Courgette ovenschotel met kaas

Als ik even niet weet wat ik moet koken, maak ik vaak een ovenschotel. Ovenschotels zijn makkelijk om te maken en je kunt er eindeloos mee variëren. Daarnaast vind ik het fijn dat je een ovenschotel van tevoren kunt klaarmaken en later kan opwarmen. Deze vegetarische courgette ovenschotel met kaas heb ik gemaakt met ingrediënten die ik nog in de koelkast had liggen. De milde smaak van de courgette gaat perfect samen met de eieren, ui en pittige geraspte kaas. Deze ovenschotel met courgette is niet alleen lekker maar ook gezond en laag in koolhydraten. Een portie van deze courgette ovenschotel bevat slechts 6,6 gr koolhydraten!

Variatietip:
Eet je graag vlees bij het avondeten? Serveer dan een stukje gegrilde kip of zalm bij de ovenschotel. Een andere mogelijkheid is om gebakken kipblokjes of rundergehakt aan de courgetteschotel toe te voegen, voordat je deze in de oven plaatst. Ik hoop dat jullie het lekker vinden. Laat ons weten hoe het heeft gesmaakt door onderaan de pagina een reactie te plaatsen!

Print

Courgette ovenschotel met kaas

  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 10
  • Kooktijd: 35
  • Totale tijd: 45
  • Porties: 4 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht

Schaal

Ingrediënten

  • 2 middelgrote courgettes
  • 30 gr boter
  • 3 grote eieren
  • 50 ml slagroom
  • 1 ui, klein
  • 1/2 tl peper
  • 1/2 tl zout
  • 170 gr pittige geraspte kaas
  • 25 gr geraspte Parmezaanse kaas

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd op een grote snijplank de courgette in kleine stukjes. Breng vervolgens een grote pan met water aan de kook. Voeg de courgette en een beetje zout toe aan de pan en kook de courgette beetgaar, ongeveer 4 minuten.
  2. Snijd ondertussen op de snijplank de ui in kleine stukjes en de boter in kleine blokjes. Vet een middelgrote ovenschotel in met een beetje olie of boter.
  3. Giet na het koken van de courgette de inhoud van de pan in een vergiet. Schud het vergiet heen en weer en laat het overtollige vocht goed uitlekken. Voeg vervolgens de courgette samen met de blokjes boter toe aan de ingevette ovenschotel.
  4. Meng in een middelgrote kom de eieren en room goed door elkaar. Voeg de ui, zout, peper en 85 gr geraspte kaas toe aan de kom en meng nog eens goed.
  5. Giet het ei-mengsel over de courgette blokjes in de ovenschotel. Bestrooi de ovenschotel met de overgebleven geraspte kaas en Parmezaanse kaas. Bak de ovenschotel 35 minuten in de voorverwarmde oven. Eet smakelijk!


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1/4 van de schotel
  • Calorieën: 360
  • Vetten: 27,9
  • Koolhydraten: 6,6
  • Eiwitten: 21,1

5 Reacties

  1. Wat kan ik het beste qua slagroom gebruiken, uit spuitbus of pakje?

  2. Is er ook slagroom zonder suiker erbij in of moet je dan een light variant nemen

    • Quint Kames

      Beste Mengsje,

      Vloeibare slagroom bevat slechts 3 gr koolhydraten per 100 ml. Een light variant (kookroom in dit geval) bevat juist meer koolhydraten (4 gr per 100 ml), maar minder vet.

      Gr,

      Quint

  3. Evelien Steur

    Ik ben erg verrast hoe weinig koolhydraten hierin zitten. Chapeau! Ik maak dit gerecht voor het eerst en het zit nu in de oven. Ik denk dat het erg lekker gaat zijn. Bedankt voor dit recept! Groetjes Evelien

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*