Gevulde aubergine met gehakt.

Gevulde aubergine met gehakt en feta

Aubergine is een groente waar je mee kunt doen. Je kunt hem grillen, poffen, stoven of zoals in dit gerecht bakken in de oven en vullen. Aubergine heeft een milde en zachte smaak waardoor je deze in veel gerechten kunt gebruiken. Voor onze gevulde aubergine met gehakt hebben we ingrediënten uit de Griekse keuken en Midden-Oosterse keuken gebruikt. De combinatie van deze twee soorten keukens maakt dit gerecht bijzonder smaakvol.

Gevulde aubergine maken
In dit gerecht staat de aubergine centraal. De aubergine wordt zowel in de Griekse als Midden-Oosterse keuken veel gebruikt. Het is een koolhydraatarme en caloriearme groente. Zo levert één aubergine slechts 58 kcal en 8,7 gram koolhydraten. Daarnaast is de aubergine rijk aan vezels en vitamine C. In dit recept hebben we de aubergine hebben we gevuld met gekruid lamsgehakt. Lamsgehakt is rijk aan eiwitten en vetten wat fijn is voor het stabiel houden van onze bloedsuiker. Het levert net als ander vlees B-vitamines, zink en ijzer. Je kunt lamsgehakt kopen bij verschillende (Turkse) slagers, de Ekoplaza of online. Vind je de smaak van lamsgehakt niet zo lekker? Vervang het lamsgehakt dan door kippengehakt of eventueel rundergehakt. 

Smaakmakers in het gerecht
We mengen voor dit recept het lamsgehakt met harissa, verse peterselie, knoflook, ui en pistachenoten. De pistachenoot komt van origine uit het Midden-Oosten en bevat veel antioxidanten. Daarbij behoren deze noten tot één van de noten met het laagste caloriegehalte. De nootachtige, licht zoete, zoute smaak van deze nootjes gaan heerlijk samen met het lamsgehakt en de aubergines.

Tips
Bij de bereiding is het belangrijk om de aubergines goed gaar te laten worden. Sla stap 1 in het recept daarom niet over. Het onttrekken van vocht uit de aubergine zorgt ervoor dat de aubergine niet taai wordt. Voor de vulling hol je de aubergine iets uit. Gooi het vruchtvlees niet weg, want dit kun je gebruiken om baba ganoush te maken (spread). Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere koolhydraatarme diner recepten.

Print
Gevulde aubergine met gehakt.

Gevulde aubergine met gehakt en feta

  • Chef: Angela Mulder
  • Bereidingstijd: 50
  • Kooktijd: 60
  • Totale tijd: 110
  • Porties: 2 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht

Schaal

Ingrediënten

Gevulde aubergine

  • 2 middelgrote aubergines
  • 30 gr pistachenoten
  • 40 gr rucola
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el harissa kruiden
  • 200 gr (lams)gehakt
  • 1 el olijfolie
  • 100 gr feta
  • verse peterselie
  • zout en peper naar smaak

Tzatziki / yoghurtsaus (optioneel)


Bovenstaande ingrediënten en/of meer lekkere koolhydraatarme producten vind je in onze webshop: Lowcarbcenter.nl

Bereidingswijze

  1. Snijd de aubergines in de lengte doormidden en leg ze in de ovenschaal. Bestrooi de binnenzijde met zout en bedek de aubergines met keukenpapier. Laat de aubergines 30 minuten staan. Vervang het keukenpapier ongeveer twee keer zodat het vocht goed door het papier wordt opgenomen.
  2. Verwarm de heteluchtoven voor op 175 graden. Verwijder het laatste stukje keukenpapier en besmeer de aubergines met olijfolie. Plaats de ovenschaal met aubergines nu in de oven en bak zin ca. 35 minuten beetgaar.
  3. Pel ondertussen de pistachenoten en meng ze grof in een keukenmachine. Doe 3/4 van de gemalen pistachenoten (bewaar 1 handje voor garnering) in een mengkom en voeg nu de helft van de rucola toe aan de keukenmachine. Zet de machine heel kort aan, zodat je de rucola ook iets fijnmaalt.
  4. Voeg de gemalen rucola toe aan de gemalen pistachenoten en roer goed door elkaar. Pel vervolgens de ui en knoflook en maal dit ook fijn in de machine. Voeg dan het gehakt en harissa kruiden toe aan de machine met de gemalen ui en knoflook erin en mix dit kort mee.
  5. Voeg het gehaktmengsel uit de machine toe aan de kom met o.a de pistachenoten en kneed het geheel met je handen of een spatel goed door elkaar.
  6. Verwarm 1 el olijfolie in een koekenpan en bak het gekruide gehakt hierin gaar. Voeg de laatste minuut 10 gram rucola toe(bewaar 10 gram voor vulling / garnering). Proef het gehakt en breng evt. op smaak met zout en peper.
  7. Haal de aubergines uit de oven en haal met een lepel de vulling van de aubergine eruit. Let goed op dat je niet teveel weghaalt van de onderkant want dan kun je de aubergine niet meer vullen. Doe de vulling van de aubergine in een schaaltje en zet opzij (bewaar afgedekt in de koelkast)
  8. Vul de aubergine met wat verse rucola, het lamsgehakt en verkruimel vervolgens de feta over de aubergines heen. Bestrooi ten slotte met het restje pistachenoten en verse peterselie. 
  9. Je kunt de aubergines zo serveren of nog even kort in de voorverwarmde oven schuiven (ca. 10 minuten) als je gesmolten feta lekker vindt.
  10. Serveer de gevulde aubergine eventueel met zelfgemaakte tzatziki of een ander yoghurtsausje.

Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 portie (2 gevulde aubergine helften) zonder saus
  • Calorieën: 559
  • Vetten: 40,2
  • Koolhydraten: 12,2
  • Vezels: 5,8
  • Eiwitten: 34,1

 

Gevulde aubergine met gehakt.

5 Reacties

  1. Heerlijk recept! Heb vegagehakt gebruikt en cashew noten en idd ook de vulling van de aubergine door het gehakt mengsel gedaan. Wel bewerkelijk, maar zeer de moeite waard!

    Reageer
  2. Super lekker met de tzatziki, auberginevulling door gehakt gedaan.

    Reageer
  3. Ik gebruik ook rundergehakt en doe ook het uitgeschepte vruchtvlees van de aubergine erdoorheen. Échte heel erg lekker. De foto is wat saai maar de smaak heeeeeel goed.

    Reageer
  4. Echt heerlijk dit! Nu mijn favo gerecht. Ik gebruik rundergehakt en ik doe de aubergine vulling door het gehakt. Lekker met alioli.

    Reageer
  5. Simpelweg heerlijk in combinatie met de tzatzikisaus!
    Wij hebben er ineens het uitgeholde auberginevlees bij opgegeten :-).
    Bedankt voor dit recept.

    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*