Butter chicken met bloemkoolrijst en peterselie.

Butter chicken met bloemkoolrijst

Wat eten we vanavond? Koolhydraatarme butter chicken met bloemkoolrijst! Butter chicken is, zoals de naam al doet vermoeden een Indiaas gerecht met boterzachte kip. De kip wordt gemarineerd in een kruidige yoghurtmarinade, gebakken en vervolgens gaar gekookt in een heerlijke kruidige saus. Bij de curry wordt doorgaans rijst of naanbrood geserveerd. Wij hebben ervoor gekozen om de rijst te vervangen door bloemkoolrijst. Hierdoor bevat het gerecht meer groente en minder koolhydraten. Butter chicken is een ideale avondmaaltijd voor op drukke doordeweekse dagen. Je kunt de curry namelijk prima één of twee dagen van te voren klaarmaken. Je hoeft de curry dan op de dag zelf alleen op te warmen en de bloemkoolrijst te wokken.

Tips:
Met dit recept maak je een heerlijke Indiase curry met bloemkoolrijst voor 4 personen. Voor de curry hebben wij het traditionele recept aangehouden. Dit betekent dat er in de saus vrijwel geen groenten zitten. Je kunt indien gewenst extra groente, zoals paprika en wortel aan de saus toevoegen. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Ben jij ook zo dol op Indiase recepten? Bekijk dan ook onze andere koolhydraatarme curry recepten.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Butter chicken met bloemkoolrijst en peterselie.

Butter chicken met bloemkoolrijst

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star 4.9 sterren uit 16 review(s)
  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 60
  • Kooktijd: 35
  • Totale tijd: 95
  • Porties: 4 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht
  • Keuken: Indiaas

Ingrediënten

Schaal

Marinade:

  • 600 gr kipfiletblokjes
  • 125 gr Griekse yoghurt, 10% vet
  • 2 tl garam masala
  • 1 tl  kurkuma
  • 1 tl chilipoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • 2 teentjes knoflook, fijngeperst
  • 1 el verse gember, geraspt
  • zout en peper naar smaak

Curry:

  • 2 el olijfolie
  • 2 el ghee of ongezouten roomboter
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook, fijngeperst
  • 1 el verse gember, geraspt
  • 1 tl garam masala
  • 400 gr tomatenpulp (Mutti)
  • 150 ml slagroom
  • 1/2 tl zout of naar smaak
  • 600 gr bloemkoolrijst

Bereidingswijze

  1. Meng in een kom de volle yoghurt met de marinade kruiden, geperste knoflook en geraspte gember. Voeg de kipfiletblokjes toe en roer dit goed door de marinade. Doe de kipfiletblokjes in de koelkast en laat de marinade minimaal 1 uur intrekken.
  2. Verwarm 2 el olijfolie in een grote hapjespan. Haal de kipfiletblokjes uit de marinade en voeg de blokjes toe aan de pan. Bak de kipfiletblokjes in ca. 4-6 minuten goudbruin. Schep de gebakken kipfiletblokjes even op een bord en maak de pan schoon.
  3. Snijd op een snijplank de ui in kleine stukjes en pers een teentje knoflook. Verwarm vervolgens 2 el ghee of roomboter in de schone hapjespan. Voeg de gesneden ui en geperste knoflook toe en bak totdat het begint te verkleuren, ongeveer 3 minuten. Voeg dan de geraspte gember en garam masala toe en bak dit kort mee. Voeg dan de tomatenpulp en 1/2 tl zout toe aan de pan. Zet het vuur laag en laat de saus 10 minuten sudderen.
  4. Voeg na het sudderen de slagroom en gebakken kipfiletblokjes toe aan de saus en laat nog eens 10 minuten sudderen, totdat de kip gaar is en de saus is ingedikt. Wok ondertussen in een andere koekenpan de bloemkoolrijst in 2-3 minuten gaar.
  5. Verdeel de bloemkoolrijst en butter chicken over 4 borden en garneer met verse peterselie of koriander. Eet smakelijk!


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1/4 van de curry
  • Calorieën: 481
  • Vetten: 28,0
  • Koolhydraten: 11,8
  • Eiwitten: 42,3
Butter chicken met bloemkoolrijst en peterselie.

