie of koriander
- zout en peper
Bereidingswijze
- Snijd de zalm in blokjes en meng deze met de overige ingrediënten voor de marinade. Laat de zalm 10 minuten marineren.
- Snijd de mango en avocado in blokjes en hak de rode ui fijn. Meng dit met limoensap, chilivlokken, peper en zout in een kom en zet apart.
- Halveer de radijsjes en snijd de komkommer in plakjes.
- Roerbak de bloemkoolrijst in een pan met olijfolie met wat peper en zout gaar in ca. 3-4 minuten. Verdeel de rijst na het bakken over 2 diepe borden.
- Verhit een grillpan met wat olijfolie of boter op middelhoog vuur. Voeg de zalmblokjes toe en bak ze in 5-10 minuten rondom goudbruin en gaar.
- Verdeel de radijsjes, komkommer en de mango-avocado salsa over de diepe borden. Leg de zalmblokjes erbij en garneer met tomatensalsa en verse peterselie of koriander.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 portie (1/2 van de bowl)
- Calorieën: 538
- Vetten: 37,9
- Koolhydraten: 15,1
- Vezels: 8,6
- Eiwitten: 29,9
Dit gerecht was echt ontzettend lekker! Zeker eentje die iedere week weer terug gaat komen!