Gevulde paprika met tofu.

Gevulde paprika vega

Na het succes van onze gevulde paprika met gehakt. hebben we nu ook een heerlijke vega variant gemaakt. Deze vega gevulde variant is niet alleen vegetarisch, maar ook veganistisch. Veganistisch betekent dat het gerecht helemaal geen dierlijke producten bevat (dus ook geen ei of melk). Deze paprika is gevuld met bloemkoolrijst, tofu, champignons en rode ui. Door de tofu te marineren, krijgt het een lekker smaakje. Dit maakt het een ideale vervanger voor vlees, zoals gehakt. Een heerlijk gerecht voor een koolhydraatarm avondje zonder vlees!

Wat is tofu?
Tofu is gemaakt van sojabonen en bevat veel plantaardige eiwitten. Het is hoog in eiwitten en laag in koolhydraten. Tofu heeft van zichzelf niet zo heel veel smaak. Het is daarom belangrijk om tofu goed te kruiden voordat je het gaat bakken. Dit kan met kruiden of een marinade. In dit recept hebben we de tofu gemarineerd in een pittige marinade van tamari, sesamolie, sambal en kruiden. Gebruik je tofu dat in veel vocht ligt, laat het dan eerst goed uitlekken. Dit doe je door de tofu in een theedoek te rollen. De theedoek neemt dan het vocht van de tofu op. Je kunt er eventueel iets zwaars opzetten zodat het wat sneller gaat. 

Vegetarische gevulde paprika maken
Het is dus belangrijk om de tofu goed te marineren. Begin hier op tijd mee, zodat de smaakjes goed in de tofu kunnen trekken (minimaal 15 minuten). Snijd ondertussen de champignons en rode ui heel klein en bak dit alvast samen met de bloemkoolrijst. Bak de tofu en voeg op het laatste nog even kort het bloemkoolrijst mengsel toe. Je kunt vervolgens de paprika’s vullen met de ingrediënten uit de pan. Voor dit recept gebruiken we rode paprika’s, maar je kunt ook een gele of een groene gebruiken. Zet de ovenschaal niet te hoog in de oven, anders kan de vulling in de oven snel verbranden. Je kunt ook de ovenschaal afdekken met aluminiumfolie om dit te voorkomen.

Tips
De gevulde paprika’s zijn lekker pittig, houd je van super spicy? Voeg dan voordat je de paprika’s in de oven doet nog wat chilivlokken of een extra tl sambal toe aan de vulling. Serveer de gevulde paprika’s eventueel met een handje rucola of een frisse salade. Zo heb je de perfecte balans tussen fris en pittig! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere koolhydraatarme diner recepten of onze gevulde paprika met gehakt.

Print
Gevulde paprika met tofu.

Gevulde paprika vega

  • Chef: Angela Mulder
  • Bereidingstijd: 25
  • Kooktijd: 30
  • Totale tijd: 55
  • Porties: 2 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht

Schaal

Ingrediënten

  • 250 gr tofu
  • 3 el tamari of sojasaus
  • 1 tl sesamolie
  • 1 tl sambal
  • 1 tl kurkuma
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 cm verse gember of 1 tl gember poeder
  • 1 kleine rode ui
  • 100 gr champignons
  • 100 gr bloemkoolrijst
  • 2 el olijfolie
  • 2 el kokosmelk (17% vet)
  • 2 rode paprika’s (groot)
  • 1 el sesamzaad
  • verse peterselie of koriander
  • peper en zout naar smaak

Bovenstaande ingrediënten en/of meer lekkere koolhydraatarme producten vind je in onze webshop: Lowcarbcenter.nl

Bereidingswijze

  1. Laat de tofu, indien nodig, even uitlekken. Snijd de tofu in kleine blokjes en voeg toe aan een mengkom. Snijd 1 knoflookteentje en gember klein en voeg dit samen met de sambal, sesamolie kurkuma, peper, zout en tamari of sojasaus toe aan de tofu. Meng goed en laat dit minimaal 15 minuten intrekken.
  2. Verwarm de heteluchtoven voor op 200 graden. Snijd ondertussen de champignons, rode ui en de rest van de knoflook in kleine stukjes. Verwarm een el olie in een koekenpan en voeg de gesneden groente samen met de bloemkoolrijst toe aan de pan.
  3. Bak de groente beetgaar, ongeveer 2 minuten. Voeg de kokosmelk toe en breng op smaak met zout en peper. Haal van het vuur en schep de groente in een bakje om later te gebruiken.
  4. Snijd de paprika’s door de helft en verwijder de zaadjes. Leg ze in een ovenschaal en besprenkel met wat olijfolie, peper en zout.
  5. Schep de tofu nog een keer goed door de marinade en bak het vervolgens volgens de aanwijzingen op de verpakking. Als de tofu klaar is voeg je nog even kort de gebakken groente toe aan de pan en bak je dit 1 minuut mee, totdat alles goed is gemengd.
  6. Verdeel de tofu en groente over de halve paprika’s. Bak de paprika’s 20 tot 25 minuten in de voorverwarmde oven. Verdeel de paprika’s over 2 borden en serveer met verse koriander of peterselie en wat sesamzaadjes.

Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 portie (2 halve paprika's)
  • Calorieën: 359
  • Vetten: 23,3
  • Koolhydraten: 11,6
  • Vezels: 7,1
  • Eiwitten: 21,8
Gevulde paprika met tofu.

1 reactie

  1. Heerlijk gerecht, lekker pittig

    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*