Ingrediënten
Schaal
- 600 gr kipfilet
- 90 gr parmaham
- zout en peper
- 200 gr ricotta
- 1/2 tl knoflookpoeder
- 3 el Parmezaanse kaas poeder of rasp
- 1 tl citroenrasp (van bio citroen)
- 5 el Groene pesto (Cecci)
- 3 el pijnboompitten
- 50 gr roomboter, ongezouten
- keukentouw
Bereidingswijze
- Kip voorbereiden. Snijd elke kipfilet in de lengte aan één zijkant in, maar niet helemaal door. Klap de kipfilet open als een boek (zo krijg je een grotere, dunnere lap). Leg de kip op een snijplank, dek af met plastic folie en sla voorzichtig plat tot een gelijkmatige dikte.
- Leg een groot vel vershoudfolie op het aanrecht. Leg daarop de plakken parmaham in 2 overlappende rijen, zodat je een “mat” krijgt: breed genoeg voor de opengevouwen kip en lang genoeg om alle kipfilets in één rechthoek te leggen.
- Leg de platgeslagen kipfilets op de parmahammat in een rechthoek. Laat rondom ± 3 cm rand vrij (handig bij het oprollen). Laat de kipfilets zoveel mogelijk aansluiten (een klein beetje overlap mag). Breng de kip op smaak met een beetje zout en zwarte peper.
- Ricotta-mengsel maken. Meng in een kom: ricotta, knoflookpoeder, Parmezaanse kaas, zout en peper. Rasp de citroen en voeg 1 tl citroenrasp toe. Roer tot een smeuïg geheel. Proef en voeg eventueel meer zout of peper toe.
- Smeer de kip in met een dikke laag ricotta. Smeer daaroverheen een mooie laag pesto. Rooster de pijnboompitten kort in een droge pan (tot ze licht kleuren) en strooi ze over de pesto.
- Rollade oprollen. Rol alles zo strak mogelijk op vanaf de korte kant, met hulp van de folie. Draai de uiteinden van de folie strak dicht (als een snoepwikkel) en rol de rollade even heen en weer zodat hij stevig wordt. Leg minimaal 4 uur in de koelkast, liever 8 uur of een nacht (dan snijdt hij straks mooier).
- Binden en bakken. Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C. Haal de rollade uit de folie en laat 30 minuten op kamertemperatuur komen. Leg 6 stukjes keukentouw (± 20 cm) op tafel en leg de rollade hier bovenop. Knoop elk touwtje vast. Leg de rollade in een ovenschaal (30×20 cm). Verdeel de boter in kleine blokjes rondom/in de schaal. Steek een kerntemperatuurmeter in het midden. Bak 50–55 minuten in het midden van de oven. Bedruip halverwege met het bakvet uit de schaal.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 portie (1/3 van de rollade)
- Calorieën: 669
- Vetten: 41,1
- Koolhydraten: 4
- Vezels: 0,4
- Eiwitten: 66,8
