Sappige gehaktballetjes met boontjes en komkommersalade.

Gehaktballetjes met boontjes en komkommersalade

Een klassiek AVG’tje in een nieuw jasje, zonder aardappels, maar mét extra groente en smaak! Deze koolhydraatarme maaltijd is geïnspireerd op een Poolse favoriet: Mielone, ofwel sappige Poolse gehaktballetjes. Tijdens mijn vakantie in Warschau proefde ik ze met een frisse komkommersalade en gekookte krieltjes. In dit recept laten we de aardappels weg en vervangen ze door sperziebonen met een heerlijk krokant amandelkorstje.

Hoe maak je deze sappige gehaktballetjes?

Klassieke mielone (Poolse gehaktballetjes) maak je met varkens- of rundergehakt, paneermeel, ei, ui en brood. In plaats van paneermeel in het gehakt, worden de balletjes na het vormen door paneermeel gerold, zodat je een krokant, bijna schnitzelachtig korstje krijgt. Voor onze koolhydraatarme variant laten we het brood achterwege en gebruiken we geraspte courgette voor extra sappigheid en amandelmeel voor het knapperige jasje.

Dankzij de courgette en een beetje koud water tijdens het kneden blijven de gehaktballetjes heerlijk zacht van binnen. Je bakt ze eerst goudbruin in de pan en gaart ze daarna rustig na in de oven, zo blijven ze lekker mals. De sperziebonen geven we een knapperige twist door ze te bakken met boter, amandelmeel en een beetje Parmezaanse kaas. En die frisse Poolse komkommersalade met yoghurt, citroen en dille? Die maakt het helemaal af!

Tips

Je kunt de gehaktballetjes van tevoren maken en bewaren in de koelkast of invriezen. Maak gerust een dubbele portie, dan heb je altijd een lekkere, koolhydraatarme maaltijd achter de hand voor drukke dagen. Even opwarmen en genieten maar! Liever iets anders dan sperziebonen, de gehaktballetjes zijn ook lekker met deze koolhydraatarme ‘aardappel’salade.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Sappige gehaktballetjes met boontjes en komkommersalade.

Gehaktballetjes met boontjes en komkommersalade

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star Geen reviews
  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 20
  • Kooktijd: 30
  • Totale tijd: 50
  • Porties: 3 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht

Ingrediënten

Schaal

Gehaktballetjes

  • 1 kleine ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1/2 kleine courgette
  • 500 gr half-om-halfgehakt
  • 1 klein ei (S)
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1/4 tl kurkuma (voor kleur)
  • 2 el Parmezaanse kaas, poeder of geraspt
  • 1/2 of 1 tl zout (naar smaak)
  • versgemalen zwarte peper
  • 1 el koud water
  • 50 gr amandelmeel (om te paneren)

Sperziebonen met amandelkorst

  • 400 gr sperziebonen
  • 4 el amandelmeel
  • 2 el roomboter
  • snufje gerookte paprikapoeder
  • zout naar smaak
  • 2 el Parmezaanse kaas, poeder of geraspt

Komkommersalade

  • 3/4 komkommer (driekwart)
  • 3 el griekse yoghurt, 10% vet
  • 1/2 el citroensap
  • 1/4 tl zout
  • 1 klein handje verse dille (optioneel)

Bereidingswijze

  1. Snijd de ui zo fijn mogelijk en pers de knoflook. Rasp de halve courgette (niet te fijn en niet te grof, iets ertussenin) en knijp het overtollige vocht uit.
  2. Doe het gehakt, de ui, het ei, de courgette, paprikapoeder, kurkuma, Parmezaanse kaas, zout en versgemalen zwarte peper (wees niet te zuinig met de zwarte peper) in een ruime kom en meng goed.
  3. Voeg tijdens het kneden geleidelijk het koude water toe. Kneed tot het gehakt niet meer aan je handen plakt. Hoe langer je kneedt, hoe malser de balletjes.
  4. Het gehakt kan eerst wat los aanvoelen, dat is goed: zo blijven de balletjes lekker zacht van binnen. Vorm 6 of 7 platte gehaktballetjes en rol ze door het amandelmeel.
  5. Verhit wat boter in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de balletjes aan beide kanten goudbruin. Schroei ze dicht en zorg voor voldoende ruimte in de pan om ze goed om te draaien. Leg ze daarna in een ovenschaal of pan zonder deksel en bak ze nog 15 minuten in een voorverwarmde heteluchtoven op 150 °C.
  6. Kook ondertussen de sperziebonen beetgaar in ruim kokend gezouten water (5 minuten), giet af en dep droog. Doe het amandelmeel in een droge koekenpan, voeg de boter toe en laat smelten. Bak het meel 3 minuten, voeg dan de sperziebonen toe en bak een paar minuten mee. Roer goed door en voeg op het eind de Parmezaanse kaas toe.
  7. Maak tot slot de komkommersalade. Schil de komkommer lichtjes en schaaf in dunne plakjes met een kaasschaaf of mandoline. Meng in een kom met yoghurt, citroensap en zout. Voeg eventueel wat versgesneden dille toe.
  8. Verdeel dde sperziebonen, gehaktballetjes en wat komkommersalade over 3 borden en genieten maar!


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 portie (1/2 van het totaal)
  • Calorieën: 698
  • Vetten: 49,9
  • Koolhydraten: 7,2
  • Vezels: 7,5
  • Eiwitten: 51,1
Sappige gehaktballetjes met boontjes en komkommersalade.

Tags

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

*