Een bord met een portie heerlijke gesneden spruitjes met bacon, ui en pijnboompitten.

Gesneden spruitjes met bacon, ui en pijnboompitten

Een heerlijk en gezond koolhydraatarm hoofdgerecht, gesneden spruitjes met bacon, ui en pijnboompitten. Dit is recept is super lekker ook voor de mensen die niet zo van spruitjes houden. De spruitjes krijgen namelijk een heel andere smaak bij het roerbakken. Je kan de gesneden spruitjes eten als hoofdgerecht of als lunch. Zelf vind ik het lekker om een stukje kipfilet bij de spruitjes te serveren.

Spruitjes, een gezonde keuze!

Wist je dat spruitjes spruitjes meer vitamine C bevatten dan sinaasappels? Verder zijn ze rijk aan B-vitaminen, magnesium, kalium, foliumzuur en vezels! Tenslotte bevatten spruitjes glucosinolaten. Dit zijn stoffen die zorgen voor een bittere koolsmaak, maar deze smaak verdwijnt na het koken of bakken van de spruitjes. De glucosinolaten in spruitjes zouden een beschermende werking hebben tegen kankerverwekkende stoffen! Ik hoop dat jullie het lekker vinden. Plaats onderaan de pagina een reactie als je vragen hebt over het recept.

Print
Een bord met een portie heerlijke gesneden spruitjes met bacon, ui en pijnboompitten.

Gesneden spruitjes met bacon, ui en pijnboompitten

  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 20
  • Kooktijd: 25
  • Totale tijd: 45 minutes
  • Porties: 4 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht, Lunch

Schaal

Ingrediënten

  • 115 gr gesneden bacon
  • 450 gr spruitjes, schoongemaakt en fijngesneden
  • 30 gr boter
  • 45 gr pijnboompitten
  • 2 stengels lente-ui, fijngesneden
  • zout en peper smaak

Bereidingswijze

  1. Plaats de gesneden bacon in een grote en diepe koekenpan. Bak de bacon boven een middelhoog vuur totdat de bacon knapperig is. Bewaar 2 eetlepels jus en laat de rest van jus uitlekken.
  2. Smelt vervolgens de boter in dezelfde koekenpan en voeg hier de bacon jus aan toe. Voeg de pijnboompitten toe en bak deze totdat ze lichtbruin kleuren.
  3. Voeg dan de gesneden spruitjes en lente-ui toe aan de pan en breng op smaak zout en peper. Bak dit boven een middelhoog vuur totdat de spruiten wat zachter zijn, ongeveer 10 à 15 minuten.
  4. Strooi de gesneden en knapperige bacon op de spruitjes, uien en pijnboompitten voor het serveren. Eet smakelijk!


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1/4
  • Calorieën: 217
  • Vetten: 15,8
  • Koolhydraten: 12,4
  • Eiwitten: 10,2

10 Reacties

  1. Nooit meer saaie spruitjes, de kinderen vonden het geweldig!
    Als je dit eet met je ogen dicht lijkt het net op bami van de chinees.
    Heerlijk!

  2. Nooit gedacht dat ik spruitjes ooit nog een x lekker zou vinden.?

    • K. Barnhoorn

      Ik zie allemaal heerlijke recepten langskomen, maar ik begrijp dat met schaal 1, 2 of 3 niet goed… 🤔 Is een portie voor 1 persoon, schaal 1??

      • Quint Kames

        Hi K. Barnhoorn,

        Wat leuk dat je de recepten wilt proberen. Met schaal 1x, 2x, 3x kun je het recept verdubbelen of verdrievoudigen. Met dit recept maak je 4 porties. Als je op schaal 2x klikt kun je het recept verdubbelen en maak je 8 porties. Dit is handig als je het recept wilt uitprinten, dan hoef je niet zelf alles te berekenen.

        Met vriendelijke groet,

        Quint

  3. Een heerlijk gerecht. Mijn vrouw houdt niet van spruitjes, maar dit vond ze erg lekker. In plaats van de bacon heb ik spekreepjes gebruikt.

  4. Heb nooit spruitjes gegeten omdat ik het echt vies vondt als kind en later toen ik een grote meid was…nu ben ik 50 en eten wij dit regelmatig en ik vindt het heeerlijk

  5. In plaats van pijnboompitten gebruik ik (net als op de foto)) amandelenn stukken hak.

  6. In plaats van pijnboompitten gebruik ik (net als op de foto) amandelen die ik in stukken hak.

  7. Ik wil komend jaar wat kilo’s kwijt en wel lekker eten. Ik ben iemand die graag nieuwe dingen proberen en dingen die ik niet lekker vind opnieuw proberen. Zodoende kwam ik op dit recept uit. En ik kan nu met eerlijkheid zeggen dat ik spruitjes eet. Zeker voor herhaling vatbaar!

  8. Dit recept gaan zeker vaker klaar maken! De kinderen vonden het ook erg lekker.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*