Ingrediënten
Schaal
Gehaktballetjes
- 1 kleine ui
- 2 teentjes knoflook
- 1/2 kleine courgette
- 500 gr half-om-halfgehakt
- 1 klein ei (S)
- 1 tl paprikapoeder
- 1/4 tl kurkuma (voor kleur)
- 2 el Parmezaanse kaas, poeder of geraspt
- 1/2 of 1 tl zout (naar smaak)
- versgemalen zwarte peper
- 1 el koud water
- 50 gr amandelmeel (om te paneren)
Sperziebonen met amandelkorst
- 400 gr sperziebonen
- 4 el amandelmeel
- 2 el roomboter
- snufje gerookte paprikapoeder
- zout naar smaak
- 2 el Parmezaanse kaas, poeder of geraspt
Komkommersalade
- 3/4 komkommer (driekwart)
- 3 el griekse yoghurt, 10% vet
- 1/2 el citroensap
- 1/4 tl zout
- 1 klein handje verse dille (optioneel)
Bereidingswijze
- Snijd de ui zo fijn mogelijk en pers de knoflook. Rasp de halve courgette (niet te fijn en niet te grof, iets ertussenin) en knijp het overtollige vocht uit.
- Doe het gehakt, de ui, het ei, de courgette, paprikapoeder, kurkuma, Parmezaanse kaas, zout en versgemalen zwarte peper (wees niet te zuinig met de zwarte peper) in een ruime kom en meng goed.
- Voeg tijdens het kneden geleidelijk het koude water toe. Kneed tot het gehakt niet meer aan je handen plakt. Hoe langer je kneedt, hoe malser de balletjes.
- Het gehakt kan eerst wat los aanvoelen, dat is goed: zo blijven de balletjes lekker zacht van binnen. Vorm 6 of 7 platte gehaktballetjes en rol ze door het amandelmeel.
- Verhit wat boter in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de balletjes aan beide kanten goudbruin. Schroei ze dicht en zorg voor voldoende ruimte in de pan om ze goed om te draaien. Leg ze daarna in een ovenschaal of pan zonder deksel en bak ze nog 15 minuten in een voorverwarmde heteluchtoven op 150 °C.
- Kook ondertussen de sperziebonen beetgaar in ruim kokend gezouten water (5 minuten), giet af en dep droog. Doe het amandelmeel in een droge koekenpan, voeg de boter toe en laat smelten. Bak het meel 3 minuten, voeg dan de sperziebonen toe en bak een paar minuten mee. Roer goed door en voeg op het eind de Parmezaanse kaas toe.
- Maak tot slot de komkommersalade. Schil de komkommer lichtjes en schaaf in dunne plakjes met een kaasschaaf of mandoline. Meng in een kom met yoghurt, citroensap en zout. Voeg eventueel wat versgesneden dille toe.
- Verdeel dde sperziebonen, gehaktballetjes en wat komkommersalade over 3 borden en genieten maar!
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 portie (1/2 van het totaal)
- Calorieën: 698
- Vetten: 49,9
- Koolhydraten: 7,2
- Vezels: 7,5
- Eiwitten: 51,1