Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Butter chicken met bloemkoolrijst.

Butter chicken met bloemkoolrijst

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star 4.9 sterren uit 16 review(s)
  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 35
  • Kooktijd: 40
  • Totale tijd: 135
  • Porties: 4 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht
  • Keuken: Indiaas

Ingrediënten

Schaal

Kip + marinade

  • 800 gr kipdijfilet
  • 120 gr Griekse yoghurt, 10% vet
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 el gember (duimpje)
  • 2 tl garam masala
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1/2 tl tot 1 tl chilipoeder (naar smaak)
  • 1 tl zout

Currysaus

  • 1 grote ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 el gember (duimpje gember)
  • 2 el olijfolie
  • 2 el ghee (of 1 el roomboter en 1 el olijfolie)
  • 1 tl koriander, gemalen
  • 1 tl gemalen komijn
  • 2 tl garam masala
  • 400 gr tomatenpulp of blokjes
  • 1/2 tl tot 1 tl chilipoeder (naar smaak)
  • 1 tl zout
  • 250 ml slagroom

Bloemkoolrijst

  • 2 teentjes knoflook
  • 2 el olijfolie
  • 400 gr bloemkoolrijst
  • 1/2 limoen
  • zout en. peper naar smaak
  • handje koriander (10 gr) + extra voor garnering

Bereidingswijze

  1. Voorbereiding van de marinade. Snijd de kip in hapklare stukjes. Pel en pers de knoflook fijn. Schil en rasp de gember fijn. Meng in een kom de kip met de yoghurt, 1,5 eetlepel knoflook, 1 eetlepel gember, garam masala, kurkuma, komijn, chilipoeder en zout. Laat minimaal 30 minuten marineren, bij voorkeur 1 uur of langer (tot een nacht) in de koelkast.
  2. Kip bakken: Verhit olijfolie in een grote koekenpan of pan op middelhoog tot hoog vuur. Voeg de kip in porties toe, zodat de pan niet te vol raakt. Bak de kip aan beide zijden goudbruin, ongeveer 3 minuten per kant. Haal uit de pan en zet opzij (de kip wordt later verder gegaard in de saus).
  3. Saus bereiden: Snijd de ui in kleine blokjes, pers de knoflook en rasp de gember. Verhit de ghee (of boter + olie) in dezelfde pan. Voeg de gesneden ui toe en bak ongeveer 6 minuten tot deze zacht is en begint te kleuren. Schraap ondertussen de aanbaksels van de bodem van de pan.
  4. Voeg de geperste knoflook en geraspte gember toe. Bak 1 minuut mee tot het begint te geuren. Voeg daarna de gemalen koriander, komijn en garam masala toe. Roer alles goed door en laat nog 20 seconden meebakken.
  5. Voeg de tomatenblokjes, chilipoeder en zout toe. Laat 10–15 minuten zachtjes koken terwijl je af en toe roert, tot de saus donkerrood en ingedikt is.
  6. Haal de pan van het vuur. Schep de saus in een blender en mix glad. Voeg indien nodig een paar eetlepels water toe om het mengen te vergemakkelijken (max. 60 ml). Doe dit in porties als je blender klein is.
  7. Giet de gladde saus terug in de pan. Roer de slagroom erdoor. Voeg de gebakken kip (inclusief sappen) toe en laat nog 8–10 minuten zachtjes koken tot de kip gaar is en de saus goed bubbelt en dik is.
  8. Bloemkoolrijst: pers het teentje knoflook en hak de koriander fijn. Verhit de olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de knoflook toe en bak ongeveer 1 minuut, tot het begint te geuren. Voeg de bloemkoolrijst, limoenrasp, limoensap, zout en peper toe.
  9. Roerbak 3 tot 5 minuten, tot de bloemkoolrijst zacht is. Haal van het vuur. Roer de verse koriander erdoor. 
  10. Verdeel rijst over 4 borden en schep wat kip met saus er op. Garneer met extra verse koriander.


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 portie (1/4 van het totaal)
  • Calorieën: 695
  • Vetten: 51,8
  • Koolhydraten: 11,2
  • Vezels: 2,8
  • Eiwitten: 44,3