Ingrediënten
Schaal
Quiche
- 125 gr spekreepjes
- 8 eieren (M)
- 125 ml slagroom
- zout en peper
- snufje nootmuskaat
- 80 gr emmentaler of gruyère kaas, geraspt
- 200 gr babyspinazie
- 1 prei, in halve ringen
- 1 courgette, in blokjes gesneden (optioneel)
- 200 tot 250 gr ricotta
- 60 gr feta
- 6–8 zongedroogde tomaatjes, in stukjes
Frisse salade
- 1 grote zak rucola slamelange (ca. 125 gr)
- 1/2 komkommer
- 10 cherrytomaten (125 gr)
- 2 el olijfolie
- 1 el witte wijnazijn of citroensap
- 1 tl mosterd
- zout en peper
Bereidingswijze
- Verwarm de heteluchtoven voor op 180 graden.
- Verhit een koekenpan zonder olie of boter en bak de spekjes krokant. Laat uitlekken op keukenpapier.
- Fruit in het achtergebleven vet de prei zacht aan. Voeg eventueel de courgette als je deze gebruikt en voeg daarna de spinazie toe en laat kort slinken. Laat dit mengsel goed uitlekken in een zeef en druk het overtollige vocht eruit.
- Klop de eieren los met de slagroom, geraspte kaas, zout, peper en nootmuskaat. Meng de uitgelekte groenten erdoorheen.
- Vet een quichevorm (30 cm) in. Schenk het eimengsel erover en verdeel daar de ricotta en feta lepel voor lepel in.
- Voeg de spekreepjes en stukjes zongedroogde tomaat toe en duw ze licht in het mengsel. Bak de quiche in ca. 40–45 minuten goudbruin en gaar. Dek na ongeveer 25 minuten af met aluminiumfolie als de bovenkant te donker wordt.
- Laat de quiche na het bakken 15 minuten afkoelen op een rooster, voordat je hem aansnijdt.
- Maak ondertussen de salade. Snijd de komkommer in dunne halve plakjes en de cherrytomaatjes doormidden. Doe de sla in een schaal en meng met de komkommer en cherrytomaatjes.
- Klop de olijfolie, witte wijnazijn (of citroensap), mosterd, zout en peper los tot een dressing. Giet de dressing over de salade en hussel kort door.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 portie (1/4 van de quiche + 1/4 van de salade)
- Calorieën: 629
- Vetten: 50,2
- Koolhydraten: 7,5
- Vezels: 3,6
- Eiwitten: 35,1