Courgette ovenschotel met kaas

Als ik even niet weet wat ik moet koken, maak ik vaak een ovenschotel. Ovenschotels zijn makkelijk om te maken en je kunt er eindeloos mee variëren. Daarnaast vind ik het fijn dat je een ovenschotel van tevoren kunt klaarmaken en later kan opwarmen. Deze vegetarische courgette ovenschotel met kaas heb ik gemaakt met ingrediënten die ik nog in de koelkast had liggen. De milde smaak van de courgette gaat perfect samen met de eieren, ui en pittige geraspte kaas. Deze ovenschotel met courgette is niet alleen lekker maar ook gezond en laag in koolhydraten. Een portie van deze courgette ovenschotel bevat slechts 6,6 gr koolhydraten!

Variatietip:
Eet je graag vlees bij het avondeten? Serveer dan een stukje gegrilde kip of zalm bij de ovenschotel. Een andere mogelijkheid is om gebakken kipblokjes of rundergehakt aan de courgetteschotel toe te voegen, voordat je deze in de oven plaatst. Ik hoop dat jullie het lekker vinden. Laat ons weten hoe het heeft gesmaakt door onderaan de pagina een reactie te plaatsen!

Print

Courgette ovenschotel met kaas

  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 10
  • Kooktijd: 35
  • Totale tijd: 45
  • Porties: 4 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht

Schaal

Ingrediënten

  • 2 middelgrote courgettes
  • 30 gr boter
  • 3 grote eieren
  • 50 ml slagroom
  • 1 ui, klein
  • 1/2 tl peper
  • 1/2 tl zout
  • 170 gr pittige geraspte kaas
  • 25 gr geraspte Parmezaanse kaas

Bovenstaande ingrediënten en/of meer lekkere koolhydraatarme producten vind je in onze webshop: Lowcarbcenter.nl

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd op een grote snijplank de courgette in kleine stukjes. Breng vervolgens een grote pan met water aan de kook. Voeg de courgette en een beetje zout toe aan de pan en kook de courgette beetgaar, ongeveer 4 minuten.
  2. Snijd ondertussen op de snijplank de ui in kleine stukjes en de boter in kleine blokjes. Vet een middelgrote ovenschotel in met een beetje olie of boter.
  3. Giet na het koken van de courgette de inhoud van de pan in een vergiet. Schud het vergiet heen en weer en laat het overtollige vocht goed uitlekken. Voeg vervolgens de courgette samen met de blokjes boter toe aan de ingevette ovenschotel.
  4. Meng in een middelgrote kom de eieren en room goed door elkaar. Voeg de ui, zout, peper en 85 gr geraspte kaas toe aan de kom en meng nog eens goed.
  5. Giet het ei-mengsel over de courgette blokjes in de ovenschotel. Bestrooi de ovenschotel met de overgebleven geraspte kaas en Parmezaanse kaas. Bak de ovenschotel 35 minuten in de voorverwarmde oven. Eet smakelijk!

Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1/4 van de schotel
  • Calorieën: 360
  • Vetten: 27,9
  • Koolhydraten: 6,6
  • Eiwitten: 21,1

12 Reacties

  1. heb het vandaag gemaakt wat een heerlijk makkelijk gerecht, heb er van genoten.

    Reageer
  2. Heerlijk, deze ovenschotel. Lekker eenvoudig en goed op smaak! Bedankt voor dit recept.

    Reageer
  3. Ik heb deze vandaag gemaakt en dit is zooo lekker. Deed me denken aan tortilla, maar dan zonder de aardappelen. Ik ga deze zeer zeker nog vaker maken. Dit recept kun je op jouw eigen manier aanpassen bedenk ik me net. Paprika, chorizo of salami, tomaat, bacon etc. Super bedankt voor het delen!

    Reageer
  4. Mijn complimenten, heb al een paar recepten gemaakt zó lekker allemaal!
    Het is ook fijn de reacties van anderen te horen!

    Reageer
  5. Rolinda de Raaf

    Dit recept uitgeprobeerd. Maar met gehakt erdoor en het is heerlijk. Dit ga ik zeker vaker maken

    Reageer
  6. 10 sterren! heerlijk
    , maar..
    heb het toch weer wat gepimpt:
    uitje eerst even zachtjes gebakken, met stukje paprika en ee npepertje, wat knoflook.
    Bij de courgette nog een stengel bleekselderij.
    Ik had toevallig een bijna volle creme fraiche..dus geen room.
    tnx! Peace.

    Reageer
  7. Vandaag dit recept gemaakt was een succes! Heerlijk.

    Reageer
  8. Evelien Steur

    Ik ben erg verrast hoe weinig koolhydraten hierin zitten. Chapeau! Ik maak dit gerecht voor het eerst en het zit nu in de oven. Ik denk dat het erg lekker gaat zijn. Bedankt voor dit recept! Groetjes Evelien

    Reageer
  9. Is er ook slagroom zonder suiker erbij in of moet je dan een light variant nemen

    Reageer
    • Beste Mengsje,

      Vloeibare slagroom bevat slechts 3 gr koolhydraten per 100 ml. Een light variant (kookroom in dit geval) bevat juist meer koolhydraten (4 gr per 100 ml), maar minder vet.

      Gr,

      Quint

      Reageer
  10. Wat kan ik het beste qua slagroom gebruiken, uit spuitbus of pakje?

    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*