Butter chicken met bloemkoolrijst.

Butter chicken met bloemkoolrijst

Wat eten we vanavond? Koolhydraatarme butter chicken met bloemkoolrijst! Butter chicken is, zoals de naam al doet vermoeden een Indiaas gerecht met boterzachte kip. De kip wordt gemarineerd in een kruidige yoghurtmarinade, gebakken en vervolgens gaar gekookt in een heerlijke kruidige saus. Bij de curry wordt doorgaans rijst of naanbrood geserveerd. Wij hebben ervoor gekozen om de rijst te vervangen door bloemkoolrijst. Hierdoor bevat het gerecht meer groente en minder koolhydraten. Butter chicken is een ideale avondmaaltijd voor op drukke doordeweekse dagen. Je kunt de curry namelijk prima één of twee dagen van te voren klaarmaken. Je hoeft de curry dan op de dag zelf alleen op te warmen en de bloemkoolrijst te wokken.

Tips:
Met dit recept maak je een heerlijke Indiase curry met bloemkoolrijst voor 4 personen. Voor de curry hebben wij het traditionele recept aangehouden. Dit betekent dat er in de saus vrijwel geen groenten zitten. Je kunt indien gewenst extra groente, zoals paprika en wortel aan de saus toevoegen. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Ben jij ook zo dol op Indiase recepten? Bekijk dan ook onze andere koolhydraatarme curry recepten.

Butter chicken 2.0
Ons originele recept voor koolhydraatarme butter chicken deelden we in 2020. Vijf jaar later hebben we het opnieuw onder de loep genomen en nóg lekkerder gemaakt – een echte 2.0-versie! De oude reacties laten we gewoon staan, want de aanpassingen zijn klein. Daardoor blijven de eerdere reviews nog steeds relevant.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Butter chicken met bloemkoolrijst.

Butter chicken met bloemkoolrijst

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star 4.9 sterren uit 16 review(s)
  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 35
  • Kooktijd: 40
  • Totale tijd: 135
  • Porties: 4 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht
  • Keuken: Indiaas

Ingrediënten

Schaal

Kip + marinade

  • 800 gr kipdijfilet
  • 120 gr Griekse yoghurt, 10% vet
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 el gember (duimpje)
  • 2 tl garam masala
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1/2 tl tot 1 tl chilipoeder (naar smaak)
  • 1 tl zout

Currysaus

  • 1 grote ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 el gember (duimpje gember)
  • 2 el olijfolie
  • 2 el ghee (of 1 el roomboter en 1 el olijfolie)
  • 1 tl koriander, gemalen
  • 2 tl garam masala
  • 400 gr tomatenpulp of blokjes
  • 1/2 tl tot 1 tl chilipoeder (naar smaak)
  • 1 tl zout
  • 250 ml slagroom

Bloemkoolrijst

  • 2 teentjes knoflook
  • 2 el olijfolie
  • 400 gr bloemkoolrijst
  • 1/2 limoen
  • zout en. peper naar smaak
  • handje koriander (10 gr) + extra voor garnering

Bereidingswijze

  1. Voorbereiding van de marinade. Snijd de kip in hapklare stukjes. Pel en pers de knoflook fijn. Schil en rasp de gember fijn. Meng in een kom de kip met de yoghurt, 1,5 eetlepel knoflook, 1 eetlepel gember, garam masala, kurkuma, komijn, chilipoeder en zout. Laat minimaal 30 minuten marineren, bij voorkeur 1 uur of langer (tot een nacht) in de koelkast.
  2. Kip bakken: Verhit olijfolie in een grote koekenpan of pan op middelhoog tot hoog vuur. Voeg de kip in porties toe, zodat de pan niet te vol raakt. Bak de kip aan beide zijden goudbruin, ongeveer 3 minuten per kant. Haal uit de pan en zet opzij (de kip wordt later verder gegaard in de saus).
  3. Saus bereiden: Snijd de ui in kleine blokjes, pers de knoflook en rasp de gember. Verhit de ghee (of boter + olie) in dezelfde pan. Voeg de gesneden ui toe en bak ongeveer 6 minuten tot deze zacht is en begint te kleuren. Schraap ondertussen de aanbaksels van de bodem van de pan.
  4. Voeg de geperste knoflook en geraspte gember toe. Bak 1 minuut mee tot het begint te geuren. Voeg daarna de gemalen koriander, komijn en garam masala toe. Roer alles goed door en laat nog 20 seconden meebakken.
  5. Voeg de tomatenblokjes, chilipoeder en zout toe. Laat 10–15 minuten zachtjes koken terwijl je af en toe roert, tot de saus donkerrood en ingedikt is.
  6. Haal de pan van het vuur. Schep de saus in een blender en mix glad. Voeg indien nodig een paar eetlepels water toe om het mengen te vergemakkelijken (max. 60 ml). Doe dit in porties als je blender klein is.
  7. Giet de gladde saus terug in de pan. Roer de slagroom erdoor. Voeg de gebakken kip (inclusief sappen) toe en laat nog 8–10 minuten zachtjes koken tot de kip gaar is en de saus goed bubbelt en dik is.
  8. Bloemkoolrijst: pers het teentje knoflook en hak de koriander fijn. Verhit de olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de knoflook toe en bak ongeveer 1 minuut, tot het begint te geuren. Voeg de bloemkoolrijst, limoenrasp, limoensap, zout en peper toe.
  9. Roerbak 3 tot 5 minuten, tot de bloemkoolrijst zacht is. Haal van het vuur. Roer de verse koriander erdoor. 
  10. Verdeel rijst over 4 borden en schep wat kip met saus er op. Garneer met extra verse koriander.


