Vegetarische curry met halloumi.

Butter halloumi curry (vega)

Zin in een kruidige, vegetarische maaltijd die romig is en goed vult? Dan is deze butter halloumi echt iets voor jou. Het gerecht combineert het beste van twee keukens: de zoute halloumi uit Cyprus met een zachte curry in Indiase stijl. De rijke tomatenroomsaus zit vol geurige specerijen en past perfect bij de stevige kaas. Samen met bloemkoolrijst en een stuk wrap vormt het een verrassend complete, vegetarische koolhydraatarme maaltijd.

De perfecte saus voor butter halloumi, stap voor stap

Wat dit gerecht zo bijzonder maakt, is de combinatie van zoute halloumi met een volle, romige saus die doet denken aan een klassieke butter curry. Alsof je op een doordeweekse avond even op vakantie bent in je eigen keuken. Die smaak begint bij een rijke basis van ui, knoflook en gember, die je rustig aanbakt voor extra diepte. Daarna voeg je garam masala, komijn en koriander toe, specerijen die samen zorgen voor die warme, aromatische smaak waar Indiase curry’s zo bekend om staan. Slagroom en een klont boter maken de saus zijdezacht, terwijl de halloumi in de saus mee gaart en precies genoeg zachtheid krijgt zonder zijn bite te verliezen. Na het pureren is je saus heerlijk glad en vol, comfort food met karakter.

Serveer- en variatietips

Serveer met kruidige bloemkoolrijst en een stukje wrap om in te dippen. Je kunt het gerecht makkelijk aanpassen: vervang de room door kokosmelk voor een zuivelvrije versie, of voeg wat verse spinazie toe aan de saus. Liever wat extra groente, serveer dan wat gestoomde broccoli erbij. Een laatste tip: wees voorzichtig met zout, want halloumi is van zichzelf al vrij zout. Proef de saus pas op het einde en voeg dan eventueel nog wat extra zout toe naar smaak. Ik hoop dat je het lekker vindt! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere koolhydraatarme vegetarische recepten.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Vegetarische curry met halloumi.

Butter halloumi curry (vega)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star Geen reviews
  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 20
  • Kooktijd: 15
  • Totale tijd: 35
  • Porties: 3 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht

Ingrediënten

Schaal
  • 1 gele ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 4 cm gemberwortel
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • 2 tl garam masala
  • 1 tl komijnpoeder
  • ½ tl korianderpoeder
  • 1/2 tl kurkuma
  • ½ tl chilipoeder (optioneel)
  • 1 el tomatenpuree
  • 400 ml passata (bijv. van Mutti)
  • 1 tl erythritol
  • 125 ml slagroom (30%)
  • 1 of 1,5 blok halloumi (ca. 340 gr)
  • 1 tl garam masala
  • 30 gr roomboter, ongezouten
  • 400 gr bloemkoolrijst
  • 1 el olijfolie (voor de bloemkoolrijst)
  • 2 handjes verse koriander
  • 1 koolhydraatarme wrap
  • optioneel: sap van limoen
  • zout en peper naar smaak

Bereidingswijze

  1. Snijd de ui fijn, pers de knoflook en rasp de gember.
  2. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote pan. Bak de ui, knoflook en gember op matig vuur tot de ui glazig is, ongeveer 4 tot 5 minuten.
  3. Voeg de garam masala, komijnzaad, korianderpoeder, kurkuma en eventueel chilivlokken toe. Roer kort tot de specerijen hun geur afgeven. Voeg dan de tomatenpuree en erythritol toe en bak nog 2 minuten al roerend mee, tot het mengsel wat donkerder wordt.
  4. Schenk de slagroom en passata erbij en breng aan de kook. Schraap de aanbaksels van de bodem los. Giet het geheel daarna in een blender en mix tot een gladde, vrij vloeibare saus.
  5. Snijd de halloumi in grote, hapklare blokjes. Kruid de halloumi met een beetje garam masala en bak in een aparte pan goudbruin, haal de blokjes daarna uit de pan.
  6. Doe de saus terug in de pan waar je de uitjes in had gebakken en voeg de boter toe. Verwarm op middelhoog vuur, roer tot de saus begint te borrelen en de boter volledig is opgenomen. Laat daarna iets inkoken naar de gewenste dikte.
  7. Voeg de blokjes halloumi toe en laat het geheel op laag vuur nog zo’n 3 minuten sudderen, zodat de halloumi zacht wordt en de smaken goed opneemt. Proef de saus en voeg indien nodig extra zout toe.
  8. Roerbak ondertussen de bloemkoolrijst gaar in een pan met een beetje olijfolie. Snijd wat koriander fijn en roer dit erdoor. Verwarm in een andere pan de wrap en snijd deze in vieren.
  9. Verdeel de bloemkoolrijst over 3 borden, schep de butter halloumi erop en serveer met een stuk wrap en extra gesneden koriander. Besprenkel eventueel met limoensap.


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 portie (1/3 van het totaal)
  • Calorieën: 786
  • Vetten: 62,1
  • Koolhydraten: 16,8
  • Vezels: 6,6
  • Eiwitten: 35,4

 

Vegetarische curry met halloumi.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

*