Eendenborstfilet met winterse groenten.

Eendenborstfilet met winterse groenten

Wildgerechten zijn populair tijdens de feestdagen, niet alleen omdat het lekker feestelijk en chique is, maar ook omdat deze periode samenvalt met het wildseizoen. Vorig jaar hadden we voor kerst een toprecept met hertenbiefstuk. Dit jaar gaan we voor eendenborst. Serveer er wat gegrilde groenten bij en je hebt zonder veel gedoe een heerlijk hoofdgerecht voor het kerstdiner.

Hoe smaakt eend?

Eendenborst wordt steeds populairder. Eend is te koop als wilde eend of tamme eend. Het verschil tussen deze twee is dat wilde eend echt uit het wild komt en tamme eend wordt gehouden op een boerderij. De smaak van wilde eend is wat uitgesprokener. Eend heeft een volle smaak en is bij goede bereiding erg mals. Dit is ook gelijk het belangrijkste van dit hele recept; het bakken van de eend. De eend moet nog rosékleurig van binnen zijn. Bak de eend dus echt niet te lang want dan wordt het taai. Bak de eend ongeveer 8 min op de vetlaag en dan nog 1,5-2 minuten op de andere zijde. Laat het daarna nog even rusten in folie met de vetlaag naar beneden.

Maak je gerecht compleet met…

Bij de eendenborst serveren we regenboogwortels en spruiten. In de tijd dat de eend rust, bak je deze groenten in dezelfde pan. Gebruik het vet van de eend en voeg wat extra boter toe als er niet voldoende is vrijgekomen. Je kunt er een saus bij serveren, maar dit is niet nodig. De cranberrycompote van de nut roast doet het ook goed bij wild, maar je kunt op internet ook nog genoeg andere sauzen vinden die goed passen bij eendenborst.

Tips

Dit gerecht is ideaal om te serveren als hoofdgerecht bij een luxe diner, zoals bijv. het kerstdiner. Maak je diner compleet met een van onze voorgerechten en desserts of bekijk al onze speciale kerstrecepten!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Eendenborstfilet met winterse groenten.

Eendenborstfilet met winterse groenten

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star Geen reviews
  • Chef: Angela Mulder
  • Bereidingstijd: 20
  • Kooktijd: 15
  • Totale tijd: 35
  • Porties: 2 porties 1x
  • Categorie: Diner

Ingrediënten

Schaal
  • 2 stuks eendenborstfilet
  • 3 regenboogwortels
  • 150 gr spruiten, geschoond
  • 2 el ghee of boter
  • 10 pecannoten
  • verse rozemarijn
  • zout en peper naar smaak

Bereidingswijze

  1. Haal de eendenborstfilet uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.
  2. Snijd de eend in op de vetlaag. Snijd alleen in het vet en niet in het vlees. Wrijf de vleeskant in met peper en zout en naar smaak.
  3. Schil de wortelen, snijd de spruitjes doormidden en snijd de onderkant van de spruitjes eraf.
  4. Verwarm een koekenpan boven een middelhoog vuur. Leg de eendenfilets in de pan met de vetlaag naar beneden. Bak de eend 8 minuten op de vetlaag en draai de eend dan om. Bak nog 2 minuten. Haal uit de pan en leg in aluminiumfolie.
  5. Verhoog de temperatuur van het vuur. Voeg wat extra ghee of boter toe aan de pan. Voeg de wortels en spruiten toe en bak in 10 minuten gaar. Gebruik een deksel op de pan om de groente sneller te laten garen. Rooster of bak de pecannoten eventueel kort in een andere koekenpan
  6. Verdeel de groente over 2 borden. Snijd de eend in plakjes en verdeel over de borden. Garneer met verse, pecannoten, kruiden en grof zout en peper.


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 portie
  • Calorieën: 549
  • Vetten: 32,8
  • Koolhydraten: 11,5
  • Vezels: 6,8
  • Eiwitten: 48,9
Eendenborstfilet met winterse groenten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

*