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 portie (1/4 van het totaal)
  • Calorieën: 695
  • Vetten: 51,8
  • Koolhydraten: 11,2
  • Vezels: 2,8
  • Eiwitten: 44,3
Butter chicken met bloemkoolrijst.

21 Reacties

  1. Vandaag ontving ik het kookboek en dit recept had de primeur.
    Gegeten met gekookte quinoa, partner met zilvervliesrijst. Ik had nog een halve puntpaprika en een halve zak spinazie liggen en die gingen er ook in. Het was heerlijk! Dit gerecht komt vaker op het menu.






    Reageer
  2. Heerlijk!!!!
    Voor wat extra groente heb ik een bamipakket mee laten sudderen in de saus.
    Dit ga ik absoluut vaker maken.






    Reageer
  3. Heerlijk!!
    Deze voor de 2de keer gemaakt en we genieten er 2 avonden van.






    Reageer
  4. Heerlijk! Ik heb er blokjes pompoen bij gedaan en wat extra tomaten. Top recept.






    Reageer
  5. Het was echt heerlijk.👌Voor een keer gegeten met zilvervliesrijst. En idd rode paprika en wortelreepjes erdoor.

    Reageer
  6. Wauw, wat is dit heerlijk Quint!!! Wij hebben tijdens onze decembervakantie in Portugal een paar keer indiaas gegeten maar dit doet daar absoluut niet voor onder!!! Een tractatie als je gasten krijgt…
    Ik heb de kip de hele dag in de marinade laten staan
    Verder veel ui, 2 grote puntpaprika, bakje kastanjechampignons Misschien volgende keer voor bij de groenten 1,5 x de kruiden Wij aten het met geelwortelrijst
    Dank je wel voor dit TOP-gerecht






    Reageer
  7. Woooow super lekker!! Ben gek op butterchicken en de smaak is echt heerlijk! Thanks






    Reageer
  8. Net zoals bij vele Indiase gerechten de chilipeper grotendeels weggelaten, een snufje was voor ons al voldoende voor een goede bite. Kokosmelk genomen ipv slagroom, vet genoeg en qua smaak lekkerder. 2 paprika’s toegevoegd en geserveerd met bloemkoolrijst.






    Reageer
  9. Kruidenliefhebber

    Wat was dit lekker! Deed mij denken aan een verse en betere versie van de Knorr kip tandoori (al doe ik daarmee de butter chicken tekort). Echt een AANRADER!






    Reageer
  10. Super lekker!!!! Wat een lekker gerecht.






    Reageer
  11. Wat een topgerecht is dit! Wij hebben i.p.v. bloemkoolrijst, veldsla genomen. Heerlijk!






    Reageer
  12. Zou de bereidingstijd aanpassen er staat nu 10 minuten terwijl de kip al minimaal een uur in de marinade moet.

    Reageer
    • Hi Cees,

      Bedankt voor de feedback. Foutje van ons, we hebben het inmiddels aangepast.

      Groetjes,

      Quint

      Reageer
  13. Heerlijk basis recept. Bij het bakken v.d. uien voeg ik de in stukjes gesneden brocollistammetjes erbij en bij het kip en slagroom moment de broccoli roosjes.
    Of met spinazie ook heerlijk.
    Tip voor Quint en team. Vermeld in de bereidingstijd ook de marinade tijd. Hiermee heb ik me al een paar keer vergist waardoor m’n planning volledig scheef ging.






    Reageer
  14. Salvatore vito

    Zeker een aanrader.
    Het was heerlijk.

    Tip: tomatenpuree bij de ui, boter en knoflook.

    Op naar een ander gerecht van Indians keuken !

    Dank aan meneer Kames.

    Reageer
  15. Heerlijk gegeten vanavond. Saus een beetje geschift.






    Reageer
  16. Gisteren gemaakt (met rijst) en we vonden het heerlijk! De kids 8&2 jaar vonden het ook top😄 (en dat is heel wat want de oudste eet heel moeilijk nieuwe dingen 🥴)






    Reageer
  17. Wat was dit lekker zeg!! Zeker voor herhaling vatbaar.






    Reageer
  18. Mijn man en ik vonden het verrukkelijk! Wij eten vaker Indiaas maar wat een geweldig, en gezond, recept is dit. Ik heb ipv slagroom ook de Griekse yoghurt 10% gebruikt. Veel dank voor dit recept!






    Reageer
  19. Mijn man en ik vonden het erg lekker.
    Heb er ook nog een komkommersalade bij gemaakt.
    Zeker een blijvertje.






    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

*