Geroosterde bloemkoolsalade met whipped feta.

Geroosterde bloemkoolsalade met whipped feta

Deze kleurrijke, geroosterde bloemkoolsalade is ideaal als voedzame lunch of lichte avondmaaltijd. De combinatie van kruidige kip, knapperige groenten, romige whipped feta en krokante nootjes zorgt voor een smaakexplosie die zowel vullend als verfrissend is. Het is een gerecht dat je niet alleen makkelijk maakt, maar ook met trots serveert, of dat nu voor jezelf is of voor gasten.

Wat maakt deze maaltijdsalade zo speciaal?

Het idee voor deze salade ontstond na een etentje in een Mediterraans restaurant, waar geroosterde bloemkool met labneh en kruiden als voorgerecht op het menu stond. Thuis gaf ik er mijn eigen draai aan: whipped feta in plaats van labneh en gebakken kip erbij, zodat het een volwaardige maaltijd werd.

Wat deze salade zo bijzonder maakt, is de perfecte balans tussen smaken en structuren. De combinatie van kruidige bloemkool, sappige kip, frisse rucola en romige feta met citroen en munt is verrassend lekker. Geroosterde pistachenoten en pijnboompitten zorgen voor de perfecte crunch. Alles komt samen op een luchtige feta-yoghurtcrème die het gerecht heerlijk romig maakt.

Tips

Tip: marineer de kip gerust een dag van tevoren voor extra smaak en rooster een dubbele portie bloemkool om later in de week in een ander gerecht te verwerken. Geen pistachenoten in huis? Vervang ze door amandelschaafsel of extra pijnboompitten. Deze salade is het allerlekkerst als je hem direct serveert, maar je kunt delen van de salade ook goed vooraf maken en pas op het laatste moment samenstellen. Super handig voor drukke dagen!

Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere diner– en saladerecepten.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Geroosterde bloemkoolsalade met whipped feta.

Geroosterde bloemkoolsalade met whipped feta

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star 5 sterren uit 3 review(s)
  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 20
  • Kooktijd: 25
  • Totale tijd: 45
  • Porties: 2 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht, Lunch
  • Keuken: Mediterraans

Ingrediënten

Schaal

Kipblokjes

  • 300 gr kipblokjes
  • 1 el citroensap
  • 1 el olijfolie
  • 1/2 tl paprikapoeder
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1/4 tl zout
  • 1 teentje knoflook

Bloemkool + salade

  • 1 kleine bloemkool of 400 gr bloemkoolroosjes
  • 1 rode ui
  • 2 el olijfolie
  • 1/2 tl gerookte paprikapoeder
  • 1/2 tl gedroogde oregano
  • 1/2 tl uienpoeder
  • 1/2 tl knoflookpoeder
  • 1/2 tl komijnpoeder
  • 1/4 tl cayennepeper
  • 1/2 tl zout
  • 1/2 tl peper
  • 40 gr rucola
  • 1 el olijfolie (voor rucola)
  • 1 tl citroensap (voor rucola)
  • Zout en peper
  • Handje geroosterde pistachenoten
  • Handje geroosterde pijnboompitten

Whipped feta

  • 150 gr feta
  • 125 gr Griekse yoghurt, 10% vet
  • 1 el tahin (optioneel)
  • Rasp van een halve bio citroen
  • 1 el olijfolie
  • 1 el verse munt
  • 1 el verse platte peterselie
  • Chilivlokken (optioneel)

Bereidingswijze

  1. Marineer de kip. Meng de kipblokjes in een kom met citroensap, olijfolie, paprikapoeder, oregano, zout en peper. Pers de knoflook erboven uit en roer goed door. Dek af en laat minimaal 20 minuten marineren (langer mag, tot 24 uur in de koelkast).
  2. Bereid de bloemkool.Verwarm de oven voor op 200 °C (hetelucht). Snijd de bloemkool in kleine roosjes en de rode ui in dunne reepjes. Doe alles in een grote kom, voeg olijfolie toe en schep om.
  3. Voeg vervolgens het gerookte paprikapoeder, oregano, uienpoeder, knoflookpoeder, komijnpoeder, cayennepeper, zout en peper toe aan de kom en meng tot de groente gelijkmatig gekruid is.
  4. Verdeel de bloemkool en ui over een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster 20 minuten, schep om en rooster nog 5–10 minuten, tot de bloemkool goudbruin en gaar is.
  5. Bak de kip. Verhit een koekenpan of hapjespan op middelhoog tot hoog vuur. Bak de kipblokjes met de marinade in 6–8 minuten goudbruin en gaar, terwijl je regelmatig omschept.
  6. Maak de whipped feta. Doe de feta, Griekse yoghurt, eventueel tahin en de citroenrasp in een keukenmachine. Mix glad en voeg, terwijl de machine draait, langzaam de olijfolie toe tot een luchtige, romige crème ontstaat.
  7. Verdeel de feta over twee borden en strijk glad met de achterkant van een lepel. Bestrooi met fijngesneden munt en peterselie en garneer eventueel met chilivlokken.
  8. Rucola salade maken. Meng in een kom de rucola met olijfolie, citroensap, zout en peper.
  9. Serveren. Leg de rucola bovenop de whipped feta. Verdeel er de geroosterde bloemkool en ui over, gevolgd door de gebakken kipblokjes. Bestrooi met pistachenoten en pijnboompitten. Serveer direct.


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 portie (1/2 van het totaal)
  • Calorieën: 803
  • Vetten: 54,9
  • Koolhydraten: 12,3
  • Vezels: 8,7
  • Eiwitten: 60,9
Geroosterde bloemkoolsalade met whipped feta.

9 Reacties

  1. Heerlijk gerecht. Echt voor ons tweeen wel te veel. Wij zijn geen grote eters, maar we hadden bijna aan de helft ook wel genoeg gehad 😘






    Reageer
  2. Heerlijk, restaurantwaardig. 😍

    Reageer
  3. Corry Scheerhoorn

    Wat hebben wij lekker gegeten zeg! Ik ben gek op feta, de whipped feta is om je vingers bij af te likken. Geroosterde bloemkool is heerlijk vooral met de rode ui. We hebben pas een nieuwe oven en het is nog een beetje oppassen met de temperatuur, sommige stukjes waren echt knapperig. De salade en kip heerlijk fris, de nootjes voor een lekkere bite. Cijfer van 1 tot 10…….kan alleen maar een 11 zijn.

    Reageer
  4. in een woord: wauw!






    Reageer
  5. Zo, die ga ik van de week eens proberen. Lijkt me heerlijk! Ik heb de tahin inmiddels al gemaakt en staat in de koelkast…

    Reageer
    • Wat leuk dat je zelf tahin hebt gemaakt! Ben benieuwd wat je van het recept vindt.

      Reageer
      • Kip staat in de marinade. Mag de bloemkool ook in de airfryer, ja toch?

        Reageer
        • Hi Maria,

          Zeker, dat kan, ik zou de bloemkool dan airfryen op 180 graden, ca. 15 minuten. Check even of het dan gaar is en bak anders langer door.

          Reageer
          • Wat een geweldig recept. Een feestje op je bord en voor je smaakpapillen. Echt heerlijk!






Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

*