21 Reacties

  1. Vandaag ontving ik het kookboek en dit recept had de primeur.
    Gegeten met gekookte quinoa, partner met zilvervliesrijst. Ik had nog een halve puntpaprika en een halve zak spinazie liggen en die gingen er ook in. Het was heerlijk! Dit gerecht komt vaker op het menu.






    Reageer
  2. Heerlijk!!!!
    Voor wat extra groente heb ik een bamipakket mee laten sudderen in de saus.
    Dit ga ik absoluut vaker maken.






    Reageer
  3. Heerlijk!!
    Deze voor de 2de keer gemaakt en we genieten er 2 avonden van.






    Reageer
  4. Heerlijk! Ik heb er blokjes pompoen bij gedaan en wat extra tomaten. Top recept.






    Reageer
  5. Het was echt heerlijk.👌Voor een keer gegeten met zilvervliesrijst. En idd rode paprika en wortelreepjes erdoor.

    Reageer
  6. Wauw, wat is dit heerlijk Quint!!! Wij hebben tijdens onze decembervakantie in Portugal een paar keer indiaas gegeten maar dit doet daar absoluut niet voor onder!!! Een tractatie als je gasten krijgt…
    Ik heb de kip de hele dag in de marinade laten staan
    Verder veel ui, 2 grote puntpaprika, bakje kastanjechampignons Misschien volgende keer voor bij de groenten 1,5 x de kruiden Wij aten het met geelwortelrijst
    Dank je wel voor dit TOP-gerecht






    Reageer
  7. Woooow super lekker!! Ben gek op butterchicken en de smaak is echt heerlijk! Thanks






    Reageer
  8. Net zoals bij vele Indiase gerechten de chilipeper grotendeels weggelaten, een snufje was voor ons al voldoende voor een goede bite. Kokosmelk genomen ipv slagroom, vet genoeg en qua smaak lekkerder. 2 paprika’s toegevoegd en geserveerd met bloemkoolrijst.






    Reageer
  9. Kruidenliefhebber

    Wat was dit lekker! Deed mij denken aan een verse en betere versie van de Knorr kip tandoori (al doe ik daarmee de butter chicken tekort). Echt een AANRADER!






    Reageer
  10. Super lekker!!!! Wat een lekker gerecht.






    Reageer
  11. Wat een topgerecht is dit! Wij hebben i.p.v. bloemkoolrijst, veldsla genomen. Heerlijk!






    Reageer
  12. Zou de bereidingstijd aanpassen er staat nu 10 minuten terwijl de kip al minimaal een uur in de marinade moet.

    Reageer
    • Hi Cees,

      Bedankt voor de feedback. Foutje van ons, we hebben het inmiddels aangepast.

      Groetjes,

      Quint

      Reageer
  13. Heerlijk basis recept. Bij het bakken v.d. uien voeg ik de in stukjes gesneden brocollistammetjes erbij en bij het kip en slagroom moment de broccoli roosjes.
    Of met spinazie ook heerlijk.
    Tip voor Quint en team. Vermeld in de bereidingstijd ook de marinade tijd. Hiermee heb ik me al een paar keer vergist waardoor m’n planning volledig scheef ging.






    Reageer
  14. Salvatore vito

    Zeker een aanrader.
    Het was heerlijk.

    Tip: tomatenpuree bij de ui, boter en knoflook.

    Op naar een ander gerecht van Indians keuken !

    Dank aan meneer Kames.

    Reageer
  15. Heerlijk gegeten vanavond. Saus een beetje geschift.






    Reageer
  16. Gisteren gemaakt (met rijst) en we vonden het heerlijk! De kids 8&2 jaar vonden het ook top😄 (en dat is heel wat want de oudste eet heel moeilijk nieuwe dingen 🥴)






    Reageer
  17. Wat was dit lekker zeg!! Zeker voor herhaling vatbaar.






    Reageer
  18. Mijn man en ik vonden het verrukkelijk! Wij eten vaker Indiaas maar wat een geweldig, en gezond, recept is dit. Ik heb ipv slagroom ook de Griekse yoghurt 10% gebruikt. Veel dank voor dit recept!






    Reageer
  19. Mijn man en ik vonden het erg lekker.
    Heb er ook nog een komkommersalade bij gemaakt.
    Zeker een blijvertje.






    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

*