Gevulde kipfilet met pesto en ricotta.

Gevulde kiprollade met pesto

Deze gevulde kiprollade is perfect voor het kerstdiner. Het ziet eruit alsof je uren in de keuken hebt gestaan, maar het is eigenlijk verrassend makkelijk om te maken. De rollade zit vol smaak door de romige ricotta, frisse citroenrasp en een lekkere laag groene pesto. Een feestelijk hoofdgerecht waar je je gasten echt mee verrast.

Een kiprollade maken, stap voor stap

Een rollade vullen en oprollen lijkt misschien lastig, maar als je de stappen rustig volgt, is het echt goed te doen. Je begint met het opensnijden van de kipfilets, zodat je ze kunt uitklappen als een boek. Daarna leg je ze tussen twee stukken plasticfolie en sla je ze met een pan of vleeshamer plat, zodat ze overal even dun zijn. Leg vervolgens de plakjes parmaham op een groot stuk vershoudfolie, iets overlappend, tot je een rechthoek hebt van ongeveer 35 bij 25 cm. Daarop leg je de kipfilets in twee rijen, strak naast elkaar, met de geslagen kant naar boven. Zorg dat ze goed aansluiten, maar probeer ze niet te laten overlappen.

Meng ricotta met Parmezaanse kaas, knoflookpoeder en citroenrasp en smeer dit uit over de kip. Verdeel hier een goede pesto over (wij hebben van het merk Cecci gebruikt). Bestrooi ten slotte met pijnboompitten en rol alles stevig op, met hulp van de folie, zodat je een mooie strakke rollade krijgt. Laat de rol minstens vier uur (liefst een nacht) opstijven in de koelkast. Bind daarna vast met keukentouw en bak in de oven tot de rollade goudbruin en gaar is. Zo simpel is het!

Serveertips

Serveer de rollade met een zachte knolselderijpuree en spruitjes met spekjes en pecannoten. Dat maakt het kerstdiner helemaal af. Het fijne van dit recept is dat je de rollade 1 dag vantevoren kunt rollen, zodat je op kerstavond zelf hem alleen nog hoeft af te bakken. Zo kun je met kerst vooral genieten van het samen zijn aan tafel, zonder stress in de keuken. Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere kerstrecepten.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Gevulde kipfilet met pesto en ricotta.

Gevulde kiprollade met pesto

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star Geen reviews
  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 35
  • Kooktijd: 55
  • Totale tijd: 330
  • Porties: 3 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht

Ingrediënten

Schaal
  • 600 gr kipfilet
  • 90 gr parmaham
  • zout en peper
  • 200 gr ricotta
  • 1/2 tl knoflookpoeder
  • 3 el Parmezaanse kaas poeder of rasp
  • 1 tl citroenrasp (van bio citroen)
  • 5 el Groene pesto (Cecci)
  • 3 el pijnboompitten
  • 50 gr roomboter, ongezouten
  • keukentouw

Bereidingswijze

  1. Kip voorbereiden. Snijd elke kipfilet in de lengte aan één zijkant in, maar niet helemaal door. Klap de kipfilet open als een boek (zo krijg je een grotere, dunnere lap). Leg de kip op een snijplank, dek af met plastic folie en sla voorzichtig plat tot een gelijkmatige dikte.
  2. Leg een groot vel vershoudfolie op het aanrecht. Leg daarop de plakken parmaham in 2 overlappende rijen, zodat je een “mat” krijgt: breed genoeg voor de opengevouwen kip en lang genoeg om alle kipfilets in één rechthoek te leggen.
  3. Leg de platgeslagen kipfilets op de parmahammat in een rechthoek. Laat rondom ± 3 cm rand vrij (handig bij het oprollen). Laat de kipfilets zoveel mogelijk aansluiten (een klein beetje overlap mag). Breng de kip op smaak met een beetje zout en zwarte peper.
  4. Ricotta-mengsel maken. Meng in een kom: ricotta, knoflookpoeder, Parmezaanse kaas, zout en peper. Rasp de citroen en voeg 1 tl citroenrasp toe. Roer tot een smeuïg geheel. Proef en voeg eventueel meer zout of peper toe.
  5. Smeer de kip in met een dikke laag ricotta. Smeer daaroverheen een mooie laag pesto. Rooster de pijnboompitten kort in een droge pan (tot ze licht kleuren) en strooi ze over de pesto.
  6. Rollade oprollen. Rol alles zo strak mogelijk op vanaf de korte kant, met hulp van de folie. Draai de uiteinden van de folie strak dicht (als een snoepwikkel) en rol de rollade even heen en weer zodat hij stevig wordt. Leg minimaal 4 uur in de koelkast, liever 8 uur of een nacht (dan snijdt hij straks mooier).
  7. Binden en bakken. Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C. Haal de rollade uit de folie en laat 30 minuten op kamertemperatuur komen. Leg 6 stukjes keukentouw (± 20 cm) op tafel en leg de rollade hier bovenop. Knoop elk touwtje vast. Leg de rollade in een ovenschaal (30×20 cm). Verdeel de boter in kleine blokjes rondom/in de schaal. Steek een kerntemperatuurmeter in het midden. Bak 50–55 minuten in het midden van de oven. Bedruip halverwege met het bakvet uit de schaal.


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 portie (1/3 van de rollade)
  • Calorieën: 669
  • Vetten: 41,1
  • Koolhydraten: 4
  • Vezels: 0,4
  • Eiwitten: 66,8
Gevulde kipfilet met pesto en ricotta.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

*